Seat Ibiza 1,9 TDI

20 Sie 2010, 22:47

Witam. Jestem tu nowy, więc witam wszystkich. Mam prośbę o radę. W mojej ibizie wskaźnik temperatury pracuje " normalnie" pokazując 90 stopni, natomiast wg odczytu na VAGu temperatura wynosi 110 stopni, czyli za dużo. Mechanik głowi sie i nie wie co jest przyczyną. Moze ktoś cos doradzi????
eswu320
Nowicjusz

Miejscowość: Lipnica Murowana

22 Sie 2010, 22:28

Kiedyś czytałem artykuł właśnie na temat wskaźników temperatury wody. Z reguły jest tak, że temperatura wody różni się w trakcie jazdy. Wskazówka pokazująca temperaturę o wartości 90 stopni oznacza, że procesy zachodzące w układzie chłodzącym są poprawne. Jeśli nie gotuje się woda, oraz wentylator się załącza to wszystko powinno być ok. Na wszelki wypadek możesz zlać płyn chłodniczy i zalać go wodą. Jeśli temperatura na prawdę osiąga 110 stopni to woda się zagotuje i będzie można wtedy szukać przyczyny.
audia3
Nowicjusz

Miejscowość: z Polski
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Eliminujmy pijków za kierownicą
    Apeluję do wszystkich - nie pozwalajmy komuś, kto wypił alkohol wsiadać za kierownicę - nawet jak jest to nasz najlepszy znajomy, kóry wypił kilka piw na imprezie i postanowił pojechac do domu. Od tego są taryfy. A jak wiemy, ...