Ruchome reklamy przy drogach

23 Wrz 2011, 23:04

Zauważam coraz więcej reklam na telebimach, co w nocy rozprasza niemiłosiernie. Czy wiecie może, czy szykują się jakieś przepisy ograniczające tego typu reklamy? Nie można spokojnie przejechać przez większe miasto, żeby nie dostać po oczach świecącą ekranem. W ogóle, Polskie drogi są strasznie "zaśmiecone" reklamami. Ani to ładne ani bezpieczne.
Vernon
Nowicjusz

Auto: Opel

24 Wrz 2011, 21:14

Kolego!
Wolny rynek! Nie można wszystkiego sankcjonować. Każdy chce zarobić i chce się reklamować. Popatrz sobie na zdjęcia Nowego Jorku. Tam już nie ma reklam typu baner. Tam są same telebimy, jeden na drugim.

Nie wydajmy kolejnych zakazów, dajmy sobie trochę luzu.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Wrz 2011, 16:31

Dishman napisał(a):Nie wydajmy kolejnych zakazów

Co nie oznacza aby prawo, które już obowiązuje przestrzegać.. A w pasie drogowym nie wolno umieszczać byle czego i byle jak ..
Zawsze można złożyć skargę na policję i do UM - wydział drogowy ..
Vernon - spróbuj zadzwonić na policje i napisz co odpowiedzieli ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

27 Wrz 2011, 14:08

Chciałem zauważyć, że reklamy w niektórych miejscach służą równocześnie jako oświetlenie.
Tomek11
Nowicjusz

Auto: VW Golf IV 2.0

28 Wrz 2011, 09:28

trzeba się skupić na drodze i tyle
walkomazda
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Auto: Mazda 3, Opel Astra G

17 Paź 2011, 19:24

Tiaa...może na wioskach...
Zapraszam nocą do Krakka, Wrocka, Katowic, Wawy...
Zwłaszcza w czasie ulewnego deszczu... :evil:
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydowa Toyota Auris debiutuje w Polsce
    Toyota Auris drugiej generacji zadebiutowała w Polsce w styczniu 2013 roku. Samochód otrzymał zupełnie nowy wygląd nadwozia i wnętrza niż poprzednik, zyskując sobie sympatię klientów zarówno w całej Europie, ...

04 Lis 2011, 01:00

Świecenie stała jasne nie jest jeszcze takie złe, ja się spotkałem, że taka reklama potrafi błysnąć białym światłem i to na pełnej mocy, a to już jest bardzo duże niebezpieczeństwo. Twórców tych świecących reklam powinni, przywrócić do pionu.

Dishman napisał(a):Popatrz sobie na zdjęcia Nowego Jorku. Tam już nie ma reklam typu baner. Tam są same telebimy, jeden na drugim.

Ich jest masa wiec robią kolorowe światło, da się przyzwyczaić oko, do jednej błyskającej jest o wiele trudniej.
Zrób sobie proste doświadczenie, po błyskaj sobie latarką, a potem naprzemiennie paroma, i zobaczysz, że te parę na naprzemiennie daje światło które da się bardziej wytrzymać. A teraz wyobraź sobie setkę takich latarek i błyskają się tak że cały czas się na siebie nakładają. A przy pewnej częstotliwości Twoje oczy tego nie zauważą.
wacek1991
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk

06 Lis 2011, 13:14

mi to zupełnie nie przeszkadza, patrzę się na drogę i już, reklamy zauważam tylko stojąc na światłach, nie wiem co może Cię rozpraszać, bardziej rozpraszają światła samochodów z naprzeciwka.
Manollo
Nowicjusz

Miejscowość: Stara Błotnica

07 Lis 2011, 00:05

Mnie też generalnie nie dekoncentrują tego typu reklamy. Spojrzę kątem oka, ale to raczej odruch bezwarunkowy. Zwykle staram się mimo wszystko skupiać się jezdzie, choćby wokół jakieś ufo nawet latały :P
arkadiusz31
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Auto: Audi A4