Samochód do 17 tysięcy 2+2

26 Maj 2022, 08:47

Jeśli lubisz poznawać motoryzację i dłubać, to takie 307/407 z dużym nalotem będzie idealny :ok:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

26 Maj 2022, 08:51

galakty napisał(a):307/407 z dużym nalotem będzie idealny

Potem tacy internetowi "radzciele" jak to jest normalny 407 z 300k.nalotu wyparują niczym kamfora i radź sobie sam człowieku :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

26 Maj 2022, 09:02

szybki napisał(a):Potem tacy internetowi "radzciele" jak to jest normalny 407 z 300k.nalotu wyparują niczym kamfora i radź sobie sam człowieku

Też kiedyś broniłem takich aut, ale po jednym Francuzie który miał swoje przejechane i po tym co widzę u sąsiadów (dwie sztuki 307) mi przeszło. Silniki mają naprawdę dobre, ale cała otoczka :no:

I autor niech się faktycznie zastanowi czego szuka, bo obecnie patrzy jedynie na kształt blachy i wybiera to co ładniejsze.
galakty
Forumowicz VIP

27 Maj 2022, 05:01

Potrzebuję samochodu dla dwóch dorosłych osób i dwójki małych z tyłu. Taki żebym mógł założyć LPG. Z odpowiednim bagażnikiem żeby zmieścić tam wózek. Nie rozumiem dlaczego miałbym ograniczać się tylko do seat albo Zafiry. Pytałem o 307 i 407 i lagunę 2 w Kombii bo też spełniają te kryteria. Nie rozumiem oburzenia niektórych osób
laik22
Początkujący

27 Maj 2022, 08:41

laik22 napisał(a):Nie rozumiem dlaczego miałbym ograniczać się tylko do seat albo Zafiry.

Tu jest problem że nie za bardzo coś rozumiesz. Ja zapytałem czemu nie patrzysz na inne auta a teraz Ty pytasz czemu się masz ograniczać. Do tego patrzysz na Zafirę a potem na zwykłego puga 307 pewnie w kombiaku który ma odpowiednika w każdej marce i jest gabarytowo "trochę" inny niż Zafira.
Miałeś wspomniane o skodzie octavi, tojocie, fordzie i milczysz bo pewnie ktoś "mundury" polecił Ci lagunę 2 a Ciebie ujęła jej cena i wielość ekraników i wywietrzników.
szybki
Moderator - Tuning

27 Maj 2022, 09:15

O fordzie rzeczywiście zapomniałem. Toyota sprawdzam ogłoszenia ale nie ma ich zbyt wiele. Co do laguny i peugeot to wyczytałem że mają dobre silniki dobrze znoszące gaz dlatego zapytałem o nie tutaj. Zgadza się że peugeot i Zafira są całkiem inne gabarytowo ale do obu się spokojnie spakuję z rodziną.
laik22
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Octavia uzyskała 5 gwiazdek w testach Euro NCAP
    Nowa SKODA Octavia uzyskała 5 gwiazdek w testach zderzeniowych Euro NCAP. "Bezpieczeństwo jest dla marki ŠKODA priorytetem. Odzwierciedleniem tego jest nasz najnowszy model. Naszym celem było stworzenie samochodu, ...
    SKODA Yeti zwycięzcą w raporcie niezawodności
    SKODA Yeti okazała się najbardziej bezawaryjnym autem według raportu niezawodności GTU oraz w badaniach Which? Niemieckie Stowarzyszenie Nadzoru Technicznego (GTU) skomponowało listę modeli, które uzyskały najlepszą ...

27 Maj 2022, 09:39

C Max z silnikiem 1,8 czy 2,0 ?
laik22
Początkujący

27 Maj 2022, 09:42

Aleś się tego gazu uparł... Dobre silniki pod gaz, ale cała reszta auta i elektryka to już nie istnieje. Auto to silnik i LPG, koniec :roll:
galakty
Forumowicz VIP

27 Maj 2022, 09:47

laik22 napisał(a):C Max z silnikiem 1,8 czy 2,0 ?

Pod względem technicznym bez różnicy.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Maj 2022, 22:16

Jest kilka ciekawych ofert Zafiry i może zdecydowałbym się na którąś ale zanim to nastąpi to mam jeszcze jedno pytanie. Jeżeli chciałbym uniknąć co dwuletniego regulowania luzu zaworów to jakiego auta szukać?
laik22
Początkujący

27 Maj 2022, 22:36

Altea 1.6, która spali tyle samo a pojedzie dużo gorzej :mrgreen:

Masz problemy z jakimiś głupotami a i tak wyjdzie masa rzeczy, które będą droższe. Kupujesz kilkunastoletnie auto z przebiegiem ~250k a nie nówkę
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Maj 2022, 23:52

Nie dają mi spokoju te francuzy. Dlaczego mają one u was aż tak słabe notowania? Silniki montowali tam nienajgorsze. Miałem okazję jechać w dłuższą trasę laguną 2 po lifcie i była ona bardzo wygodna. Mówili na lagunę królowa lawet ale podobno tyczyło się to egzemplarzy sprzed liftu, później większość usterek wyeliminowano. Zresztą to i tak loteria bo jak sam zauważyłeś to auta kilkunastoletnie.
laik22
Początkujący

28 Maj 2022, 00:36

laik22 napisał(a):Nie dają mi spokoju te francuzy. Dlaczego mają one u was aż tak słabe notowania?

Mają wszędzie takie same notowania czyli bardzo złe. Są opcje które można jakoś zaakceptować czyli ktoś sam dłubie, albo bardzo mało jeździ albo technicznie nie jest aż tak źle a są opcje które pełnią rolę sztandarowych psujaków do których należy laga2. Do tego jak dołączysz w wyższych modelach tendencje to stosowania różnych nowinek technicznych to robi się nieciekawie.
laik22 napisał(a):Miałem okazję jechać w dłuższą trasę laguną 2 po lifcie i była ona bardzo wygodna.

No i co z tego że jechałeś a u mnie w firmie a potem w rodzinie kilka lat było Subaru diesel i nigdy się nie popsuło to znaczy że teraz mam je polecać ?

laik22 napisał(a):Zresztą to i tak loteria bo jak sam zauważyłeś to auta kilkunastoletnie

Sądzę że na tej akurat loterii nie wygrasz.
laik22 napisał(a):Jeżeli chciałbym uniknąć co dwuletniego regulowania luzu zaworów to jakiego auta szukać?

Żadnego używanego bo to nie jest problem. Jak to jest problem tzn.że używane auto nie jest dla Ciebie.
Sądzę że taki Fordzio szczególnie 1,8 albo Łopelek więcej wypije oleju niż warte są nawet dwie regulacje zaworów :ok:
szybki
Moderator - Tuning

28 Maj 2022, 08:08

Ok czyli zostaję przy Zafirze. Przekonaliście mnie :D
laik22
Początkujący

29 Maj 2022, 11:49

To jeszcze raz ja. A co powiecie na auto z całkiem innej beczki a mianowicie Fiat bravo 1,4/150. Dokupiłbym box dachowy. Moc wystarczająca do budy, ocynk, a jedyny mankament jaki wyczytałem to padająca skrzynia biegów. Jedno dziecko ma 3 lata drugie w drodze więc chyba nie powinno być problemu żeby się spakować. Gdyby już dwójką dzieci jeździła to starsze dałbym do przodu a małżonka do tyłu z maluchem tylko pytanie czy tam da się wyłączyć poduszkę pasażera?
laik22
Początkujący