Skoda Felicja 1.3 LXi - kręci rozrusznik - nie odpala!

22 Paź 2012, 01:37

Witam, w skrócie napiszę tak zaczęło się od tego że jakieś 3 miesiące temu auto podczas odpalania zimnego(wilgotno,opady deszczu) silnika miało nie równe obroty , dudniło,dusiło się przez moment aż do nagrzania się czyli jakieś 3-4minutki(w dni kiedy było ciepło problemu nie było), z miesiąc temu natomiast gdy już przyszły chłodne dni auto po odpaleniu dusiło się strasznie! czasami zgasło trzeba było odpalać ponownie , przez czas do rozgrzania brakowało mocy. Dwa dni później próbuje uruchomić auto i koniec , kręci rozrusznik auto nie odpala... patrze pod kopułkę ? a tam złamany palec który natychmiast wymieniłem na nowy oraz kopułkę - czy uszkodzenie palca mogło spowodować jakieś zwarcie na cewce itp ?. Lecz także nie odpalił ... wymieniłem czujnik temperatury cieczy, świece i nic... naczytałem się w internecie że może to być czujnik położenia wału korbowego ? Być może ulegał awarii ja zwlekałem w końcu padł całkowicie i teraz dlatego nie odpala ?

Proszę o pomoc.
InzaghiX
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

22 Paź 2012, 20:49

Uszkodzenie czujnika położenia wału powoduje, że silnik natychmiast się wyłącza. Możliwe, że u ciebie właśnie on padł.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Wyjazd na święta lub sylwestra samochodem
    Jeśli planujesz wyjazd na święta Boże Narodzenia lub sylwestra samochodem, warto starannie zaplanować podróż. Najlepiej zacząć od zatankowania auta i uzupełnienia płynu do spryskiwaczy przynajmniej dzień wcześniej. ...