Rav4 2.0 VVTI Problem z falującymi obrotami.

06 Sty 2021, 22:33

Witam mam problem z moją Ravką4 2.0 VVTI 2004r.
W czasie gdy samochód toczy się na biegu jałowym (np. zwalnianie przed światłami) i ma zejść do wolnych obrotów schodzi znacznie poniżej nich (w granice 600 obr/min). Następnie wychodzi na około 1200 obrotów i dopiero stabilizuje się na właściwym poziomie ~800 obrotów. Tak dzieje się najczęściej. Sporadycznie podczas jazdy i wciśnięcia sprzęgła potrafi zafalować wielokrotnie pomiędzy 600, a 1500 obrotów, po jakimś czasie stabilizując na właściwych 800 obr. Gdy samochód stoi w miejscu, to problem nie występuje.

Nie mogę znaleźć rozwiązania. POMOCY!!!
Grajek99
Nowicjusz

08 Sty 2021, 16:19

Sprawdź szczelność układu dolotowego.
Do sprawdzenia również silniczek krokowy bo z tego co wiem w tym silniku występuje osobno przy przepustnicy.

Grajek99 napisał(a):W czasie gdy samochód toczy się na biegu jałowym (np. zwalnianie przed światłami)
Generalnie nie powinno się dopuszczać do takiej sytuacji. Prawidłowo zwalniasz na zapiętym biegu bez wciśniętego sprzęgła, a wciskasz je tuż przed zatrzymaniem lub w celu redukcji na odpowiedni bieg żeby dalej pojechać bez zatrzymania.

Zajrzyj też do przepustnicy i zobacz czy nagar jej nie blokuje i ładnie chodzi w tym dolnym zakresie i dobrze się domyka.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Sty 2021, 19:58

Szczelność sprawdzona, silniczek krokowy i przepustnica sprawdzony, sprawdzona cała elektryka, porobione adaptacje i nic :x Może ma ktoś jeszcze jakiś pomysł
Grajek99
Nowicjusz