Samochód się dławi

14 Kwi 2015, 20:08

Witam wszystkich,przeszukałem już mnóstwo artykułów związanych choć trochę z moim problemem ale nic nie znalazłem. Chodzi o to,że samochód mi się dławi nie jestem w stanie przewidzieć momentu w którym zacznie się dławić czy to na 2,3,4 czy 5 biegu. Dławienie pojawia się w czasie jazdy (tak nagle) wtedy muszę wrzucić na luz dać gazu,wbić bieg i ustaje lecz częściej jest tak że nie muszę tego robić i po chwili samo przestaje. Zauważyłem również,że wcześniej bieg zmieniałem przy 2500obr teraz zmieniam na 3000obr bo kiedy zmienie na 2500obr to już płacze,że za wysoki bieg. Proszę o pomoc :mrgreen:
Legioonista
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 02 2015
Auto: Renault Megane Coupe I
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

16 Kwi 2015, 14:10

Może warto się zastanowić nad 2 rzeczami. Mianowicie nad przypychającym się elementem wydechu (lub samym katalizatorem)..? Niedrozność chwilowa powstająca pod wpływem większej ilości spalin w chwili dodawania gazu jest możliwym tropem. Przecież nie dzieję się to w chwili kiedy od kilometra jedziesz z równa prędkością po płaskim ale kiedy dodajesz gazu..Drugi trop,to po prostu chwilowy niedostatek paliwa...Czyli za dużo powietrza a za mało benzyny w danej chwili... Może nieszczelność w dolocie podciśnienia na wężach albo sam zawór od podciśnienia..?
Oczywiście ten trop to strzał w ciemno ale od tego bym zaczął,bo zakładam że sam filtr od paliwa masz czysty,a pompa paliwa ma prawidłowe ciśnienie. Dopiero jak to sprawdzisz to można zastanawiać się dalej nad innymi opcjami jak elektryka ,cewka itp. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

17 Kwi 2015, 23:44

A więc tak. Dzisiaj zrobiłem wydech,bo urwał się środkowy wieszak i wisiał mi wydech w miejscu jego załamania pod obejmą była nieszczelność,po naprawie pojechałem na stacje i zalałem 98,jak na razie mam spokój z tym dławieniem,czy jest to możliwe by to było przyczyną ? :D
Legioonista
Nowicjusz

18 Kwi 2015, 10:15

Panowie,jestem jeszcze ciekawy czy mój model ma czujnik EGR.
Samochód dostaje kopa od 3tys obrotów,dużo czytałem już na ten temat,że muszę sprawdzić czy właśnie ten egr nie jest zapchany,tylko w tym problem,że nie wiem gdzie to jest i jak wygląda :(
Czekam na info :D
Legioonista
Nowicjusz

18 Kwi 2015, 13:43

Zawór EGR FDR124 - LUCAS ELECTRICAL
Renault MEGANE I Coach (DA0/1_) 1.6 e (DA0F) 90KM
Informacje:
Kod silnika: K7M 702
Kod silnika: K7M 703
Za około 350 zł...
albo używka
[link do oferty na Allegro wygasł]

TYLKO PO CO TO WSZYSTKO..???? :naughty: :shock: :naughty:

Najlepiej zaś u ciebie zaślepić ten zawór. jest to proste. Trzeba tylko kupić dedykowaną dla twojego zaworu zaślepkę. Silnik z zaślepionym EGR-em lepiej się zbiera i czasem nawet minimalnie mniej pali. Tak czy inaczej jest to korzystne dla twojego silnika . Zawór EGR wymyślili ekolodzy i jest on zbędny silnikowi.
artur73
Awatar użytkownika

18 Kwi 2015, 23:43

A gdzie to się znajduję ? :D
Legioonista
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sezon urlopowy w pełni - nie spiesz się na wakacje!
    Rozpoczął się sezon urlopowy, co oznacza, że Polacy będą pokonywać często setki kilometrów w swoich autach, aby dotrzeć na upragniony wypoczynek. Podczas długich podróży, zwłaszcza w okresie letnim łatwo o zmęczenie, ...

19 Kwi 2015, 14:28

Nie kojarzę z pamięci dokładnie w którym miejscu ale na pewno na kolektorze wydechowym lub ma z nim połączenie. Masz na aukcji foto,to zobacz gdzie jest to u ciebie.
artur73
Awatar użytkownika