Seat Leon II 1.9TDI czy VW Golf 1.9TDI za około 25.000zł 06r

10 Kwi 2014, 13:13

Witam, które z aut podanych w tytule bardziej warto szukac?
julianno1986
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 09 1986
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szybkie :)

10 Kwi 2014, 15:17

Leona II to się kupuje za max 14k.. Golf IV tak samo a Golf V to porażka..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Kwi 2014, 15:53

Dlaczego Twoim zdaniem Golf V to porażka? Ja bym nie generalizował, w tej generacji jest jeszcze kilka udanych silników. Mój Tata jeździ Golfem "piątką" z silnikiem 1.9 TDI 105KM od 4 lat (przejechał prawie 200 tys. km), dba o niego i absolutnie nie ma z nim najmniejszych problemów.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

10 Kwi 2014, 15:56

koniu chyba miałeś na myśli Leona I, a autor II czyli na bazie Golfa V - fakt faktem te auta kosztują dużo i nie są wolne od wad. Golf V to porażka dlatego, że koszty serwisu są wysokie jak na golfa, konstrukcja skomplikowana do tego stopnia, że VW wypuszczając Golfa VI uprościł go. Dodatkowo drzwi mają modułową konstrukcję, że się zdejmuje blachę z poszycia i teraz się to mści, bo mogą rdzewieć. Drogi wielowachaczowy zawias i słaba jakość plastików.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

10 Kwi 2014, 16:05

Tak, masz rację chodziło mi o Leona I a swoją drogą to ze 105koni to mało na Leona II, a poza tym to takie brzydkie kaczątko.. :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

11 Kwi 2014, 01:17

Dokładnie chodzi mi o Leona II i Golfa V i celuję w 2006r. Hmmm co do niezawodności tych silników to bazując na doświadczeniu znajomych mogę stwierdzic, że to ostatnie "niezniszczalne" diesle. W przeciwieństwie do tdci w fordach czy cdti w oplach ich koszty naprawy można okreslic jako umiarkowane. To akurat też wiem z doświadczenia znajomych. Dlatego pozostały jeszcze na placu boju tylko te dwa auta. Leon II to brzydkie kaczątko :shock: ?? Możesz to rozwinąc?? Przecież wszyscy mają go za bardzo ładne auto. Co do mocy to w planach jest wirus na 125-130 KM w profesjonalnym warsztacie :) :)
julianno1986
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LX - terenowy krążownik
    Najczęściej kupowanymi autami Lexusa są obecnie SUV-y. W Polsce klienci mogą wybrać popularnego Lexusa NX lub większego Lexusa RX, tymczasem za oceanem oferta obejmuje też dwa jeszcze większe modele – GX oraz prekursora ...

11 Kwi 2014, 01:38

Dorzucilbym Fiata Bravo - bedzie ze 2 lata mlodszy od aut Vaga w tej samej cenie, duzo bezpieczniejszy wybor bo sporo aut z udokumentowana historia, a nie 90% sciagniete z DE z niewiadomym przebiegiem (jak w golfie i leonie), a silnik 1,9 jtd 8v chyba pod kazdym wzgledem lepszy od 1,9 tdi (chyba ze porownujemy do tdi 90km, ale tego trzeba mocno zawirusowac zeby go odmulic).
I pozniej na kosztach eksploatacji tez sporo zaoszczedzisz, szczegolnie gdybys mial zachcianke zeby korzystac z aso.

Ale respekt na dzielni duzo mniejszy wiec musisz przemyslec prirytety - niektorzy uznaja tylko golfa w TeDeIii...

ps jak wezmiesz TDI na pompowtryskach to nie powiedzialbym ze koszty sa umiarkowane
ps2 mnie tam sie leon2 podoba. Kiedys podobal sie nawet bardzo, ale troche sie zestarzal/opatrzyl. Wyglada ladnie ale jak na polskie drogi troche za twardy wg mnie.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

11 Kwi 2014, 11:23

julianno1986 napisał(a):co do niezawodności tych silników to bazując na doświadczeniu znajomych mogę stwierdzic, że to ostatnie "niezniszczalne" diesle.

tylko pamiętaj, że to nie są te same silniki co w Golfie IV i Leonie I 1,9TDI/90KM i 110KM. TO jest ich następca i jest to całkiem inny silnik i psuje się jak każdy inny i tam pakujesz kasę na popmpowtryski właśnie, dwumasę itd. Dobrze, że nie ma DPFu
julianno1986 napisał(a):Dlatego pozostały jeszcze na placu boju tylko te dwa auta. Leon II to brzydkie kaczątko :shock: ??

taka kwestia gustu - mi też się nie podoba, bo to taki van i hatchback w jednym i wolałem poprzednika

Yankee napisał(a):Dorzucilbym Fiata Bravo - bedzie ze 2 lata mlodszy od aut Vaga w tej samej cenie, duzo bezpieczniejszy wybor bo sporo aut z udokumentowana historia, a nie 90% sciagniete z DE z niewiadomym przebiegiem (jak w golfie i leonie), a silnik 1,9 jtd 8v chyba pod kazdym wzgledem lepszy od 1,9 tdi

dokładnie - podpisuję się pod tym. Bravo to lepsze auto od tych dwóch.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

11 Kwi 2014, 12:21

Bravo odpada, jakoś mi osobiście nie podchodzi. Nie chodzi o to, że to "tylko" Fiat a tamte to "aż" VAG. Wiem, że to nowsze silniki 1.9 pd i to na ich podstawie dokonywałem porównań z silnikami cdti, dci, tdci itp :D . Jak byście ocenili poniższe propozycje:
1) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
5) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
6) [link do oferty na Allegro wygasł]
7) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
julianno1986
Nowicjusz

11 Kwi 2014, 12:35

1.9 tdi 105 może mieć dpf. Trzeba patrzeć na symbloe. 1.9 tdi 105 bls jest z filtrem cząstek stałych. Jeżeli miałbym brać jakiegoś diesla z tych lat to 1000 razy wolałbym 1.9 cdti czy 1.9 jtd.
Te 1.9 tdi 105 nie są tak awaryjne jak 2.0 tdi, ale panewki się lubią czasem obrócić.
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Rok produkcji: 2000

11 Kwi 2014, 13:45

Pierwsze 4 swiezo sprowadzone - ja bym nie mial odwagi kupic takiego auta, szczegolnie w "okazyjnej cenie". Jak kupowac z zagranicy to niestety trzeba wynajac czlowieka, ruszyc dupsko i wtedy wiesz co i od kogo kupujesz.
A ostatniej oferty nawet bym nie czytal do konca - skoro byl sprowadzony 6 miechow temu to albo przez pol roku skladali go do kupy, albo ktos sprowadzil zlom i szybko sie o tym przekonal - nie wiem co gorsze.

Radze unikac takich ogloszen, mimo ze mam swiadomosc ze dla aut ktore wybrales znakomita wiekszosc wlasnie tak bedzie wygladac.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

11 Kwi 2014, 14:09

Jak ma być proste to może
Focus 1.6 TDCI 90KM
307 1.6 HDI 90KM
Ceed/i30 1.6 CRDI 90KM

A co do Leona to kwestia gustu, dla mnie jest brzydki, a Toledo to już w ogóle tragedia :/
Koniu
Forumowicz VIP

11 Kwi 2014, 16:08

Zapadła ostateczna decyzja, że Leon :) Te 2 pierwsze linki najbardziej mnie zainteresowały bo są to auta sprowadzone i sprzedawane przez dilera Seata
julianno1986
Nowicjusz

11 Kwi 2014, 19:32

grzegorzd92 napisał(a):1.9 tdi 105 może mieć dpf. Trzeba patrzeć na symbloe.

z tych roczników raczej nie były montowane, później i owszem, bo był taki obowiązek

jak Ci się podobają i są przy dilerze, to żądaj pełnej dokumentacji o stanie albo sam go sprawdź na swój koszt w ASO przy salonie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

11 Kwi 2014, 20:00

Oczywiście, że pełna dokumentacja to podstawa. Zamiast płatnego sprawdzenia auta w ASO wolałbym jednak sprawdzenie auta przez zaufanego mechanika zajmującego się silnikami TDI (mam takiego i mi. to też zadecydowało o wyborze tych modeli). Oni jak coś ukryli to na takim przeglądzie i tak tego nie wykryja :D . Co sądzicie o tej ofercie:
[link do oferty na Allegro wygasł]
julianno1986
Nowicjusz