Samochód za 60k

17 Kwi 2023, 20:39

Witam wszystkich po dłuższej przerwie i ponownie zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze auta.

Samochód ma być dla moich rodziców, którym głównie będą jeździć sami a rzadko w więcej osób. Jazda w połowie miejska a reszta to głównie krajówki i drogi gminne.
Przebiegi będą oscylować w granicach 12 - 15 tyś km rocznie więc na pewno ma to być prosta benzyna z możliwością założenia LPG. Dodam, że prędkości z jakimi będzie jeżdżone rzadko będę przekraczać 100 km/h.
Głównym kryterium jest to aby wyżej siedzieć i po prostu wygodnie się wsiadało i wysiadało więc wytypowane zostało kilka modeli:
- Opel Mokka 1.6 115 KM, silnik bez hydrauliki na zaworach i chyba poza problemami z kołami zmiennych faz rozrządu nie ma większych wpadek. Najważniejsze, wizualnie się podoba.
- Mitsubishi ASX 1.6 117 KM, tu podobnie mechaniczna regulacja luzu zaworowego ale ogólnie polecana jednostka z tego co czytałem. Wygląd neutralny ale przejdzie.
- Hyundai IX35 1.6 135 KM, bezpośredni wtrysk więc LPG chyba nie wchodzi w grę i trochę spory gabaryt
- Suzuki SX4 Cross i Vitara ale budżet trochę przymały na coś świeższego

Pod uwagę brane są jeszcze mikrovany takie jak ix20, Venga, Meriva B, B-max ale to raczej jako plan B.

Gdyby to zależało ode mnie skupiłbym się na Fiacie Tipo z Tjetem lub Corolli z 1.6 Valvematic ale nie spełniają one punktu z wysokością siedzenia więc odpadają.

Proszę o porady czy skupić się na podanych jednostkach, czy też rozbudować listę o kolejne modele.

-
ligus86
Początkujący

Prawo jazdy: 14 02 2005
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Bravo
Silnik: 1.4 T-Jet 150 KM

17 Kwi 2023, 20:56

ASX bym polecił , troche plastik tandenty w środku, ale proste mało awaryjne auto
toyman40
Stały forumowicz

17 Kwi 2023, 23:33

Od 73k zaczyna się nówka sztuka sandero stepway z fabrycznym lpg
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Maj 2023, 09:10

Odświeżę nieco temat, a więc po obejrzeniu kliku samochodów wybór padł na Mokke wiec tego musze się trzymać.
Planuję dzisiaj zobaczyć poniższy egzemplarz
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Z tego co wiem samochód polisingowy wykupiony przez tego samego wlaściela na własność, który kolejno zdał je w salonie.
Wymieniony tylny zderzak i polakierowane tylne drzwi na co są faktury z ASO. Reszta do wglądu na miejscu.
Co sądzicie o tym ogłoszeniu?
Nie kupowałem nigdy w salonie więc nie wiem jakie są widełki negocjacji ceny o ile jakieś są.
ligus86
Początkujący

Prawo jazdy: 14 02 2005
Auto: Fiat Bravo
Silnik: 1.4 T-Jet 150 KM

12 Maj 2023, 14:43

Poza kolorem wygląda ok, ale to kwestia gustu :D a tak już na poważnie to na zdjęciach nie wychwycisz wszystkich szczegółów tak jak na żywo. Co do negocjacji, sam brałem auto poleasingowe z salonu i są w stanie zejść z ceny. Wszystko zależy od kierownika i Twoich umiejętności interpersonalnych. Zawsze mogą Ci zaproponować jakieś dodatkowe akcesoria w dobrej cenie, co też czasem warto wziąć pod rozwagę (chociaż to salon Toyoty, więc nie wiem czy coś się nada do Opla). Na pewno nie pokazuj, że jesteś napalony na auto jak szczerbaty na suchary.
arq88
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Auto: Lexus
Paliwo: Hybryda
Typ: Sedan/Limuzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga! Od 1 czerwca 2021 ważne zmiany w przepisach.
    Od 1 czerwca 2021 roku wchodzą dość istotne zmiany w ustawie PoRD. Dotyczą nie tylko kierowców, ale też pieszych. Co się zmiania? Na początek najbardziej kontrowersyjny i pokręcony przepis : 1. pieszy znajdujący się ...