Skrzywione koło

18 Lut 2012, 12:48

Witam wczoraj mialem mały wypadek, wymijałem samochód lekko zjechałem na pobocze i trafiłem na kamień....W rezultacie koło jest skrzywione aż do tego stopnia że dotyka praktycznie o amortyzator o feldze nawet nie mówię bo to groszowe sprawy.Orientuje się ktoś co się stało i ile może kosztować mnie naprawa ? W środę bd u mechanika ale do tego czasu chciał bym wiedzieć co jest

Z gory dzięki
wiencon3
Obserwowany

Prawo jazdy: 26 05 1991
Auto: Fiat Punto

18 Lut 2012, 13:37

poszła na pewno częśc odpowiedzialna za kąt koła czyli sforzeń na wachaczu,lub cały kompletny wachacz,trzeba by było sprawdzić łącznik stabilitazora koszt naprawy ok.300zł.
Artek22
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 09 2010
Auto: BMW E36

18 Lut 2012, 16:58

wiencon3 napisał(a):W rezultacie koło jest skrzywione aż do tego stopnia że dotyka praktycznie o amortyzator

Z praktyki to będzie do wymiany cała kompletna strona zawieszenia . Zwrotnica z łożyskiem , amortyzator i wahasz . Niby można by było zaoszczędzić i wymienić tylko to co krzywe na oko , ale reszta może wyjść z czasem lub parametry geometrii koła wyjdą na granicy tolerancji. Przy takim uszkodzeniu dobrze by było również przyjrzeć się dokładniej półosi napędowej.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

18 Lut 2012, 20:17

wiencon3 napisał(a):W rezultacie koło jest skrzywione aż do tego stopnia że dotyka praktycznie o amortyzator

Najsłabszym elementem w zawieszeniu i podatnym na uszkodzenie jest właśnie amorek.Ja osobiście od tego bym zaczął a dokonac wymiany wahacza czy tez zwrotnicy/to ostateczność../zdązysz dokonać pozniej...No chyba ze masz duzo$$$$$$$ i nie liczysz się z kosztami...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014