Witam,
Jestem nowym użytkownikiem, wcześniej przeglądałem to forum anonimowo, ale mam nadzieję, że mimo to uzyskam od Was pomoc
![Uśmiechnięty :)]()
.
Planuję zakup samochodu za 25-30 tys. Na motoryzacji znam się bardzo słabo, dlatego nie zdecydowałem się jeszcze czy ma być to diesel czy benzyna. Tygodniowo będę robił ok 180 km na dłuższej trasie i kilkadziesiąt km po mieście, do tego dojdzie dłuższy wyjazd raz lub dwa razy w roku. Samochodem będę jeździł sam lub z dziewczyną, więc nie musi to być duże auto. Zależy mi głównie na tym, żeby auto było bezawaryjne i stosunkowo ekonomiczne. Pierwsze moje pytanie zatem brzmi, czy przy takiej eksploatacji (ok 15tys. km rocznie), opłaca się wybrać diesla? Słyszałem, że pomimo mniejszego spalania niż benzyna, silniki te są w większości dużo bardziej awaryjne. Zastanawiam się czy koszty napraw nie przekroczą różnicy w wydatkach na paliwo.
Do tej pory rozglądałem się za następującymi modelami:
VW Golf
Mazda 3
Ford Focus
Seat Leon/Ibiza
Honda Civic
Audi A3
Może dodam jeszcze, że ostatnio otrzymałem kontakt do (podobno) zaufanego człowieka sprowadzającego auta z Francji i Niemiec, więc ewentualnie miałbym możliwość kupna samochodu z zagranicy.
Jeżeli mogę podać jeszcze jakieś szczegóły, które ułatwią pomoc to proszę o info.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.