Renault Fluence 1.6 - czy warto?

24 Cze 2020, 09:01

Hejka,

chciałbym wiedzieć, czy warto zamontować LPG w Renault Fluence 2010 r. z silnikiem benzynowym 1.6 110 km (60 tys. przebiegu) ?

I pytanie, czy nie przyspieszy to zużywalności tego auta jakoś diametralnie?
Frekz
Początkujący

Zdjęcia: 8
Auto: Opel Astra

24 Cze 2020, 12:26

Siedzi tam silnik K4M 838 który z tego co wiem w miarę dobrze znosi instalację LPG. Jak jeździsz sporo to warto pomyśleć o niej.

Patrząc jednak na przebieg 60tyś. km to mało jak na 10 lat i przy przebiegach rzędu 6tkm na rok instalacja gazowa nie jest opłacalna. Tu masz prosty kalkulator kalkulator/lpg/ w którym policzysz czy warto zakładać gaz i po jakim czasie zwróci ci się taka inwestycja.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Cze 2020, 12:45

Hejka,

auto jest rodzinne, a dopiero niedługo przejdzie pod moje użytkowanie. Jeśli chodzi o mnie to tak średnio rocznie jest 20-25 tys., ale pytanie pojawia się z faktu, że nie jestem pewny tego auta jak reaguje na gaz oraz czy warto pod kątem jego sprawności, ponieważ na 10 lat miło by było mieć :).
Frekz
Początkujący

Zdjęcia: 8
Auto: Opel Astra

24 Cze 2020, 15:58

Frekz napisał(a):Jeśli chodzi o mnie to tak średnio rocznie jest 20-25 tys
No to przy takim przebiegu nie ma co się zbytnio zastanawiać nad montażem :) Na pewno warto.

Z tego co wiem silnik K4M posiada hydrauliczną regulację zaworów więc nie trzeba nic tam samemu regulować. Do tych silników ASO dawało możliwość przy kupnie auta dołożenia instalacji LPG więc myślę że jak założysz u dobrego gazownika to długo pojeździsz bezawaryjnie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Opel Cascada - efektowny kabriolet na każdą pogodę
    Nowy Opel Cascada to elegancki, czteromiejscowy kabriolet o wydłużonej sylwetce z wysokiej jakości miękkim dachem. Jako jeden z czołowych modeli Opla Cascada wyróżnia się nie tylko gabarytami (długość: prawie 4,7 m), ...