Samochód za 8-11 tysięcy złotych. W miarę dynamiczny

13 Kwi 2014, 20:06

Witam.

Obecnie jeżdżę Golfem 4 1.4 16V 1998r i zmienię go z radością. Na krótkich odcinkach po mieście to auto ani nie ma mocy ani nie jest ekonomiczne. Na dodatek awaryjny, mimo że się o niego dbało. Dostałem je praktycznie za darmochę od rodziny, więc jeżdżę. Jest to moje pierwsze auto.

Szukam w miarę oszczędnego samochodu, ale z pazurem.

Najchętniej teraz brałbym Hondę Civic VI Coupe 1.6 125KM. Jest jeszcze wersja 105 koni, ale ma dość sporo gorsze osiągi przy minimalnie niższym spalaniu.

[link do Tablica wygasł]
link przykładowy

Co myślicie? Jakieś inne propozycje? Dodam, że 90% jeżdżę po mieście na krótkich dystansach 8 km max.
Silu
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: E46, CX-7
Silnik: M54, 2.3 Tubo DISI
Paliwo: Benzyna

13 Kwi 2014, 20:11

No to jak miałeś przygodę z wieśwagenowym 16V to zrób sobie próbę z prawdziwymi 16V :D
Hanka jest idealna do tych celów szukaj vteca .
Możesz też pomyśleć o tojce np: celina6 GT ale łatwiej będzie z hanką.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

13 Kwi 2014, 21:39

No ten 125 konny VTEC brzmi najsensowniej.

A jak z awaryjnością, trwałością itp?
Silu
Początkujący
Awatar użytkownika

13 Kwi 2014, 21:48

Masz budżet na ładne bmw e36 z konkretnym silnikiem 6 cylindrowym. Kupisz z silnikiem 2.0, 2.5 a przy odrobinie szczęścia i 2.8 :mrgreen: i poczujesz radość z jazdy.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

13 Kwi 2014, 22:43

J.w, ew. z czterocylindrówek E36 318Ti.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

14 Kwi 2014, 11:43

Tyle że nie chcę mieć BMW :)

Mam jeszcze pytanie, bo nigdy nie miałem do czynienia z autem na gaz. Jeżeli, powiedzmy, kupię Civica z VTECiem z instalacją, bo akurat spodoba mi się egzemplarz, ale będę chciał jeździć głównie na benzynie - czy sama obecność instalacji wpływa w jakikolwiek sposób na silnik, nawet jeżeli jeździ się na benzynie?

I czy jazda na gazie odczuwalnie zmniejsza osiągi samochodu?
Silu
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z grypą za kierownicą to prawie jak z alkoholem
    W okresie zimowym mamy święta i niedługo później ferie zimowe więc dużo podróżujemy i często pokonujemy długie trasy samochodem. Zmęczenie i niskie temperatury mogą wówczas sprzyjać chorobie. Przeziębienie, ...
    Tablica rejestracyjna przypisana do samochodu
    Na początku roku czyli dokładnie 31 stycznia 2022 zaczęły obowiązywać przepisy pozwalające na pozostawienie aktualnych tablic rejestracyjnych samochodu przy zmianie właściciela i niezależnie od regionu polski. Aktualnie kupując ...

14 Kwi 2014, 12:14

Jak nie zamierzasz jeździć na gazie to kupuj bez instalacji.
Na gazie trochę mocy może ubyć. Ale jeżeli instalacja jest dobra, dobrze zestrojona to nie powinieneś odczuć różnicy w mocy na gazie czy benzynie.
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

14 Kwi 2014, 12:21

Jak nie zamierzasz jeździć na gazie to kupuj bez instalacji.
Dlaczego? Nawet jak nie będzie różnicy w cenie?

Zawsze może się okazać, że zmienię zdanie później.
Silu
Początkujący
Awatar użytkownika

14 Kwi 2014, 12:56

Nie rozumiem Twojego myślenia. Jak kupisz auto z gazem to czemu miałbyś nie jeździć na gazie?
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

14 Kwi 2014, 13:50

Już tłumaczę.

Szukam Civica VI Coupe w możliwie jak najlepszym stanie, wiadomo. Nie szukam auta z instalacją specjalnie, ale powiedzmy, że trafia mi się taki egzemplarz, tyle że z gazem, a w cenach aut i tak różnicy nie ma. Stwierdzam, że koszty spalania benzyny mi nie przeszkadzają, nie chcę ubytku mocy, więc jeżdżę na benzynie. A zawsze mogę zmienić zdanie i zacząć jeździć na gazie. Dobrze myślę?

Jeszcze mam pytanie co do wersji 105KM vs 125KM. Czy różnica osiągów i spalania jest duża? Dodam, że nie jestem typem, który piłuje auto i pali gumy na każdych światłach, ale czasem miło poczuć, że auto ma odejście.
Silu
Początkujący
Awatar użytkownika

14 Kwi 2014, 14:07

Jeden i drugi dupy nie urywa, ale ten 125 km będzie wyraźnie żwawszy...

Według mnie jak znajdziesz egzemplarz porządny to i LPG będzie miał dopracowane, a tam nie ma mowy o specjalnie odczuwalnej różnicy w mocy itp., więc będziesz jeździł na lpg.

W innym przypadku szukaj czystej PB.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

14 Kwi 2014, 15:33

Jak nie chcesz gazu to szukaj bez bo jak jakiś druciarz montował to będą problemy
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Kwi 2014, 19:28

jiGsaw napisał(a):Jeden i drugi dupy nie urywa, ale ten 125 km będzie wyraźnie żwawszy...
jak to z tym jest, kiedy ta żwawość dała będzie się odczuć? Pytam, bo ludzie wrzucają filmy z kamerą na prędkościomierzu na YT tych Hond i różnica pomiędzy niemodowaną jednostką 105 i 125 koni jest praktycznie niezauważalna. Oba silnika cisną do 100km/h w ~8 sekund.

Chyba że jestem ślepy.

Spójrzcie sami:

105KM

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

125KM VTEC

Ta 105 będzie łatwiejsza w zakupie, 125 jest dużo rzadsza, a i też 105KM zawsze trochę mniej spali. Co sądzicie?
Silu
Początkujący
Awatar użytkownika

14 Kwi 2014, 22:02

Filmiki często niemiarodajne, tutaj masz coś bardziej rzetelnego:

http://www.zeperfs.com/en/duel1173-1893.htm - sam oceń, czy to dużo, czy mało. Dla mnie tylko w przypadku tej 125 km można mówić o jakiejś dynamice... 105 km to dziś NIC.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

14 Kwi 2014, 22:07

JiGsaw w porównaniu do Golfa 1.4 to nawet Astra F 1.6 jest szybka.. :wink: Tak poza tym to lepiej brać 125 konna choć 105 konna będzie pewnie mniej zajechana.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra