REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
No ale to już było.MotoAlbercik napisał(a):1. pieszy znajdujący się na przejściu ma pierwszeństwo przed pojazdem...( deja vu? )
Dla mnie to jest niezrozumiałe. Uważam, że spowoduje to nagminne wchodzenie na przejścia dla pieszych bez upewnienia się czy jest bezpiecznie. Moim zdaniem nowe przepisy nakładają 100% odpowiedzialności na kierowców w takiej sytuacji. Uważam i statystyki to potwierdzają że liczba wypadków na pasach to nie tylko wina kierowców, ale także fatalnej organizacji przejść dla pieszych i złej infrastruktury.MotoAlbercik napisał(a):2. Pieszy wchodzący na przejście dla pieszych ma pierwszeństwo przed pojazdem z wyłączeniem tramwaju
Trzeba teraz jeszcze wiedzieć jak zachować taki odstęp na okoMotoAlbercik napisał(a):4. Kierujący pojazdem podczas przejazdu autostradą i drogą ekspresową jest obowiązany zachować minimalny odstęp między pojazdem, którym kieruje, a pojazdem jadącym przed nim na tym samym pasie ruchu. Odstęp ten wyrażony w metrach określa się jako nie mniejszy niż połowa liczby określającej prędkość pojazdu, którym porusza się kierujący, wyrażonej w kilometrach na godzinę. Przepisu tego nie stosuje się podczas manewru wyprzedzania.
No i zaczęło się Policja dzisiaj czyha na kierowców nie znających przepisów. Ja akurat je znam ale i tak już dostałem upomnienieMotoAlbercik napisał(a):2. Pieszy wchodzący na przejście dla pieszych ma pierwszeństwo przed pojazdem z wyłączeniem tramwaju
No właśnie w tym samochodzie którym jechałem nie było ale chyba trzeba będzie sprawić sobie taką przenośną żeby szybko przekładać z jednego do drugiego samochodu.MotoAlbercik napisał(a):Dlatego jedynym wyjściem jest posiadanie teraz kamerki i nie przyjmować mandatów od policji, bo na pewno będą próbowali naciągać kierowców.