Renault 19 Chamade 1,7 73KM - jakia benzyna na długą trasę

18 Mar 2011, 13:21

Jako, że niedługo będę wyjeżdżał do Holandii i zabieram moją Renię (dopóki nie kupię czegoś nowszego), nasunęły mi się pytania odnośnie wachy i prędkości.
1. http://secretservice.za.pl/95kontra98.pdf - po przeczytaniu tego artykułu wiem, że 95 będzie lepsza do mojego auta, ale czy jadąc 800km nie lepiej będzie kupić 98? Wolniejsze spalanie, ale chyba auto nie będzie jechało wolniej a co za tym idzie benzyny starczy na dłużej?
2. Max moment obrotowy w moim aucie to 127Nm (2750 obr/min). Jakich obrotów mam się trzymać na trasie by jechać w miarę szybko a zarazem nie zbankrutować na benzynie? Nie chciałbym jechać max 90tką i spędzić pól dnia za kółkiem.
Legion
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego kierowcy ignorują znaki drogowe?
    Według informacji płynących z Komendy Głównej Policji najczęściej wystawiane mandaty dotyczą przekraczania dozwolonej prędkości oraz za wykroczenie względem pieszych. Najnowsze badania pokazały, że prowadzący pojazdy ...
    Japan Taxi - aplikacja taksówkowa na telefony i tablety
    Toyota szuka sposobów na umocnienie swojej pozycji w nowych, przyszłościowych branżach, dlatego angażuje się w nowoczesne usługi transportowe, oparte na technologii łączenia samochodów w chmurze. W tym miesiącu ...