Samochód do 14 tyś

30 Sie 2015, 10:50

Witam :) zwracam się do Was z prośbą pomocy bo sam już nie wiem co wybrać :p
Niedawno zdałem prawo jazdy i potrzebuje oszczędnego i w miarę bezawaryjnego samochodu. Teraz mam autko Reno Thalia 1,4 autko fajne i bardzo ekonomiczne ale po prostu nie jest moje tylko brata a wiecie jak to jest :/ Ogólnie moje wymagania to
- cena do 14 tyś zł
- oszczędny
- wyłącznie benzyna, benzyna-LPG
- silniki 1,4-1,6 (one chyba są najbardziej oszczędne)
- w miarę żeby był ładny i jakoś się prezentował
- rok no tak od 2007
- nie musi mieć jakiś kurortów w środku
- ważne by części były dobrze dostępne i nie za bardzo drogie
- samochód prawdopodobnie będę ściągał z zagranicy
- wszystko byle nie kombi

To chyba tyle :p Wiem że trochę mam duże wymagania a kasa do wydania trochę mała ale nie dałem rady więcej zarobić za granicą a niestety jeszcze chodzę do szkoły :/

Choć ostatnio zauważyłem na drodze bardzo ładne autko Fiat Grande Punto co o nim powiecie i jeśli to głupota podajcie jakieś fajne autka :p

Z góry dziękuje sampik
sampik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 08 1997
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Reno Thalia
Silnik: 1400ccm
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

30 Sie 2015, 10:52

A czemu od 2007? Czy auta starsze są gorsze? ;>
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

30 Sie 2015, 10:59

Zobacz te
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

30 Sie 2015, 11:22

Ach te głupie wymogi co do rocznika ;)

Szukaj auta za 10-12tys. skoro nie masz stałego dochodu, a za resztę opłacisz i zrobisz pakiet startowy.
Ode mnie Honda Civic VII 1,6
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

30 Sie 2015, 12:18

Czemu głupie wymogi wieku ;P nie chce się wiązać z samochodami i jeśli kupie 8 czy 7 latka pojeżdżę z 2 może 3 lata i go sprzedam za fajne pieniądze :p a po za tym młodsze auta nie są aż tak zmęczone mechanicznie i stylistycznie :) oczywiście są złote strzały że fajne auto nawet i stare kupi się naprawdę sprawne ale to rzadkość a liczniki są tak cofane że to śmiech, jeśli auto z 2003 r ma przejechane 180tyś km "Panie Niemiec tylko tankować jeździł"

Jejku nie jestem głupi i wiadome ze mam odłożone pieniądze na rejestracje, wymianę płynów czy pasków czy innych rzeczy jakie wyjdą. 14 koła jest przeznaczone strikte na samochód ;D

Fordy fajne samochody ale że uczę się dopiero na mechanika to widziałem jak one rdzewieją to jest dramat o maździe nie wspomnę :D na praktykach wynosiliśmy progi w wiaderkach xD

Astra fajne autko ale 2007 r jest drogi więc ciężko o w miare dobry model starsze są brzydkie :/

Honda wiele osób mówi że palą więcej oleju niż mac donald's przez miesiąc nie wiem czy to prawda ale ogólnie jest u mnie w miejscowości strasznie zła opinia na temat hond.

sam już nie wiem próbowałem poszukać pare informacji na temat grande punto i bardzo mało jest jakich kolwiek info na jego temat :/
sampik
Nowicjusz

30 Sie 2015, 12:27

sampik napisał(a):Czemu głupie wymogi wieku ;P nie chce się wiązać z samochodami i jeśli kupie 8 czy 7 latka pojeżdżę z 2 może 3 lata i go sprzedam za fajne pieniądze :p

:mrgreen:
kup Dacię, zobaczysz, czy sprzedasz za fajne pieniądze - mylisz spadek wartości z rocznikiem
Jeździmy stanem nie rocznikiem !! Zapuszczone auto z 2010r. będzie bardziej wymęczone niż prawidłowo serwisowane z 2005r. Lepiej kupić taki co ma 300-400tys. przebiegu niż "okazję" z 170tys. z młodszego rocznika.
Posłuchaj doświadczonych, bo z takim podejściem to Dacia albo Tata ;)

Jedyne co ma sens to stylistyka ale czym się różni Grande Punto z 2005r. od 2007r?
Ostatnio edytowany przez dzida, 30 Sie 2015, 12:31, edytowano w sumie 1 raz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jesienne liście - piękne i niebezpieczne
    Choć kolorowe liście to urokliwy element jesieni, może on stać się przyczyną zagrożenia na drodze. Na mokrych liściach auto łatwo traci przyczepność, mogą one też przykrywać nierówności czy dziury, a nawet uszkodzić ...

30 Sie 2015, 12:30

"Honda wiele osób mówi że palą więcej oleju niż mac donald's..." - Jak kupisz zajechany egzemplarz (np jak koś kręcił do czerwonego pola od świateł do świateł)to pewnie,że będzie brał olej, ale to się tyczy każdej innej marki.

@A co byś powiedział na takiego ROVER'a?
[link do oferty na Allegro wygasł]
Kieł
Stały forumowicz

30 Sie 2015, 13:06

Ah Boże ja to wiem że lepiej kupić zadbane auto ale nie oszukujmy się ludzie to barany którzy wolą kupić autko z 2010 z przebiegiem 100 tyś niż 2004 z 300 tyś. NIe chce auta na stałe tylko na sprzedaż po tych 2 latach więc muszę myśleć jak taki przysłowiowy Janusz :D

podoba mi się ten Rover powiedź mi jak u niego z częściami, spalaniem, najczęstsze usterki i wogóle jakieś opinie :p
sampik
Nowicjusz

30 Sie 2015, 13:12

Wiesz co o ROVERZe nie chcę pisać głupot, napisać może coś "Kirin88" bo dobrze ogarnia temat ROVER'ów.
Na pewno będzie problem z odsprzedażą bo u nas jest mało popularny.
Po części jest to Civic VI.
Kieł
Stały forumowicz

30 Sie 2015, 13:51

Im młodsze tym mniej trwałe bo powchodziły wszystkie eko-unio głupoty. Oczywiście są też dobre jednostki napędowe ale lakiery to katorga, wykończenie wnętrza z eko materiałów itd... :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

31 Sie 2015, 06:44

No to wracamy do punktu wyjścia :/ Macie jakieś inne samochody do zaproponowania ?? :)
sampik
Nowicjusz