Samochód za +/- 8 tyś, Golf 4?

07 Kwi 2018, 22:29

Witam serdecznie
Chciałbym się zapytać czy Golf 4 w wersji 1.9 tdi 90 km będzię dobrym wyborem na pierwszy własny samochód w kwocie około 8 tys zł, rocznik 2001-2002 ?
Zależy mi na taniej eksploatacji samochodu - tanich częściach, małej konsumpcji paliwa oraz trwałości.
Dodam, że wygląd zewnetrzny jak i pojemność mi odpowiadają.
Czy może szukać czegoś innego?
Przebiegi roczne będą oscylować w granicy 25-30 tyś km.
Mam jeszcze jedno pytanie czy mając 24 lat, prawo jazdy 6 i ubezpieczając ciągnik od 6 mogę liczyc na znizki na OC, ile zapłacę za ubezpieczenie takiego samochodu?
Pozdrawiam serdecznie
Tomek9414
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 06 2012
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Ursus C-330
Paliwo: Diesel

07 Kwi 2018, 22:37

Golf 4 z tym silnikiem proste auto, nie drogie w eksploatacji, ale musisz się liczyć z tym że będą one miały już bardzo duże przebiegi i ciężko będzie znaleźć zadbany egzemplarz.
Jeśli przez te 6 lat ubezpieczales ciągnik w OC, to będziesz miał zniżki z racji historii ubezpieczeniowej, wysokość zniżki zależna jest od ubezpieczyciela, np. w PZU po 6 latach masz 50%. Ale wszędzie będziesz miał też zwyżke z racji wieku, ponieważ nie masz 26 lat. Masz porownywarki w Internecie to sprawdź sobie :)
Faber
Aktywny

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 18 03 2010
Auto: Mazda 6 / Laguna II
Silnik: 2.0 / 2.0T
Paliwo: Benzyna + LPG

07 Kwi 2018, 22:57

Golf 4 jako model kupisz spokojnie za 8k, natomiast wymóg rocznika może powodować to, że źle się to skończy tzn, będzie fajna oferta ale auto z 2000 roku, więc zostanie pominięte bo ma być od 2001.
A ceny często są mocno uzależnione od tego czy po 2000 czy przed, sprzedający tak działają.
Może dla bezpieczeństwa (bo golfa 4 nie szuka się łatwo) odrzuć wymóg rocznika i tyle.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

09 Kwi 2018, 15:55

A może Citroen Xsara 2.0HDI? Za 6-7k dostaniesz ładną sztukę z koncówki produkcji.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Maj 2018, 13:47

Witam, zdecydowany jestem na zakup Golfa 4 w wersji 1.9 tdi 90 lub 110 km, preferowany kolor to czarny bądź granatowy, mieszkam w okolicy Zielonej Góry(lubuskie) ma ktoś informacje o sprzedazy takiego samochodu?
Zastanawiam sie czy sprowadzić ten samochodu z Niemiec co o tym myślicie?
Tomek9414
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 06 2012
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Ursus C-330

19 Maj 2018, 21:51

Po co sprowadzać kolejnego Golfa skoro w Polsce jeździ tego więcej niż pszczół w ulu?

Kup coś co jeździ u nas i w miarę się trzyma, ale przygotuj się na przebiegi +300-400 kkm.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Lexus LC Convertible - czyli model ze zdejmowanym dachem
    Coraz więcej wskazuje na to, że Lexus LC ze zdejmowanym dachem faktycznie wyjedzie na drogi. Dobre wieści w tej sprawie płyną do nas z Australii. Spodziewany debiutu Lexusa LC Convertible rozbudził również plotki na ...