Samochód "na dłużej" do 15 tysięcy

29 Mar 2016, 18:35

Witam
Stoję przed zakupem auta. Budżet jakim operuję to około 15 tysięcy złotych. Modele, jakie mam obecnie na oku i moje spostrzeżenia:

1. Audi A4 B5 1.9 110 KM - podobno solidne, trwałe auta, wiele osób sobie chwali, stąd też moje zainteresowanie tym modelem. (Patrzyłem też na B6, ale w tej kwocie jaką operuję podobno nie dostanę dobrego egzemplarza, więc odpuściłem)
2. Ford focus mk1 1.8 TDCI - kuzyn ma, praktycznie nic się nie psuje, tylko bieżące wymiany
3. Ford focus mk2 - nowsza wersja, mieszane odczucia. Trochę poczytałem o obu tych generacjach focusa i wydaje mi się, że wiele zależy od szczęścia. Można trafić świetny egzemplarz, ale można się też "przejechać"
4. Mazda 6 - cenowo podobnie do Audi A4, jednak rocznikowo wychodzi lepiej. Standard wydaje się porównywalny, Słyszałem pozytywne głosy od znajomych jak i mechaników, którzy polecali je odradzając tym samym Audi B5,B6.
5. VW Passat B5 - też ciekawa propozycja, jednak nie doczytywałem się dokładniej. Jaki silnik najlepszy? Czy w ogóle warto?
6. Opel Vectra C - Cenowo bardzo podobnie, jednak to Opel i martwią mnie blachy oraz silnik. Na mojej osobistej liście ta Vectra wygrywa jedynie z Mazdą.

Doradźcie. Jaki model będzie najlepszy? Jaki silnik? Benzyna/Diesel? Chciałbym, żeby rocznik był conajmniej 2000.
Bardzo mile widziane obszerne opinie. Jestem zielony, więc przyjmę każdą garstkę wiedzy.
Wiem, że można na Was polegać.
chudy2k
Nowicjusz

Auto: Nie mam

29 Mar 2016, 19:47

1.8 TDCI w mk1 jest nieudanym silnikiem, odpuść również ropę w Maździe i Oplu - będą to kiepskie silniki, chcoć przy odrobinie szczęścia kupisz w tym drugim udanego 1.9 CDTI najlepiej 120KM.
Passat to jest to samo co Audi - jest to baza techniczna dla tego drugiego. Słaby i dość drogi w wymianie przedni zawias, słabe plastiku we wnętrzu, znalezienie bezwypadkowej i zadbanej sztuki to jak szukanie dziewicy na porodówce
Powstaje jednak pytanie czemu szukasz diesla? Jakie roczne przebiegi? W jakim środowisku -miasto/trasa? Czego oczekujesz od 4 kółek?
Konkrety, bo nie jesteśmy jasnowidzami
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

31 Mar 2016, 19:14

W zasadzie nie wiem czemu diesel. Przebiegi roczne niezbyt wysokie, więc powinienem zdecydowanie brać benzynę. Jazda głównie w mieście, niekiedy dłuższe weekendowe wyjazdy.
Czego oczekuję? Małej awaryjności, niezbyt dużego spalania (przy zachowaniu zadowalających osiągów - chciałbym bez problemów poruszać się prędkością autostradową 120-150km/h) i wygody wewnątrz (odpowiedniej ilości miejsca z przodu jak i z tyłu). Auto ma mi przede wszystkim służyć kilka najbliższych lat, bo w planach kilka kolejnych większych wydatków. Stąd zależy mi na niskich kosztach eksploatacji.
chudy2k
Nowicjusz

31 Mar 2016, 19:57

dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

31 Mar 2016, 22:05

W takim razie na którym z tych aut najlepiej "zawiesić oko"? Biorąc pod uwagę benzyniaki, który byłby najodpowiedniejszy?
chudy2k
Nowicjusz

01 Kwi 2016, 20:23

A Toyoty? Znajdę coś wartego uwagi do 15 tysięcy złotych?
chudy2k
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Legendarna SKODA 966 Supersport
    Jedyny zachowany egzemplarz wyścigowej ŠKODY 966 Supersport odzyskał swój blask dzięki pieczołowitej pracy specjalistów marki. Jeden z najefektowniejszych okazów czechosłowackiej sceny wyścigowej ...

01 Kwi 2016, 23:12

Benzyny, segment D to:
Ford Mondeo Mk2 2.0
Opel Vectra C 1.8 lub 2.0
Renault Laguna IIFL 2.0 lub 2.0T
Mazda 6 2.0

Segment C:
Toyota Corolla E12 1.6
Honda Civic VII 1.6
Mazda 3 2.0
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

04 Kwi 2016, 19:10

Szczególnie interesuje mnie:
Mazda 6
Opel Vectra C

Jak wygląda sprawa z blachami? Słyszałem głosy, że Ople mają to do siebie, że łapią rdzę.. Jak jest na prawdę? Który z tych dwóch modeli byłby po prostu lepszy? Czy nie warto je porównywać?
Mazdy są mało popularne i dlatego trochę się boję. Niewiele słyszałem na ich temat i nie mam konkretnego zdania na temat tej marki.
chudy2k
Nowicjusz

04 Kwi 2016, 19:18

chudy2k napisał(a):Słyszałem głosy, że Ople mają to do siebie, że łapią rdzę..

ach te stereotypy z Astry F i Vectry B. Prawda jest taka, że Vectra C jest dobrze zabezpieczona. w tej cenie kupisz solidny ale mało dynamiczny silnik 1,8

chudy2k napisał(a):Mazdy są mało popularne i dlatego trochę się boję.

czy ja wiem czy tak mało popularne? Należy omijac diesle i liczyć się z rdzą na nadkolach i progach
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

05 Kwi 2016, 19:20

(Vectra C) Mało dynamiczny? Rozumiem, że miałbym 'problem' przy jeździe z 3-4 pasażerami i ewentualnym bagażem z tyłu?
A jak wygląda sytuacja przy podróży we dwie osoby? Komfort jazdy w dluższych trasach? Dużo miejsca na tylnej kanapie?
Gdyby moje roczne przebiegi wzrosły, jak silnik 1.8 znosi instalację gazową?
chudy2k
Nowicjusz

05 Kwi 2016, 19:56

chudy2k napisał(a):Rozumiem, że miałbym 'problem' przy jeździe z 3-4 pasażerami i ewentualnym bagażem z tyłu?

tak, wyraźnie byłoby to odczuwalne na trasie. U siebie jak mam komplet też różni się reakcja na gaz i hamowanie.
1,8 bardzo lubi LPG i ma hydrauliczną kompensację luzów zaworowych. Temu silnikowi brakuje trochę werwy na trasie ale do przemieszczania się spokojnego wystarczy.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

05 Kwi 2016, 22:47

Brak werwy raczej by mi nie przeszkadzał. Należę do spokojnych kierowców.
A jak z miejscem dla pasażerów na tylnej kanapie? Ile miejsca na nogi?
chudy2k
Nowicjusz

06 Kwi 2016, 19:54

Jest całkiem sporo. Wersja kombi miała zwiększony rozstaw osi i jest go jeszcze więcej
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

06 Kwi 2016, 21:21

Chyba poważnie pomyślę o tej Vectrze. Naprawdę fajny samochód. I co najważniejsze, dużo miejsca wewnątrz.
chudy2k
Nowicjusz

14 Kwi 2016, 19:17

A co sądzicie o Toyocie Avensis 2 generacji? Co prawda wychodzi poza budżet (do 20 tys.) ale wydaje się całkiem atrakcyjna i duża. Toyoty to podobno trwałe samochody, mało awaryjne. A jak jest w tym przypadku? Jaki silnik benzynowy najlepszy? Koszty eksploatacji?
chudy2k
Nowicjusz