Yorish napisał(a):Czy korzystaliście z tego typu automatu?
Nie widziałem jeszcze nigdzie takiego urządzenia na myjni a zwracam uwagę na dodatkowe możliwości na takich myjniach.
Yorish napisał(a):Czy skuteczność tej techniki będzie porównywalna z praniem tapicerki u fachowców?
Nie będzie, bo pranie tapicerki nie polega tylko na zabiegu potraktowania jej parą. Tu nawet jak masz jakiś środek do prania tapicerki to i tak nie zrobisz tego tak jak osoba która tym się zajmuje. Teoretycznie po praniu parowym tapicerka jest praktycznie sucha ale to w dużej mierze zależy tez od tego czy ktoś potrafi się nią obsługiwać. Jak masz fotele podgrzewana to musisz uważać żeby nie uszkodzić mat grzewczych no i przy obecnych temperaturach zewnętrznych ja bym się nie podejmował takiego zabiegu chyba że auto będziesz trzymał w garażu (zresztą przy ujemnych temperaturach zewnętrznych takie urządzenie pewnie będzie nieczynne).
Odpowiedź jest prosta: nie zrobisz tego tak jak serwis specjalizujący się w praniu tapicerki. Widziałem już jak wyglądał środek po wypraniu (po kilku tygodniach) jak ludzie to robili na własną rękę mając odkurzacze piorące. Zamiast dobrze wyprać tapicerkę okazywało się że tylko rozcierali ten bród, po pewnym czasie wychodziły zacieki, tapicerka potrafiła się lekko kleić itd. nie mówiąć już o tym że jak użyjemy złego środka to po roku lub dwóch materiał może się poddać i zacząć rozpadać (widziałem takie siedzenia które w busie ktoś prał na własną rękę pozostała tylko wymiana na nowe lub tapicer i wymiana całego poszycia foteli).
To co zrobisz to oczywiście twoja decyzja
ale uważam ze takie odkurzacze piorące nadają się jedynie do dywaników które można wyjąc z samochodu i przeprać. Ewentualnie bagażnik odświeżyć.