Samochód do 30 tys.

28 Sie 2013, 12:24

Witam,
Jestem nowym użytkownikiem, wcześniej przeglądałem to forum anonimowo, ale mam nadzieję, że mimo to uzyskam od Was pomoc :).

Planuję zakup samochodu za 25-30 tys. Na motoryzacji znam się bardzo słabo, dlatego nie zdecydowałem się jeszcze czy ma być to diesel czy benzyna. Tygodniowo będę robił ok 180 km na dłuższej trasie i kilkadziesiąt km po mieście, do tego dojdzie dłuższy wyjazd raz lub dwa razy w roku. Samochodem będę jeździł sam lub z dziewczyną, więc nie musi to być duże auto. Zależy mi głównie na tym, żeby auto było bezawaryjne i stosunkowo ekonomiczne. Pierwsze moje pytanie zatem brzmi, czy przy takiej eksploatacji (ok 15tys. km rocznie), opłaca się wybrać diesla? Słyszałem, że pomimo mniejszego spalania niż benzyna, silniki te są w większości dużo bardziej awaryjne. Zastanawiam się czy koszty napraw nie przekroczą różnicy w wydatkach na paliwo.

Do tej pory rozglądałem się za następującymi modelami:
VW Golf
Mazda 3
Ford Focus
Seat Leon/Ibiza
Honda Civic
Audi A3

Może dodam jeszcze, że ostatnio otrzymałem kontakt do (podobno) zaufanego człowieka sprowadzającego auta z Francji i Niemiec, więc ewentualnie miałbym możliwość kupna samochodu z zagranicy.

Jeżeli mogę podać jeszcze jakieś szczegóły, które ułatwią pomoc to proszę o info.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
ins
Obserwowany

Auto: Nie mam

28 Sie 2013, 12:30

Odrzuc VW bo jest przereklamowany. To juz nie sa te VW co dawniej. Najlepszym wyborem będzie Civic lub Focus. Zastanów sie jeszcze nad Astra. Przy twoich przebiegach tylko benzyna lub benzyna z gazem. Najlepsze silniki pod gaz mają Ople.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Sie 2013, 12:34

to bd robił mniej wiecej 10 tyś rocznie to raczej benzyniak :D tak taniej jeździsz na diselku ale koszty explotacyjne są wyższe więc jak jeździ sie dużo to się opłaca, możesz zawsze kupic z mniejszą pojemnoscią np 1.4 golfika
dominikd18
Nowicjusz

Auto: nie mam

28 Sie 2013, 12:35

Golf 4 1.4 Dobry? Pod jakim względem?
Koniu
Forumowicz VIP

28 Sie 2013, 12:36

audice są dobre patrząc pod wzgledem silników, i wytrzymałosci maja też dobry wygląd :D
dominikd18
Nowicjusz

28 Sie 2013, 12:38

na gaz ten silnik jest dobry w golfiku :D chociaz vw lepiej w diselku chodzi :) :) ale nqwm czy silnik też nie zasłaby jak an takie auto ale jak bd po mieście jeździł i nie ciągle w dalekie trasy
dominikd18
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Land Cruiser 1953 rok
    W 1953 roku w ofercie marki pojawia się nowy model: terenowa Toyota BJ, która niedługo później została przemianowana na Toyotę Land Cruiser – w odpowiedzi na brytyjskiego rywala, jakim wtedy był Land Rover. ...

28 Sie 2013, 12:41

Za 30k spokojnie kupi juz Golfa V. A co do silnika 1.4 to nie dość ze słaby to jeszcze awaryjny i najlepszy silnik pod gaz w Golfie 4 to 1.6 102km
Koniu
Forumowicz VIP

28 Sie 2013, 12:43

zależy jak kto trafi :) ja na ten silnik nie narzekam miałem doczynienia. ale nie awaryjny i na miasto czy na niemcy to się dobrze spisywał. tylko że jak wcisnołeś gaz w deche to żarł troche
dominikd18
Nowicjusz

28 Sie 2013, 12:46

Mozei miałeś szczęście. Ogólnie VW sa przereklamowane i nie warto ich kupować.
Koniu
Forumowicz VIP

28 Sie 2013, 12:50

czy nie opłaca? to ja nie wiem są dobre vw :) jakie auta ludzie niby najczęściej kupują w dislu na dalsze drogi jak nie vw? :) to nadal dobra marka
dominikd18
Nowicjusz

28 Sie 2013, 12:54

Liczyłem mniej więcej 250km tygodniowo + 2000km na wczasy i inne wypady i wyszło mi 15 tys km rocznie:), ale mniejsza o to.

Zakładając, że ograniczam się do Focusów i Civiców, jaki silnik wybrać :
1.4 83KM [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
wydaje mi się trochę słaby jak do takiego auta
1.8 140KM [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
tu z kolei obawiam się o spalanie (ależ wybrzydzam)
czy może 1.6 100KM [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Linki wrzucam losowe, nie przymierzam się do żadnej konkretnej aukcji na razie.

Szczerze mówiąc do tej pory nie brałem pod uwagę instalacji LPG, będę musiał trochę o tym poczytać.

Teraz jeszcze wrócę do diesli, dużo moich znajomych jeździ autami z grupy VW z silnikami 1.9TDI, podobno bardzo mało awaryjne, chociaż sama konstrukcja już dość stara. Jakieś opinie użytkowników?
ins
Obserwowany

Auto: Nie mam

28 Sie 2013, 12:57

Nie to nie jest dobra marka. A Polacy sa w nich zakochani dlatego kupują. To kup sobie 2.0 TDI i zobaczymy czy będziesz chwalił VW. A jakość wykonania wcale nie powala.
Koniu
Forumowicz VIP

28 Sie 2013, 12:59

ale przyznaj mają też dobre marki i silniki, nie wszystkie sa złe
dominikd18
Nowicjusz

28 Sie 2013, 13:01

Honda Civic (ufo) jest dobra ale poszukaj jej z silnikiem 1.8 140km. Mieli dobre bo większość 1.9 TDIjest zajechana na maxa.
Koniu
Forumowicz VIP

28 Sie 2013, 15:43

CIVIC(UFO) będzie dobrym wyborem.
Audi a3 2.0TDI jest dobrym wyborem tylko w rocznikach 2008 i wyżej. Wcześniejsze jednostki były awaryjne, zarówno 140 jak i 170 konne.
DauK
Początkujący

Prawo jazdy: 08 01 2005
Auto: BMW e92
Silnik: 335i
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008