Seat Cordoba I FL - dla studenta, diesel czy benzyna

10 Lut 2014, 20:22

Witam.

Mam zamiar kupić ww. samochód, bo mi się podoba, po prostu (jak macie inne propozycje, to śmiało). Chciałbym mieć w nim wolnossącego diesla (jestem miłośnikiem diesli za ich małe spalanie, większy moment obrotowy, bezawaryjność - szczególnie, jak nie ma sprężarki i pięknie brzmiący klekot :D), dokładnie 1.9 SDI 68 KM. Uważam, że dla początkującego kierowcy, jak znalazł. Nie wiem jednak, czy będzie to dobra decyzja, czy to się opłaca i czy nie zamęczę silnika.

Pomińmy temat tańszego wyjścia, jakim jest komunikacja miejska. Dojeżdżałem przez 4 lata do technikum do innego miasta pociągiem. Mam za sobą cztery zimy z PKP i wiem, że utrzymanie samochodu jest droższe w zamian za uniezależnienie się od rozkładu, pogody (choć nie zawsze samochód jest idealnym wyjściem na zaspy) i bez porównania większą wygodę podróżowania, ale wracając do tematu ...

W poniedziałek rano ok. 90 km zbawczego dla samochodu "pędzenia" do mieszkania, od poniedziałku do piątku do uczelni i z powrotem, łącznie ok. 20 km męczącej jazdy miejskiej i w piątek po południu znowu 90 km. To będzie ok. 900 km miesięcznie, czyli jakieś 11 000 rocznie (w rzeczywistości mniej, bo w wakacje, bym nie jeździł na uczelnie, ewentualnie gdzieś prywatnie na melanż :D).

Teoretycznie się nie łapię, bo według internetu, poniżej 15 000, nie ma sensu na diesla, ale różnie z tym bywa, w ogóle to piszę, żeby zasięgnąć porady oczytanych ludzi, którzy wezmą pod uwagę sposób pokonywania tych kilometrów.

Pozdrawiam.
Szymeski97
Obserwowany

Auto: Nie mam
0

10 Lut 2014, 20:28

Nie ma sensu kupować diesla przy tym przebiegu, jeszcze ten muł SDI.. lepiej już 1.9 TDI 90 KM. A najlepiej benzyna z gazem.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

10 Lut 2014, 20:33

sąsiad ma to SDI w Polo sedan i jak odpala to każdy na ulicy go słyszy, a jak przyśpiesza to nic się nie dzieje poza hałasem ale fakt mało pali i przeżyć może samochód
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
0

10 Lut 2014, 20:38

No właśnie czytałem, że to król oszczędzania, podobno 4 - 5 l ON /100 km. O bezawaryjności też czytałem.
Szymeski97
Obserwowany

Auto: Nie mam
0

12 Sie 2014, 09:25

Tak, samochodzik bardzo mało pali :)
p0ldekrakieta
Początkujący

Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Audi A4/Mazda RX8
Silnik: 1.6/1.3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Nie śpij za kierownicą podczas jazdy!
    Zmęczenie to prawdopodobnie najbardziej bagatelizowany czynnik wśród przyczyn wypadków drogowych, ponieważ jego rzeczywisty udział jest trudny do zmierzenia. Szacuje się, że zmęczenie ma wpływ na nawet 30% wypadków ...