Samochód do 55-65 tys

06 Lut 2020, 09:07

Cześć,
Jestem w trakcie szukania dla siebie samochodu w budżecie ok. 55-60tys (max 65 jak warto dołożyć).
Fajnie by było gdyby samochód nie był starszy jak 2014r.
Do tej pory jeździłem samochodami wyłącznie benzynowymi z założonym LPG,wiem,że w nowych jednostkach benzynowych cięzko o założenie gazu,dlatego też zastanawiałem się nad autem z jednostką hybrydową.
Rocznie robię ok. 12-16tys km 40/60 miasto/trasa.Głównie są to dojazdy ok.7km miasto(korki),18km tereny podmiejskie(ok.60-80km/h).
Z przeglądanych do tej pory samochodów wpadło mi kilka w oko.
1.Ford Mondeo Hybrid oraz benzyna 2.0 Ecoboost
2.Passat B8 2.0 TDI lub 2.0TSI, 1.8TSI
3.Skoda Octavia III 2.0 TSI oraz Octavia RS 2.0 TSI
4.Skoda Superb III 1.8TSI,2.0 TSI lub 2.0 TDI.
Czy diesel to dobry pomysł na takie przbiegi?
Jaka opinia na temat Hybrydowego Mondeo? Może lepszym wyborem będzie 2.0 Ecoboost ?
Chciałbym poznać wasze opinie,który z tych samochodów będzie najlepszym rozwiązaniem.
Głównie zależy mi na tym,aby przyszły samochód był jak najbardziej komfortowy,dynamiczny oraz bezawaryjny.
telekopole
Obserwowany

06 Lut 2020, 11:03

Jak Mondeo hybryda to nie bierz amerykańskich "bezwypadkowych" Fusionów. Benzyny z grupy Vag biorą olej więc będziesz robił dolewki (nie jest to litr na 5tyś ale biorą).
Diesel faktycznie może się u ciebie nie sprawdzić natomiast nie rozumiem fenomenu aut elektrycznych i hybrydowych kiedy ktoś mówi że mu pali tylko 4l/100km. Ale nikt już nie patrzy na fakt, że do hybrydy trzeba dołożyć 5-7tyś złoty przy zakupie auta a jak przeznaczą te 5 000zł to mają paliwa na 15tyś km.
Smoczysław
Nowicjusz

Przebieg/rok: 28tys. km
Auto: Nie jedno, nie dwa
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi

06 Lut 2020, 12:01

Smoczysław napisał(a): natomiast nie rozumiem fenomenu aut elektrycznych i hybrydowych kiedy ktoś mówi że mu pali tylko 4l/100km

I jeszcze taka sprawa, że prąd za darmo to nie "tankujesz" i trzeba mieć również na uwadze długość "życia" ogniw , jaki jest koszt wymiany i czy w ogóle ma sens wymiana w sensie ekonomicznym.

Nie podnoszę w ogóle absurdu "ekologiczności" tych rozwiązań ...
przemo22627
Nowicjusz

06 Lut 2020, 12:18

Smoczysław napisał(a): natomiast nie rozumiem fenomenu aut elektrycznych i hybrydowych kiedy ktoś mówi że mu pali tylko 4l/100km. Ale nikt już nie patrzy na fakt, że do hybrydy trzeba dołożyć 5-7tyś złoty przy zakupie auta a jak przeznaczą te 5 000zł to mają paliwa na 15tyś km.

Miałem swojego czasu firmowego, służbowego aurisa więc się wypowiem :mrgreen: Wprawdzie 4 nie spalał a w granicach 5.3 ale bez problemu dało się zejść niżej.
Hybryda w mieście jest świetną sprawą. Nawet nie mówię o silniku elektrycznym - choć stanie w korkach w absolutnej ciszy też ma swoje plusy - a o skrzyniach cvt. Bardzo mi się to podobało, but w podłogę i jedziemy. Oczywiście na trasach sprawa wygląda gorzej.
A co do cen/dopłat. Podstawowa corolla kombi kosztuje 90k, hybrid kosztuje 100k. Ile musiałbym dopłacić żeby przy konwencjonalnym napędzie dołożyć automat? Wyszłoby na jedno a przy hybrydzie coś tam oszczędzę przy tankowaniu
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km