Witam, jakiś tydzień temu miałem ciekawą sytuację, mianowicie:
[link wygasł]
Obrazek powyżej pokazuje sytuację na skrzyżowaniu (gwiazdka to samochód B). Liczbami oznaczyłem kolejne stadia jazdy samochodów, by łatwiej było określić kolejność.
W zaistniałej sytuacji, oba samochody mają zielone światło, niestety samochód A wymusza pierwszeństwo, jeszcze ostro trąbiąc na samochód B, czy jest to prawidłowe zachowanie? Dlaczego samochód B jadący prosto ma puszczać samochód A ( a co jeżeli byłby na pasie do jazdy prosto, a nie lewoskręcie, też miałby przepuścić na zielonym...).
Wg mnie zastosowanie tuaj ma art. 25 pkt 1 - " Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo – także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo." z tego powodu, że na drodze jest wysepka, rozdzielająca jezdnie, więc samochód A, stojący na tej wysepce skręca w lewo, a z kolei samochód B, chcąc wjechać na wysepkę jedzie na wprost. I dopiero z wysepki skręca w lewo. Samochód A już ten manewr jazdy na wprost ( na wysepkę ) wykonał i teraz będzie skręcał w lewo, więc musi ustapić samochodwi B. W sumie ciekawe skrzyżówanie - jeszcze takiego nie spotkałem. Zawsze jak dwie jezdnie były rozdzielone, to nie było wysepki i nie ma problemu. To już mogli tam rondo zrobić. Inna sprawa by była, jkaby wysepki nie było - wówczas samochody mijają się prawymi stronami.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
Sprzedaż opon w 2020 roku (PZPO) Pierwsza połowa roku bardzo zła, kolejne kwartały coraz lepsze. Według danych Polskiego Związku Przemysłu Oponiarskiego (PZPO) w czwartym kwartale 2020 roku widać częściowe odbicie sprzedaży opon na rynek – wzrosty ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.