Saab 9-3, Alfa Romeo 156 czy BMW 320d do 22 tys. zł?

28 Lut 2011, 19:47

Witam, mam dylemat. Dysponuję kwotą ok. +/- 22 tys. zł. Chciałbym takie dosyć eleganckie, niezawodne auto. Zastanawiam się nad Saabem 9-3 II gen., BMW 320d E46 lub Alfą Romeo 156. Które z tych aut wybralibyście? Najchętniej chciałbym diesel'a, ale podobno naprawy są kosztowne i taniej może wyjść benzyna, więc teraz mi to obojętne. Ewentualnie jeśli znacie jakieś samochody spełniające moje wymagania do tej ceny i uznacie, że będą lepsze od tych dwóch w/w to proszę podawać nazwy
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

28 Lut 2011, 19:56

Saab-Ze zdjęć ma całkiem niezłe wnętrze i jest dla osób które jeżdżą do pracy i chcą poczuć trochę sportowej jazdy.Tylko martwił bym się o zawieszenie.A ocenę Alfy i BMW zostawię komuś innemu,bo nie mam wystarczające wiedzy o tych autach.
Mercedes_SLS94
Nowicjusz

Miejscowość: R-sko

28 Lut 2011, 21:54

Tutaj masz fajną Alfę :mrgreen:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Alfy w benzynie są bardzo wrazliwe i trzeba o nie bardzo dbać, bo inaczej sa awaryjne. Z dieslem nie bedziesz miał raczej takich problemów :wink:
Ekologia to bzdura!
<Alfaholic>
MUCHAV8
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Świdnica
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Alfa Romeo 156 1,9 JTD 115 KM

28 Lut 2011, 22:24

Znaczy powiem Ci tak, Alfa jest piękna, przepiękna, ale obiegowa opinia mówi, że są to samochody awaryjne, te żarty o kierowcach Alf itp... nie chciałbym, aby samochód na który wydam - jak dla mnie - dość dużą gotówkę, sprawiał mi masę problemów. W dieselu na 100% nie są awaryjne?

Znowu do Saabów mam zaufanie, dawnymi czasy ojciec jeździł Saabem, samochód nie do zajechania. Podobnież teraz Saaby nie są tym, czym dawniej były, bo Opel je przejął, ale 9-3 też całkiem nieźle wygląda.

Dlatego zastanawiam się jednak nad Saabem i Alfą ;] Trudna decyzja, proszę o więcej komentarzy.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Lut 2011, 22:32

Nie jestem mechanikiem więc nie powiem Ci na 100%. Ale opinia awaryjnych aut to plotki, bo alfa zadbana nie sprawia wielu kłopotów. Diesle Alfy są porównywalne trwałością z niemieckimi konstrukcjami :mrgreen:
Ekologia to bzdura!
<Alfaholic>
MUCHAV8
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Świdnica
Auto: Alfa Romeo 156 1,9 JTD 115 KM

28 Lut 2011, 22:59

W firmie w której pracowałem było kilkanaście 156 i przez 4 lata miały niektóre i po 300 tys i jeśli były serwisowane żadnych problemów nie sprawiały.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    [2018] Mercedes klasy A
    Mercedes pokazał kolejną generację klasy A. Silniki, które będą dostępne to m.in. 1,4 turbo 163KM (A200), 2,0 turbo 220KM (A250) oraz 1,5 diesel 116KM (A180d). Później paleta ma się rozszerzyć. Moim zdaniem ...

01 Mar 2011, 09:53

I tu jest słowo klucz "jeśli były serwisowane" a takich Alf ze świecą szukać.
Większość Alfisti w naszym kraju kupuje Alfy dlatego, że są tanie(czyli szroty) i ładnie wyglądają a później oszczędzają na wszystkim(mam znajomego prawdziwego Alfistę który z powodu właśnie tych miłośników szrotów przestał się udzielać na ich forach).
A Alfa jak kobieta wymaga uwagi i dbałości by odwdzięczyć się niezawodnością.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Mar 2011, 11:51

Zadbana Alfa, z dieslem i manualną skrzynią biegów będzie tak samo (bez)awaryjna jak BMW czy Saab - większość problemów dotyczy bowiem silników benzynowych Tsparków oraz automatycznej skrzyni selespeed. Jedynym problemem może być szybko zużywające się zawieszenie, to w sumie największa bolączka 156, ale za to nie jest bardzo drogie w naprawach.

BMW i Saab też nie są bezawaryjne, więc moim zdaniem najlepiej wybrać ten, który ci się najbardziej podoba i z tych modeli egzemplarz w najlepszym stanie.

Wszystkie 3 auta są godne polecenia, w benzynie szczególnie Saab bo ma dobre silniki turbo-benznynowe, jeśli 6-cylindrowiec to BMW 328 bo ma słynną rzędową szóstkę, a w dieslu najfajniejsza Alfa bo jej 1.9 JTD jest naprawdę dobry.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

01 Mar 2011, 13:40

Mi akurat nie jest potrzebny samochód wyścigowy, tylko ekonomiczny. A pomijając te trzy auta, macie jakieś inne propozycje?

EDIT: Wiecie, to nie musi być koniecznie auto ekskluzywne, jakimi w moim mniemaniu są te BMW, Saab czy Alfa. Może też być np. nowszy rocznik, ale nie takie "wysokiej klasy". Bylebym nie musiał się obawiać, że po kupnie będę częstym klientem serwisów.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Mar 2011, 14:42

W przypadku wizyt w serwisie klasa ma niewielkie znaczenie - równie częstym gościem serwisu możesz być we Fiaciku jak i w Mercu :)

Z innych aut klasy średniej w tym przedziale cenowym sprawdź sobie jeszcze Mazdę 6 [link do oferty na Allegro wygasł]
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

01 Mar 2011, 15:05

Mazd 6 jest strasznie u mnie dużo, dlatego to mnie trochę zniechęca. A BMW E39? Do 22 tys. z jakim oszczędnym silnikiem?

EDIT: I Volvo S60 jest dosyć atrakcyjne z tego co widzę. ;]
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika