Radio PSA RCC A2 vs A1 Citroen C3 - jak to jest z nawigacją?

15 Lis 2021, 17:12

Witam !
W swoim Citroenie C3 z 2020 roku posiadam radio PSA RCC A1 firmy Bosch. Posiada FM oraz DAB +, brak mu jednak nawigacji. Mam pytanie czy jak wymienię na radio PSA RCC A2 to będę mógł korzystać dodatkowo z nawigacji ? Oczywiście trzeba będzie jeszcze zamontować antenę GPS. Pytam bo na znanym portalu aukcyjnym sprzedawane są takie radia i pisze że mają nawigację oraz widać na zdjęciu wyjście anteny GPS jednak sprzedający nie mają wiedzy na ten temat. Na jednym z forum wyczytałem że RCC A2 ma nawigację a na innym że nie ma. Sam już nie wiem kogo zapytać. Proszę o poradę. Pozdrawiam. Marek.
sq9tm
Nowicjusz

15 Lis 2021, 17:26

Z tego co wiem to nie będziesz miał nawigacji w modelu A2 no chyba że podłączysz się z Android Auto lub Apple Carplay. W tym modelu według danych istnieje możliwość wgrania odpowiedniego firmwareu dzięki któremu będzie można aktywować nawigację (tylko przez ASO, wysoki koszt) więc jest to nieopłacalne. Poza tym wymiana radia radia jak masz auto na gwarancji nie jest taka prosta bo z tego co wiem jest ono traktowane jako integralna część samochodu więc trzeba uważać żeby nie stracić gwarancji,
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Lis 2021, 17:58

Dziękuje za szybką odpowiedz. Ja myślałem że nawigacja w RCC 2 jest skoro mamy wyjście na antenę GPS. Sądziłem że jeśli ktoś sprzedaje sprzęt używany to pewnie miał wgraną nawigację ale może nie mam racji. Sprzedawcy nie mają pojęcia co sprzedają i od nich nie można się nic dowiedzieć. Czyli zostaje Carplay ale za granicą korzystanie z tej opcji może nie być tanie.
sq9tm
Nowicjusz

29 Lis 2021, 20:49

Jeszcze drążąc temat znalazłem informacje że taka możliwość jest w radiach NAC EUR Wave2 B2DAB_DMT. Wygląda to radio podobnie jak Bosch i ma takie same gniazda. Z tego co się dowiedziałem na nich będzie nawigacja działała tylko trzeba do radia dopisać VIN pojazdu no i dołożyć antenę GPS. W moim wypadku musi być wersja z DAB (są wersje bez DAB). Można takie kupić ale czy to na 100 % zadziała ? Może kolega Rokiko ma wiedzę na ten temat czy ktoś z kolegów na forum :)
sq9tm
Nowicjusz

30 Lis 2021, 11:16

Powiem tak - nawigacja w radiu, to wcale nie jest dobra rzecz. Problemem są aktualizacje. a co ciekawsze, nie każda aktualizacja pasuje do danego radia w tym samym modelu auta...Oprócz tego jest to tylko i wyłącznie mapa. Nie ma informacji o np. zamkniętej drodze.
Jak masz radio z DAB+ to je sobie zostaw, a jak będzie potrzebna nawigacja, to lepiej korzystać ze smartfona np. google maps czy Yanosik czy coś tam innego. Takie coś jest na bieżąco aktualizowane i są informacje o warunkach na drogach.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Lis 2021, 17:00

Mnie nawigacja jest potrzebna głównie po europie. Ta w telefonie nie do końca mi odpowiada bo posługuję się tylko współrzędnymi GPS. Poza tym problem jest czasami z zasięgiem no i z opłatami poza Unią. Zdecydowanie wolę nawigację zwykłą i taką mam z Automapą. Opcji nawigacji w tym samochodzie nie było ponieważ to wyprzedaż rocznika. Jak by była to bym dopłacił i byłoby po problemie. Teraz w serwisie wychodzi bardzo drogo aby taka nawigację zainstalować. Gdybym sam to zrobił to za nie duże pieniądze można mieć to co potrzebuję. Decyzja już jest podjęta tylko szukam kogoś kto doradzi jak to zrobić.
sq9tm
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Smartfon jak cegła
    Co zrobić, żeby nie nudzić się podczas długiej podróży samochodem? Ten problem dotyczy szczególnie rodziców z małymi dziećmi, które źle znoszą długie godziny spędzone bez ruchu w aucie. Wielu kierowców ...

22 Mar 2022, 10:59

Witam ! Niestety nie znalazłem żadnej informacji na ten temat więc wziąłem sprawy w swoje ręce. Kupiłem radio NAC Wave 2 od C3. Po podłączeniu wszystko działało ale w głośniku był sygnał dźwiękowy bo nie był dopisany kod VIN. Dopisał mi kod zaprzyjaźniony zakład RTV. Dodatkowo zamontowałem antenę GPS wymieniając tą na dachu. Moja miała 2 przewody (AM/FM i DAB+). Dokupiłem taką z trzema przewodami (dodatkowy przewód GPS) używaną od C3 . Ściągnąłem nowe oprogramowanie i aktualne mapy. Wszystko działa bardzo dobrze. Mapa fajna, dla mnie lepsza od Google Maps i nie muszę za granicą myśleć o roamingu. Koszt może nie mały bo w moim przypadku to około 500 zł ale da mnie jest to opłacalne. Dał bym nawet 1000 zł. Fajna sprawa nawigacja w samochodzie :D
sq9tm
Nowicjusz

06 Paź 2023, 01:04

Witaj,

Post dosyć stary ale dopytam gdyż mam obecnie taki dylemacik. Gdzie jeśli można wiedzieć dopisali Ci VIN do radyjka i gdzie aktualizacje ? Czy mógłbyś podzielić się jaką antenę kupiłeś do auta ? Ja używam Toyoty ProAce i zmieniłem radio na bosh rcc a2

Pozdrawiam
Paweł
PabloPablo
Nowicjusz

Zdjęcia: 6

06 Paź 2023, 10:30

sq9tm napisał(a):Mapa fajna, dla mnie lepsza od Google Maps i nie muszę za granicą myśleć o roamingu.

Czy aby na pewno? Po kilku miesiacach może nie być aktualna...Wciaż ( nie tylko w Polsce ) pojawiają sie budowy nowych dróg co często wiąże sie z objazdami ) oraz są oddawane do użytku nowe odcinki dróg. Tutaj tego nie będziesz miał zaktualizowanego, a w Mapach Google już tak. To jest to, o czym pisałem wyżej. Dzisiaj jedziesz do Austrii i jedziesz tak jak ci mapa pokazuje, za 3 miesiace jedziesz znowu i okazuje się, że mapa poprowadziła cię do zamkniętej drogi, bo jest objazd któego ty nie masz na mapie. Pytanie jeszcze jak często pojawiają sie aktualizacje map i czy trzeba za nie płacic.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

06 Paź 2023, 20:03

Witam !
Vin dopisała mi firma zajmująca się naprawą tego typu odbiorników: https://autoscan-tomasz-oleksiak.business.site
Antenę kupiłem na Allegro, tu przykład: [link do oferty na Allegro wygasł]
Musi być taka z trzema kablami (FM, DAB, GPS) bo oryginalnie miałem dwa kable. Jeżeli chodzi o aktualizacje ściągam po Vinie samochodu od którego kupiłem radio. Jeśli go nie znamy można darmowo ściągnąć tutaj: https://sites.google.com/view/nac-rcc/system/nac/wave-2
Aktualizacje są przynajmniej 2 razy w roku. Wgrywamy na pendriva a potem już samochód nas poprowadzi krok po kroku. Trochę już pojeździłem na mapie bo zwiedziłem całą Hiszpanię oraz Słowenię. Muszę przyznać że mapa działa super. Nawet działa trafic i w Niemczech dzięki temu ominąłem korki. Nie zauważyłem w niej żadnych błędów. Nie twierdzę że ta w telefonie nie jest lepsza ale dla mnie zdecydowanie nie. W tym roku jeździłem po Islandii z telefonem i jestem zawiedziony. Powiem tak, nie kupię już samochodu bez nawigacji ale to moje zdanie. :D
sq9tm
Nowicjusz

07 Paź 2023, 13:54

sq9tm napisał(a):Aktualizacje są przynajmniej 2 razy w roku. Wgrywamy na pendriva a potem już samochód nas poprowadzi krok po kroku. Trochę już pojeździłem na mapie bo zwiedziłem całą Hiszpanię oraz Słowenię. Muszę przyznać że mapa działa super. Nawet działa trafic i w Niemczech dzięki temu ominąłem korki.

W takim razie jest ok :ok:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

07 Paź 2023, 17:54

Hej,

Dziękuję za wszystkie informacje i podpowiedzi. W przyszły weekend będę robił podmianę radia i zamowie od razu antenę. Dam znać jak będzie po wszystkim;D
PabloPablo
Nowicjusz

10 Paź 2023, 21:55

Witaj,

Antenę ogarnąłem (wyszukałem na allegro - jeszcze nie kupuję gdyż znów mam zagwozdkę).
W nowym radiu RCC a2 nie mam opcji DAB - jest wyjście na antenę GPS i dwa wyjścia radiowe (AM/fm1 oraz fm2).
W moim obecnym radiu mam dwie kostki do wyświetlacza z tym że jedna jest inna niż w nowym(w nowym jest fakra-męskie) a w starym brązowa prostokątna na 4 przewody.

Czy u Ciebie pasowały wszystkie przewody ? Jakie miałeś poprzednie radio ?

Czy kamerę cofania też podpinałeś ? Jeśli tak to do którego gniazda ?

Kostka zasilająca również (czarna duża) jest inna niż w moim starym radiu.

Z góry dziękuję za kontakt. Podrzucam kilka fotek omawianego problemu.

Paweł
PabloPablo
Nowicjusz

10 Paź 2023, 22:14

PabloPablo
Nowicjusz