Ronda w Polsce

19 Lut 2017, 19:31

Żeby przeżyć trzeba miec wiele szczęścia..

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

20 Lut 2017, 14:28

Każdy zaoszczędził jakies 0,5 sekundy jazdy ;)
adambialy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 01 2008
Auto: Clio
Silnik: 1.2

20 Lut 2017, 17:05

Nie wiem o co wam chodzi. Normalna płynna jazda :mrgreen: Jedynie rowerzysta zmusił naszego filmowca do znacznego zwolnienia. Jeżeli wystarczy jedynie zdjąć nogę z gazu by ktoś inny włączył się do ruchu, to nie widzę tu żadnego problemu-tym bardziej przy tak niskiej prędkości.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

20 Lut 2017, 18:38

yeti65 napisał(a): płynna jazda

Masz kamerę ?? Kup sobie, potem pogadamy..
Gdzie jest napisane kolego, że ten majacy pierwszeństwo ma zwolnić i wpuścić z podporzadkowanej oszołoma ?? To raz, a dwa - wymuszanie pierwszeństwa ewidentne - chyba mało albo wcale nie jeździsz autem..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Lut 2017, 20:41

Gęsty ruch miejski rządzi się swoimi prawami. Inaczej się jeździ w małych miasteczkach, a inaczej w dużej aglomeracji. Tu nikt nie robi afery jak musi trochę zwolnić, bo ktoś z podporządkowanej mu wyjechał.
I nie musisz zwalniać by kogoś wpuścić, wjedziesz mu w bok to jego wina, a jak w tyłek to Twoja.
A kamerę mam, tylko nie szukam na siłę sytuacji do zamieszczenia w necie.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

17 Maj 2017, 20:57

Silvo44 proponuje wybrać się na urlop do Włoch lub Grecji tam zobaczysz co to jest jazda we Włoszech liczy się tylko klakson i długie światła nawet nie wiem że wiedzą jak się kierunki włącza. Na rondach pierwszeństwo ma ten który jest szybszy i odwazniejszy :mrgreen: zwiedziłem dużo Europy jako kierowca kiedyś i z całym szacunkiem mogę powiedzieć to głośno że w Polsce jeździ się w miarę kulturalnie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault EZ-ULTIMO to samochód autonomiczny
    Warszawa posłużyła jako sceneria do dla filmu promocyjnego oraz realizacji sesji zdjęciowej najnowszego samochodu autonomicznego Renault EZ-ULTIMO, oficjalnie pokazanego po raz pierwszy na Salonie Samochodowym w Paryżu. W ...

18 Maj 2017, 09:47

yeti65 napisał(a):ruch miejski rządzi się swoimi prawami

Poważnie ?? To w dużym mieście nie obowiazuje PoRD czy na wsi ?? :cry:
yeti65 napisał(a):nikt nie robi afery

Zwolnic aby komus umozliwic wjazd to troche co innego niz wymuszenie pierwszeństwa.. :x
yeti65 napisał(a): kamerę mam

Gdybyś miał to bys wiedział, ze kamera oddala i te sytuacje nie były "daleko" lecz na styk.. :yes:
Kao napisał(a):Na rondach pierwszeństwo ma ten który jest szybszy i odwazniejszy

Zacytuj przepis z ich kodeksu .. Może być w obcym jezyku, poradzę sobie.. :naughty:
Kao napisał(a): w Polsce jeździ się w miarę kulturalnie

W miarę lub prawie robi przecież wielka różnicę.. Czy nie ?
Kao napisał(a):proponuje wybrać się na urlop do Włoch lub Grecji

Będę wdzięczny za nie organizowanie mi wolnego czasu.. :happy:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Maj 2017, 13:16

Najlepiej idz z tym na milicje jak masz bole dvpy z tego powodu ze Ci się tak zdarzyło panie przepisowy. Koncze tą dyskusje bo nie ma z kim gadać, nie ten poziom.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

18 Maj 2017, 21:43

Kao napisał(a):Najlepiej idz z tym na milicje jak masz bole dvpy z tego powodu ze Ci się tak zdarzyło panie przepisowy. Koncze tą dyskusje bo nie ma z kim gadać, nie ten poziom.

Odsyłam do regulaminu. Póki co, obędzie się bez ostrzeżenia, ale proszę się powstrzymywać od tego typu komentarzy.
Co do sytuacji z filmików - wyraźnie widać, że pojazdy wjeżdżające na rondo, ewidentnie wymuszają pierwszeństwo. Jak wspomniał kolega wyżej, obraz z kamery nieco oddala widok sprzed auta. W rzeczywistości pojazd na rondzie musi hamować, by nie walnąć. Ciutek szybciej i kolizja gwarantowana...
Co do rond na świecie - widzieliście skrzyżowanie pierścieniowe? :) To, że w jednym rondzie jest kilka mniejszych rond, to nic. Ruch odbywa się w obu kierunkach, w zalezności, z którego pasa się na to rondo wjeżdża - jak z prawego pasa, to na rondzie jedziesz w prawo, a jak z lewego pasa, to jedziesz w lewo. I to jadąc w tym samym kierunku :)
http://joemonster.org/filmy/77997
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Maj 2017, 21:58

MotoAlbercik napisał(a):Odsyłam do regulaminu. Póki co, obędzie się bez ostrzeżenia, ale proszę się powstrzymywać od tego typu komentarzy
przepraszam troche mnie poniosło ale probujesz dla goscia wytlumaczyć ze nie ma z czego robić afery i ze w Pl i tak sie w miare dobrze jezdzi i takie zachowania sa normalne bo kazdemu sie spieszy to dalej zrznie cwaniaka i chama.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

18 Maj 2017, 22:22

MotoAlbercik napisał(a):Co do sytuacji z filmików - wyraźnie widać, że pojazdy wjeżdżające na rondo, ewidentnie wymuszają pierwszeństwo. Jak wspomniał kolega wyżej, obraz z kamery nieco oddala widok sprzed auta. W rzeczywistości pojazd na rondzie musi hamować, by nie walnąć. Ciutek szybciej i kolizja gwarantowana...
Natężenie ruchu rośnie więc nie ma co się dziwić na takie kwiatki. Na filmie są wybrane sytuacje wymuszenia , a chciałbym zobaczyć czy nagrywający sam nie stwarza takich sytuacji . Tego pewnikiem nie pokaże :mrgreen: Jest idealny , się nie zagapi , nie zapomni itp. Nikt na niego nie zatrąbi. Nie co bić piany , tak jak Kao napisał u nas aż tak żle pod tym względem tak niema.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

19 Maj 2017, 07:05

A wam się fora nie pomyliły? Zaraz za wycieczki zarobicie co nieco. Na tym forum nie ma miejsca dla olewaczy przepisów.
Albo się ogarniecie obaj, albo swoje"nowinki" przekażcie np. do brd, niech zmienią przepisy na wasze.
@bonifacy, ja akurat niewiele mam sobie do zarzucenia. A ty? Czyzbys się rozpoznał na filmie? Z takim podejściem długo nie pojeździcie..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika