Astra F, rozrusznik kręci auto nie odpala

20 Paź 2014, 18:24

Witam serdecznie! Wszędzie szukałem ale nie mogłem znaleźć podpowiedzi na dolegliwość mojego auta. Posiadam astre f 1.6 benz+gaz. Od jakiegoś czasu auto odpalałem ciągle na gazie(z uwagi na blokujący benzyne immobilizer- po wymianie wkładu stacyjki jeszcze nie zakodowalem nowego kluczyka) i wszystko działało bez zarzutu. Ostatnimi czasy(właściwie po deszczu i dużej wilgotności) samochód kręci ale nie odpala. Otwieram maske, poruszam przewodami i za 2-3 razem w końcu odpala. Dotychczas wymieniłem świece, wyczyściłem cewke, ale dzieje się to samo. Proszę rady i pomoc!Pozdrawiam Jarek!
Sali1
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 02 2013
Auto: Astra F
Silnik: 1.6 75KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

21 Paź 2014, 08:57

Jakimi przewodami ruszasz ? :mrgreen:
Pierwsze co powinieneś sprawdzić to świece. Jeżeli wymieniłeś je na jakieś tanie, mogło się okazać że szybko się popsuły. Niestety przy instalacji gazowej, świece bardzo się paskudzą, w efekcie czego źle albo w ogóle nie podają iskry. Sprawdź także przewody od nich i podłączenie do masy.
KonradD555
Początkujący

Zdjęcia: 110
Miejscowość: Sandomierz
Prawo jazdy: 14 12 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A4 B5 Avant
Silnik: 1.9 TDi 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1998

22 Paź 2014, 15:55

Świece są w porządku. Stare też w sumie wyglądały dobrze. Ruszałem przewodami na lini benzyna-gaz i tymi od cewki zapłonowej(wtedy samochód odpalał).
Sali1
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 02 2013
Auto: Astra F
Silnik: 1.6 75KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995