Skoda fabia I vs peugeot 307

15 Mar 2015, 15:47

Witam wszystkich forumowiczów, podobaja mi sie dwie marki samochodów:
fabia I oraz peugeot 307. Wiekszosc mojej jazdy bedzie sie odbywac po miescie dlatego wybieram silnik benzynowy. Uwazam siebie jako spokojnego kierowce ale chciałbym w miare dynamiczny silnik.
Jaki rocznik i silnik bedzie najlepszy i mało awaryjny?

Pozdrawiam.
polk555
Nowicjusz

Auto: nie mam

15 Mar 2015, 15:52

Nie ma porównania. 307 pod każdym względem będzie lepszy. Własciwie wszystkie benzyny są w nim dobre. Jaki masz budżet?
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

15 Mar 2015, 15:56

ok 13 tysiecy chce wydac
polk555
Nowicjusz

15 Mar 2015, 15:57

Peugeot najlepszy bo po pierwsze jest trwalszy i oszczędniejszy a po drugie to segment C a fabia B.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

15 Mar 2015, 15:59

czy jest awaryjna 307 ? jaki silnik polecacie ?
polk555
Nowicjusz

15 Mar 2015, 16:02

polk555 napisał(a):czy jest awaryjna 307 ? jaki silnik polecacie ?

Jak kupisz zadbany egzemplarz (a budżet masz wystarczający) to nie będziesz miał problemów, ale jak kupisz trupa no to możesz się zniechęcić do tego auta. Najlepiej sprawdź przed zakupem w serwisie i tyle. Auto typowych bolączek nie ma, podobno przez pierwsze dwa lata występował samozapłon
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zmiany w przepisach
    Od dnia 5 grudnia 2020, w życie wchodzą zmiany w przepisach dotyczących kierowców i właścicieli samochodów. - Tablice rejestracyjne / miejsce na pieczątkę podczas OBT / Prawo Jazdy / rejestracja pojazdu.

15 Mar 2015, 16:23

Krzychu napisał(a):Peugeot najlepszy bo po pierwsze jest trwalszy

Z tą trwałością to mam nadzieję jakiś żart? 307-ka ma dużo zalet, ale trwałość bez wątpienia nie jest jedną z nich - samozapłony, awarie modułu BSI odpowiedzialnego za całą elektronikę pokładową (potrafi się zawiesić np. podczas wyprzedzania - przydarzyło się to jednemu z klientów znajomego mechanika), wadliwy przełącznik kierunkowskazów, problematyczne linki zmiany biegów (zamarzają w zimie, a także rozciągają się niezależnie od pory roku- dźwignia biegów chodzi jak w Starze), odkręca się i luźno lata wydech, pękają przewody doprowadzające prąd do zamka klapy bagażnika (brak możliwości otwarcia bagażnika). Fabia jest o wiele trwalsza od 307, ale to jedyna jej przewaga nad tym autem.
Ogólnie mając 13 tys. zł poszukałbym innego samochodu.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

15 Mar 2015, 16:26

w takim razie co bys polecil ? 13 tysiecy ciezko zarobione takze chcial bym je wydac rozsadnie i kupic cos trwlego i w miare dynamicznego w benzynie...
polk555
Nowicjusz

15 Mar 2015, 16:53

Jeśli to ciężko zarobione pieniądze to nie pakowałbym ich wszystkich w zakup auta. Nie ma samochodu (w szczególności używanego), w którym nie psuje się nic - zawsze trzeba zostawić sobie coś na ewentualne awarie po kupnie. Generalnie wychodzę z założenia, że lepiej kupić auto starsze, ale bardziej zadbane i trwalsze niż nowsze zaniedbane, na którego powstanie duży wpływ mieli księgowi. Lepsza pod względem trwałości od 307-ki będzie np. Honda Civic VI 1.4 z końcówki produkcji - tu trzeba obadać nadwozie pod kątem korozji i zabezpieczyć auto po kupnie albo Toyota Corolla E11.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

15 Mar 2015, 16:58

Skoro Fabia to może Yaris?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

15 Mar 2015, 17:18

Mając 13k można spokojnie kupić w/w Corollę i mieć na pakiet startowy, opony itd. Civica bym szukał ale w wersji V-Tec. Można znaleźć fajne BMW e36 z mocniejszym silnikiem i LPG.
Z nudnych aut to za 10k kupisz A3/Octavie/Astre/Elantre.
Jest jeszcze Focus który nie jest już taki nudny z wyglądu i dobrze się prowadzi. Do minusów nie zamontujesz LPG i musisz dbać o blachę. Awaryjność znikoma.
Wracając do Corolli to warto poszukać wersji G6.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

15 Mar 2015, 17:55

Koniu napisał(a):Jest jeszcze Focus który nie jest już taki nudny z wyglądu i dobrze się prowadzi. Do minusów nie zamontujesz LPG i musisz dbać o blachę

Focus jak dla mnie też jest nudny choć fakt faktem nie jest tak oklepany jak astra, golf czy A3 ale jednak też jest ich dużo a ich wnętrze zbytnio nie jest porywające. :/
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Mar 2015, 18:04

polk555 napisał(a):13 tysiecy ciezko zarobione takze chcial bym je wydac rozsadnie i kupic cos trwlego i w miare dynamicznego w benzynie...

No to jak szanujesz kaskę kup auto tracące mało na wartości... do tego chcesz coś dynamicznego to wyszukaj sobie w komisie corollkę e12 1,6 vvti a później przejedź się podobnymi autami chociażby pugiem 307 1,6.

Co do fabiczki1 to szkoda się katować takim czymś. Mierne silniki, w środku tandeta aż boli no i ekonomia mocno umowna :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

15 Mar 2015, 18:09

A może by tak coś poniżej zakładanego budżetu ale równie wygodnego i ekonomicznego oraz trwałego czyli avensis I generacji 2,0 + zostaje kasa na LPG i cieszysz się wygodnym autem które mało pali i praktycznie jak kupisz dobrą sztukę zapominasz kto to mechanik. :wink:
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Mar 2015, 23:15

łysy30 napisał(a):Z tą trwałością to mam nadzieję jakiś żart? 307-ka ma dużo zalet, ale trwałość bez wątpienia nie jest jedną z nich - samozapłony, awarie modułu BSI odpowiedzialnego za całą elektronikę pokładową (potrafi się zawiesić np. podczas wyprzedzania - przydarzyło się to jednemu z klientów znajomego mechanika), wadliwy przełącznik kierunkowskazów, problematyczne linki zmiany biegów (zamarzają w zimie, a także rozciągają się niezależnie od pory roku- dźwignia biegów chodzi jak w Starze), odkręca się i luźno lata wydech, pękają przewody doprowadzające prąd do zamka klapy bagażnika (brak możliwości otwarcia bagażnika). Fabia jest o wiele trwalsza od 307, ale to jedyna jej przewaga nad tym autem.

Według mnie przesadzasz. 307 nie jest liderem bezawaryjności, ale nie jest autem pod tym względem fatalnym, a nawet złym. Jest typowym średniakiem. Wszystko co wypisałeś ma jakieś tam szanse żeby się zdarzyć, ale nie musi i prawdopodobnie się nie zdarzy. To nie jest jak 2.0 tdi, że tam się po prostu u każdego zesra coś co kilka tysiecy. Mój egzemplarz był bardzo dobry pod względem bezawaryjności, więc przepraszam ale 307 będę bronić
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika