Samochód ze szwajcarii - formalności raz jeszcze. ?

07 Gru 2023, 10:47

Trochę szukałam na forum, ale moja sprawa jest trochę inna.
Siostra mieszka w Szwajcarii, ma samochód który zamierza mi podarować. Przyjedzie nim niedługo osobiście do Polski i tu chcemy dokonać darowizny. Jakie formalności powinna załatwić np na granicy, aby w Polsce nie było problemów z rejestracją? Auto jest wyprodukowane w UE ale nie ma dokumentu EUR-1 - świadectwo pochodzenia towaru. Z tego co czytałam można je wyrobić w urzędzie celnym kraju z którego samochód jest wywożony i wtedy nie płaci się cła. Czy ktoś wyrabiał taki dokument? JJak najlepiej załatwić formalności aby sprowadzenie samochodu nie kosztowało nie wiadomo ile pieniędzy?
Elvik82
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

System odzyskiwania energii kinetycznej - KERS
    Firma Volvo Car Group zakończyła obszerne testy drogowe systemu odzyskiwania energii kinetycznej – KERS. Rdzeniem tego rozwiązania jest koło zamachowe z włókna węglowego. KERS jest lekki, wydajny, obniża spalanie, ...
    Uwaga na nocne przymrozki i oblodzenia na drogach
    Trwa pełnia jesieni. Panujące warunki atmosferyczne często okazują się prawdziwym wyzwaniem dla kierowców. Nowym elementem jesiennej aury są nocne przymrozki, oznaczające kolejne zagrożenia na drogach. Oblodzona nawierzchniaSymptomy ...