1.4 16V - problem z falującymi obrotami.

19 Lis 2017, 15:52

Witam,
jestem właścicielem Cordoby 3 gen. z tym nieszczęsnym benzyniakiem od VAG'a.
Wymieniłem świece (NGK), wyczyściłem przepustnicę (dokładniej wszystkie te zabiegi zrobił mechanik) a obroty jak falowały tak falują, komputer nie wykazuje żadnych błędów, adaptacja przechodziła bez problemu.
Mechanik jak i ja podejrzewamy lipną przepustnicę, ponieważ na tymże podzespole nie jest napisane nic oprócz 1.4 16V, przez co nie możemy jej nawet zweryfikować.
Druga sprawa, to reakcja na gaz, przy wyższych obrotach przy wciśnięciu gazu do końca jest lekki "lag" i dopiero wtedy auto reaguje.
Czym to może być spowodowane?
ReVo1996
Nowicjusz

Auto: Jeszcze nie mam :P

19 Lis 2017, 17:15

Przepustnica była rozbierana czy tylko tak wyczyszczona? Ona ma chyba wbudowany silnik krokowy streujący wolnymi obrotami. Po dokładnym wyczyszczeniu trzeba ją poprawnie zaadoptować.

Mechanik sprawdził czy nie ma luzów?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

19 Lis 2017, 17:44

@Kacper
Przepustnica była cała rozbierana i czyszczona, tak samo jak silnik krokowy.
Druga sprawa, chodzi o luzy zaworowe?
Z tego co wiem to ten silnik posiada zawory regulowane ciśnieniem oleju ale tak czy tak słychać lekkie cykanie i na zimnym i na ciepłym silniku.
ReVo1996
Nowicjusz

Auto: Jeszcze nie mam :P
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Foteliki samochodowe dla małych pasażerów!
    Tylko 7% małych pasażerów podróżuje w odpowiednio zabezpieczonych fotelikach samochodowych, a do aż 40% poważnych wypadków z udziałem dzieci dochodzi podczas podróży krótszych niż 3 kilometry! ...