Radio MEDION

05 Sie 2008, 18:45

znalazłem na allegro kilka modeli firmy MEDION za niewielkie pieniądze radio cd/mp3/wma/usb i karty pamięci. co myślicie o tej firmie???

aha i jeszcze jedno; czy aby podłączyć wzmacniacz blaupunkta potrzeba jakieś specjalne podłączenie/wyjście w radiu?
pozdrawiam motomaniaków
ali1983
Nowicjusz

Miejscowość: elbląg

05 Sie 2008, 23:04

mowisz o wzmaku a radio takie chcesz kupic ... ja bym sobie to darowal tak jak i wszystkie te chinskie

kup cos markowego dla spokoju
Manfred
Aktywny

14 Sie 2008, 22:57

Niestety medion oferując bajery w stylu "windy", odtwarzacza MP3 złącza USB i dobrej ceny zapomniał o jednej bardzo istonej rzeczy - dobrym przetrowniku dźwięku w efekcie czego wyjściowa jakość dźwięku jest płaska jak naleśnik. Co z tego, że mogę mu zapakować pendriva z mp3 lub kartę z muzyką skoro sama muzyka brzmi jak na aparacie słuchowym mojej babci (przynajmniej jak dla mnie). Sama cena już o czymś świadczy. Wypasiony medion kosztuje niecałe 200 zyli a jego markowy odpowienik to koszt ok. tysiaka. NIestety na czymś chłopaki musieli zaoszczędzić a zrobili to w najgorszy z możliwych dla mnie sposobów. Na identycznych głośnikach mój skromny pionieerek z mp3 (bez wind, usb i wielokolorowego wyświetlacza) niestety nawet się nie spocił stając w szranki z medionem. O tym, że wyściowa moc mediona w wielu modelach odbiega od markowych sprzętów to już nie wspomnę. No ale wygląda ciekawiej niż jednokolorowy pionieer czy grundig... Jeśli ma ładnie wyglądać to może i warto (choć to kwestia gustu), jeśli ma ładnie grać to wtopa..., choć oczywiście można głośnikami podnieść ogólną jakość całego car audio.
czacha
Nowicjusz

15 Sie 2008, 11:46

dzięki za odpowiedzi (ostrzeżenia) przed zakupem przysłowiowego "gó...a". na razie niestety muszę zrezygnować z jakichkolwiek zakupów radyjka. a może ktoś wie dlaczego blaupunkt lausanne nie odtwarza płyt cdr i cdrw a oryginały tak???!!! a na początku wszystko w nim chodziło
pozdrawiam motomaniaków
ali1983
Nowicjusz

18 Sie 2008, 23:13

ali1983 napisał(a): a może ktoś wie dlaczego blaupunkt lausanne nie odtwarza płyt cdr i cdrw a oryginały tak???!!! a na początku wszystko w nim chodziło

Spróbuj wrzucić płyte czyszczącą do radyjka. Miałem kiedyś podobny problem, tylko że z innym odtwarzaczem, i u mnie to pomogło.
Wspaniała muzyka na wspaniałym sprzęcie:) Wszystko czego potrzebuje:)
Bryza
Początkujący

19 Sie 2008, 18:26

słyszałem, że te starsze blaupunkty tak mają. że chodzą na płytach cd-r przez 2-3miesiące i potem padają! i u mnie też faktycznie tak było. spróbuje z ta płytką czyszczącą, bo czyszczenie lasera za pomocą zmywacza do paznokci nie pomogło.
pozdrawiam motomaniaków
ali1983
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Trzymaj się swojego pasa!
    Jazda po wyznaczonym pasie ruchu to podstawa bezpiecznego pokonywania zakrętów. Wyjeżdżanie kierowcy poza jego pas grozi zderzeniem czołowym. Wiele osób zapomina również, że mają obowiązek trzymać się ...

22 Sie 2008, 11:10

ali1983 napisał(a):(...) czyszczenie lasera za pomocą zmywacza do paznokci nie pomogło.
To tak jakbyś dla ochłody napił się płynu chłodniczego... :?

Diodę laserową czyści się TYLKO płynami, które nie zostawiają "smug" i nalotów, a zmywacz (oparty zazwyczaj na TRI) dodatkowo powoduje matowienie soczewki... :(

I używaj do czyszczenia tylko 100% miękkiej bawełny, białej (bezbarwnej), żadnych wacików ani tym podobnych...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

23 Sie 2008, 20:18

Jeśli będziesz nagrywał płytkę z muzyką do tego radyjka to nagraj ją z prędkością 8 x szybsze prędkości przy starszych modelach są nie wskazane.
Jeśli dysponujesz sprężarką przedmuchaj radyjko przez otwór w który ładuje się płyty tylko nie przesadzaj z ilością barów na sprężarce.
Pozdro
maxidig
Początkujący

Miejscowość: Toruń

20 Lis 2008, 18:23

Jestem użytkownikiem takiego radia od ruku. Działa bez zastrzeżeń, nie miałem do tej pory żadnych problemów, Kupiłem go za namowa kolegi , który miał starszy model i od kilku lat ma go w samochodzie. Zmienia samochody , ale radia nie chce się pozbyć. Ja równiez jeswtem bardzo zadowolony
olo
Nowicjusz