Renault Laguna II 2007r 2.0 b+g 99kW - dziwna usterka

13 Cze 2021, 20:24

Mam następujący problem:
Gdy uruchamiam samochód wszystko jest w porządku, po jakiejś minucie (nie ważne czy silnik rozgrzany czy zimny) samochód zaczyna się "dusić" spadają obroty spod maski dochodzi jakiś huk, pedał gazu nie reaguje dopóki nie wcisnę go mocniej tak na 3/4 wtedy obroty z lekkim opóźnieniem wskakują, czasem da się jechać a czasem nie. Tak się dzieje w 70% przypadków (czasem jest normalnie odpalam i normalnie jedzie).
Przepustnica była wymieniona na nową, rozrząd zmieniony. Niektórzy typują, że to filtr paliwa, sonda lambda, czujnik położenia wału, ilu mechaników tyle diagnoz...
Jak auta dłużej postoi np 3 dni to mniejsza szansa, że problem wystąpi.
Macie jakieś pomysły, co to może być, ewentualnie ktoś miał taki problem?
Samochodem zrobiłem 100.000km odkąd go mam, czasem miał drobne przypadki z "duszeniem się" wyskakiwało check emissions, ale po chwili przegazowania mijało
Maro991
Nowicjusz
 
Posty: 3

13 Cze 2021, 23:45

CO to za silnik, F4R? https://motobenzyna.pl/silniki/2240-sil ... v-f4r.html
Ja bym zaczął od sprawdzenia parametrów live. Z podłączonym komputerem sprawdziłbym co pokazuje każdy czujnik.
- temperatura
- położenie przepustnicy
- przepływomierz
- przepustnica,
- sonda lambda
- czasy wtrysków.
Układ zapłonowy sprawdzałeś? Świece i cewki?
Jeżeli wszystko OK, to bym stawiał na pompę paliwa.
znachor79
Nowicjusz
 
Posty: 34

25 Cze 2021, 21:28

Świece nowe, cewki sprawdzone jedna nowa wsadzona. Poprawa minimalna jakby jest, ale chwilę po odpaleniu zaczyna się dusić i gasnie jak go nie przegazuje. Pompa paliwa raczej nie bo to samo na gazie i benzynie
Maro991
Nowicjusz
 
Posty: 3

25 Cze 2021, 21:38

znachor79 napisał(a):Ja bym zaczął od sprawdzenia parametrów live. Z podłączonym komputerem sprawdziłbym co pokazuje każdy czujnik.
- temperatura
- położenie przepustnicy
- przepływomierz
- przepustnica,
- sonda lambda
- czasy wtrysków.


Zrobione , sprawdzone ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz
 
Posty: 3503
Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia I , Fabia II
Silnik: 1,4 AME , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

29 Cze 2021, 21:10

Wszystko pokazuje prawidłowo, tylko z sonda jest problem ale był od bardzo dawna. Problem podobnie się prezentuje jak

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]


Chyba trzeba rozebrać kolektor i popatrzeć na przewody itp bo świece nic nie dały, chociaż się trochę boję że rozkręcę a nie złożę bo nie jestem mechanikowaty
Maro991
Nowicjusz
 
Posty: 3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

    KONKURS WAKACYJNY 2021 - Mamy dla Was karty podarunkowe Allegro
    Konkurs wakacyjny 2021 dla aktywnych użytkowników naszego forum (konkurs trwa do 1 września włącznie). Mamy dla Was Karty podarunkowe Allegro! Każdy kto odwiedza nasze forum i wypowiada się na nim pisząc tematy, posty, ...
    Samochód dla niepełnosprawnego kierowcy
    Odsetek osób niepełnosprawnych w Polsce wynosi ponad 12% mieszkańców, czyli 3,1 mln obywateli. Podobnie sytuacja kształtuje się w całej Europie. Najczęstszą przyczynę niepełnosprawności stanowią schorzenia układu ...

  •