Renault Espace 2.0 16V 140KM - zmiana samochodu na jakiś mniejszy?

21 Lut 2023, 12:05

Witam,

Mam pytanie, aktualnie jeżdżę Espace III z gazem, i jest to świetny samochód do tego. Spalanie ogranicza sie do 10l/100km na trasie. Nigdy nie miałem jakichkolwiek problemów. I z tego co wiem silnik jest polecany do gazu.

Myślałem o zmianie samochodu na jakiś mniejszy aby zejść trochę ze spalaniem. Naturalne wydało mi się poszukać czegoś z tym silnikiem w np. Lagunę 3.

I tu moje zaskoczenie wszyscy piszą ze ten silnik + LPG = to wypalone zawory i ogólnie jeden wielki problem.
Ktoś mi jest to w stanie wytłumaczyć o co w tym chodzi. Czy Espace były montowane jakiś inny osprzęt czy co?

Dla mnie 2.0T kompletnie odpada ze względu na jego spalanie.
Ostatnio edytowany przez ArteK, 21 Lut 2023, 14:42, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Poprawiony temat.
milosz9861
Nowicjusz

21 Lut 2023, 12:19

No ale jaki masz tam silnik 2.0 16V 140KM?

Tak na szybko Jak pali Ci 10 litrów gazu na trasie to dobry wynik jak na gabaryty tego samochodu. W Lagunie niewiele mniej zejdziesz o ile wogóle coś się uda urwać :) , a w Megance pewnie nie zejdziesz poniżej 8 litrów LPG / 100km.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Lut 2023, 14:08

Tak dokładnie 2.0 16V 140KM.

Auto jest już niestety strasznie wyrobione, powyżej 100 km zaczynają bolec plecy itd. Wiec i tak muszę je zmienić.
Tylko właśnie nie rozumiem dlaczego w tym aucie jest bezobsługowe a w innych modelach Renault już nie.
milosz9861
Nowicjusz

21 Lut 2023, 14:47

milosz9861 napisał(a):Auto jest już niestety strasznie wyrobione, powyżej 100 km zaczynają bolec plecy itd. Wiec i tak muszę je zmienić.
Hm... jak jesteś z niego zadowolony to może taniej by wyszło naprawić to co wymaga już ingerencji i cieszyć się dalej z jazdy. Mniejsze auto jak Megane na pewno będzie mniej komfortowe, szczególnie da się to odczuć podczas dłuższych podróży.

milosz9861 napisał(a):Tylko właśnie nie rozumiem dlaczego w tym aucie jest bezobsługowe a w innych modelach Renault już nie.
Jedne silniki znoszą lepiej gaz a inne gorzej. W niektórych nawet nie zaleca się zakładania LPG.

Jak chcesz zmienić samochód i planujesz dalej jeździć na gazie to najlepiej by było jak byś podał budżet na to przedsięwzięcie i czy ma to być samochód od razu z LPG czy tez będziesz sam zakładał? Czy ma to być dalej marka Renault?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Lut 2023, 15:11

Oczywiście, że są samochody do których lepiej nie podchodzić z LPG. Ale tutaj mówimy o tym samym silniku Nissan F4R. Wiec gdzie jest miedzy nimi różnica, że Espace jest polecane do LPG a Laguna już nie.

Po prostu się zastanawiam nad Laguna z 2,0l 140KM. Bo podobno miały dobre automatyczne skrzynie biegów itd. Ale nie wyobrazam sobie tego auta na czystej benzynie lub dieslu.
milosz9861
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus NX w pogoni za dziecięcymi marzeniami
    Jak trafić klipem reklamowym do inteligentnych odbiorców? Zbudować przekaz na pozytywnych uczuciach, wprawić w wibracje poczucie humoru i szybko zakończyć niespodzianką. Taki właśnie jest nowy, 30-sekundowy film reklamujący ...
    Doświadczenie za kierownicą to nie wszystko!
    Od lat największe zagrożenie na drogach stanowią młodzi, świeżo upieczeni kierowcy z grupy wiekowej 18-24 l, dla których wskaźnik liczby wypadków na 10 000 populacji jest najwyższy(1). Zdecydowana większość ...