Samochód do max 30 tyś

04 Wrz 2018, 13:54

Witam szukam samochodu do max 30 tyś .Jazda w Warszawie do pracy z 10km ale zarówno dojazd jak i powrót bez korków.W weekend jakieś wypady okazjonalnie itd więc tylko benzyna.

Na oku mam 3 modele .Najtanszy fiat bravo 2 pewnie z 25 tyś 120km t-jet.Zostanie mi sporo kasy na naprawy itd np jakieś nowe felgi.
Drugi to opel astra j 140 km tu już budżet pod jaki max mogę założyć.
Trzeci to Renault Megane 3 jakiś 1,4tce 130 km najchętniej w coupe bo głównie sam się poruszam,ewentualnie z żoną.

Zależy mi na automatycznej klimie i w miarę świeżym i nowoczesnym wyglądzie deski rozdzielczej a nie 3 pokrętła jak w moim starym oplu astra g.

Znalazłem 3 ogłoszenia i chciałbym ocenę czy w tych cenach to realny zakup czy np astra odpada bo za niski budżet.

Astra:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Renault:

Fiat:

Czy może szukać czegoś innego w tej cenie?Dzięki za pomoc.
Siudak
Nowicjusz

04 Wrz 2018, 16:25

Z tych typów zdecydowanie Fiat, ale jeśli osiągi nie są prioeytetem to możesz rozważyć jeszcze Seata Leona 2 1.6 8V kosztem osiagów dostajesz znacznie mniejsza awaryjnośc niż w przypadku Fiata, Opla, o Renault juz nie wspominajac, dodatkowo auto pomimo uplywu lat wyglada nadal swiezo
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

04 Wrz 2018, 16:29

Chcę coś z turbo właśnie powyżej 100 koni ostatnio jeździłem focusem mk2 100 koni i to dramat nie jazda.

Znalazłem takie megane blisko siebie stoi od 2 miesięcy i cena spadła od 2k więc pewnie coś z nim nie tak?
Siudak
Nowicjusz

04 Wrz 2018, 16:33

Za 30tys na styk mogłbyś szukać FR'a 2.0TFSI 200 koni, silnik na pasku rozrządu bez problemu olejowego

Renówki ja bym odpuscil, ja utopiłem mase pieniedzy w naprawy swojej M2, w M3 jeszcze wiecej elektroniki a mało jest tez elektroników ktorzy potrafia je naprawiac szczegolnie jesli jestes z mniejszego miasta, w moim przypadku nawet ASO we wroclawiu rozkladalo rece wiec wiesz jak to jest z tym francuzami, opinie nie wziely sie z kapelusza tylko z przezyc uzytkownikow, jeśli nie Seat to Fiat
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI

04 Wrz 2018, 16:44

Na otomoto widzę może ze 2 sztuki takie tylko więc nie ma w czym wybierać.Dzięki za poradę poczekam na inne opinie.
Siudak
Nowicjusz

04 Wrz 2018, 17:28

Megane II to faktycznie była kupa pod kątem elektroniki. Megane III jest zdecydowanie lepsze pod tym względem. Już więcej problemów zdarzało się w Megane IV, które jest przecież świeże. No i silniki benzynowe nie są takie złe nie to co np. w Peugeotach/Citroenach.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Załamanie pogody za kierownicą
    Z powodu zmiany klimatu może wzrastać częstotliwość występowania ekstremalnych zjawisk pogodowych. Gwałtowne burze, ulewy czy grad – takie warunki na drodze są zagrożeniem dla kierowcy i wiążą się z koniecznością sprawnego ...
    Dobry wzrok to podstawa naszego bezpieczeństwa na drodze!
    Dobry wzrok ma bardzo duże znaczenie dla bezpieczeństwa kierowcy. Ważne jest nie tylko to, gdzie patrzymy, ale także jak widzimy. Stąd niesłychanie istotne jest dbanie o nasze oczy. Parametry układu wzrokowego, istotne dla ...

04 Wrz 2018, 18:53

Raziel11 napisał(a):Za 30tys na styk mogłbyś szukać FR'a 2.0TFSI 200 koni, silnik na pasku rozrządu bez problemu olejowego

Renówki ja bym odpuscil, ja utopiłem mase pieniedzy w naprawy swojej M2, w M3 jeszcze wiecej elektroniki a mało jest tez elektroników ktorzy potrafia je naprawiac szczegolnie jesli jestes z mniejszego miasta, w moim przypadku nawet ASO we wroclawiu rozkladalo rece wiec wiesz jak to jest z tym francuzami, opinie nie wziely sie z kapelusza tylko z przezyc uzytkownikow, jeśli nie Seat to Fiat

Nie wiem czy śmiać się czy płakać. Lecisz stereotypami względem francuskich aut a polecasz tfsi "bo akurat ten jako jedyny jest względnie ok", masakra

Co do tematu
Astra J spoko ale poniżej tego 1.4T nie ma sensu schodzić bo to dość ciężkie auto
Bravo spoko, warto poszukać wersji 150ps z fajnym przyciskiem "sport"
Megane również spoko jeśli uda się coś znaleźć fajnego

Ciekawą opcją może być focus 3 a zamiast bravo technicznie bliźniacza a wizualnie ciekawsza lancia delta
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Wrz 2018, 18:56

No właśnie chciałem fiata 150 ale na rynku dramat ze 2 sztuki.Co do astry oczywiście min 1,4 turbo a focus też mi się podoba pytanie czy w tej kwocie dostane coś co ma sens w roczniku najlepiej 2009 .Lancia odpada do wyglądu się nie przekonam.Na temat megane same dobre opinie mój kolega ma lagune 2 królową lawet i jeździ nie narzeka.
Siudak
Nowicjusz

04 Wrz 2018, 19:29

Siudak napisał(a):No właśnie chciałem fiata 150 ale na rynku dramat ze 2 sztuki

to nie szukaj na otomoto tylko na "tańszych" portalach
na olx masz 19 sztuk, jest jeszcze jakieś gumtree, sprzedajemy itd
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Paź 2018, 12:13

Padł jednak wybór na Astrę j i budżet do 40 tyś choć wolałbym w 35 się zamknąć .Chciałbym wersję 180 KM i koniecznie z dużym wyświetlaczem z nawigacją .Mogę prosić o ocenę ogloszeń.

1.Blisko mnie prywatna osoba brak chyba podgrzewanych foteli tylko a szkoda.Info dodatkowe to:
"Odkryłem pewien mankament dziś, przez co muszę odpowiednio zmniejszyć cenę. Prawe tylne nadkole było wymieniane.
"

2.Czy jednak 140 koni też daje radę i coś takiego :

3.A może z DE

4 Lub szwajcar:

5 Albo poleasingu.

Ewentualnie jakieś propozycje najlepiej z okolic Warszawy ale jak coś pewnego mogę wszędzie podjechać.

Dzięki z góry.
Siudak
Nowicjusz

22 Paź 2018, 14:19

Najbardziej byłbym za opcją nr 1 sprzedający zejdzie z ceny nadkole było robione czujnik lakiery wykrył łączenia według sprzedającego. Nie wiedział o tym kupując samochód sprawdził go mechanicznie. Warto? cena minus jakieś 2 tys może będzie mam VIN więc niczego nie ukrywa
Siudak
Nowicjusz

22 Paź 2018, 14:42

Idę w tym samym kierunku co autor postu też mam takie małe przebiegi może nawet mniejsze interesują mnie właśnie fiat bravo tylko że z silnikiem 1.4 multiair 140 km może się ktoś o nich wypowiedzieć i druga sprawa nigdzie ich nie ma
Adicek
Nowicjusz

Miejscowość: Radzionków
Auto: Chevrolet Lacetti 1.6 SX

22 Paź 2018, 14:47

Załóż swój temat.
Siudak
Nowicjusz

22 Paź 2018, 15:46

Moim zdaniem warto obejrzec ta nr 1. Cena nie jest wysoka biorac pod uwage silnik i ze auto z PL salonu.
bartez90
Aktywny

Prawo jazdy: 26 06 2009
Auto: Audi A4 B6
Silnik: 1.8T BEX 230 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

22 Paź 2018, 19:07

Pewnie ktoś dzisiaj był go obejrzeć z miernikiem i wyszło to malowanie ,skoro ktoś go nie kupił i cena spadła może się znał i było coś większego a ja raczej tego nie strwierdzę.

Pojawił się info:
W aucie naprawiana była oś przednia oraz wymieniane prawe tylne nadkole ( prawdopodobnie przez poprzedniego właściciela). Nie widać efektów naprawy.
Cena do negocjacji
Polecam

Źle czy tragicznie?
Siudak
Nowicjusz