29 Mar 2016, 18:35
Witam
Stoję przed zakupem auta. Budżet jakim operuję to około 15 tysięcy złotych. Modele, jakie mam obecnie na oku i moje spostrzeżenia:
1. Audi A4 B5 1.9 110 KM - podobno solidne, trwałe auta, wiele osób sobie chwali, stąd też moje zainteresowanie tym modelem. (Patrzyłem też na B6, ale w tej kwocie jaką operuję podobno nie dostanę dobrego egzemplarza, więc odpuściłem)
2. Ford focus mk1 1.8 TDCI - kuzyn ma, praktycznie nic się nie psuje, tylko bieżące wymiany
3. Ford focus mk2 - nowsza wersja, mieszane odczucia. Trochę poczytałem o obu tych generacjach focusa i wydaje mi się, że wiele zależy od szczęścia. Można trafić świetny egzemplarz, ale można się też "przejechać"
4. Mazda 6 - cenowo podobnie do Audi A4, jednak rocznikowo wychodzi lepiej. Standard wydaje się porównywalny, Słyszałem pozytywne głosy od znajomych jak i mechaników, którzy polecali je odradzając tym samym Audi B5,B6.
5. VW Passat B5 - też ciekawa propozycja, jednak nie doczytywałem się dokładniej. Jaki silnik najlepszy? Czy w ogóle warto?
6. Opel Vectra C - Cenowo bardzo podobnie, jednak to Opel i martwią mnie blachy oraz silnik. Na mojej osobistej liście ta Vectra wygrywa jedynie z Mazdą.
Doradźcie. Jaki model będzie najlepszy? Jaki silnik? Benzyna/Diesel? Chciałbym, żeby rocznik był conajmniej 2000.
Bardzo mile widziane obszerne opinie. Jestem zielony, więc przyjmę każdą garstkę wiedzy.
Wiem, że można na Was polegać.