Czy wie ktoś może co to za urządzenie i na jakiej zasadzie ono działa? O ile się orientuje podłączone jest do rury intercoolera. Zainstalowane jest w Seacie Ibiza 1.9 TDI (110KM). Wygląda jak mini turbinka, odchodzą 3 kable, ale nigdzie nie znalazłem żadnego przełącznika, który sterowałby tym "czymś".
Gdyby ktoś wiedział do czego to służy, proszę o info.
[ Dodano: Pią Paź 16, 2009 21:58 ] Dowiedziałem się że jest to zawór blow off, który upuszcza nadmiar powietrza, po zamknięciu przepustnicy, kiedy turbina tłoczy je do silnika.
Czym i jak będziemy jeździć za 10 lat? Autonomiczna motoryzacja jutra Trudno przewidzieć, co się wydarzy w świecie motoryzacji, gdy każdy rok przynosi rewolucyjne zmiany. Największe światowe koncerny samochodowe intensywnie pracują nad rozwojem autonomicznych pojazdów. Już w przyszłym ...
Polecane silniki TFSi 3 generacji EA888 - jak je rozpoznać? Witam mam zamiar kupić samochód z silnikiem 1.8-2.0 TFSi. Jak wyczytałem po różnych forach sliniki TFSi produkowane w latach 2007-2011 sa największą wtopa VW w ostatnich latach. Od 2011r wyszła 3 generacja ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.