Skrzyżowanie kolizyjne

05 Paź 2013, 08:54

Witam, jakiś tydzień temu miałem ciekawą sytuację, mianowicie:

[link wygasł]

Skrzyżowanie kolizyjne

Obrazek powyżej pokazuje sytuację na skrzyżowaniu (gwiazdka to samochód B).
Liczbami oznaczyłem kolejne stadia jazdy samochodów, by łatwiej było określić kolejność.

W zaistniałej sytuacji, oba samochody mają zielone światło, niestety samochód A wymusza pierwszeństwo, jeszcze ostro trąbiąc na samochód B, czy jest to prawidłowe zachowanie?
Dlaczego samochód B jadący prosto ma puszczać samochód A ( a co jeżeli byłby na pasie do jazdy prosto, a nie lewoskręcie, też miałby przepuścić na zielonym...).

Moja kolejność: 2-3-1-4(B)-6-4(A)-5

Pozdrawiam
murof123
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 01 2008
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiat
Silnik: 2.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna

05 Paź 2013, 21:24

Wg mnie zastosowanie tuaj ma art. 25 pkt 1 - " Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo – także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo." z tego powodu, że na drodze jest wysepka, rozdzielająca jezdnie, więc samochód A, stojący na tej wysepce skręca w lewo, a z kolei samochód B, chcąc wjechać na wysepkę jedzie na wprost. I dopiero z wysepki skręca w lewo. Samochód A już ten manewr jazdy na wprost ( na wysepkę ) wykonał i teraz będzie skręcał w lewo, więc musi ustapić samochodwi B.
W sumie ciekawe skrzyżówanie - jeszcze takiego nie spotkałem. Zawsze jak dwie jezdnie były rozdzielone, to nie było wysepki i nie ma problemu. To już mogli tam rondo zrobić.
Inna sprawa by była, jkaby wysepki nie było - wówczas samochody mijają się prawymi stronami.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Paź 2013, 19:06

murof123 napisał(a):samochód A wymusza pierwszeństwo,

Dokładnie.. Nie wiemy czym się sugerował - była jakaś pyskówka ??
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprzedaż opon w 2020 roku (PZPO)
    Pierwsza połowa roku bardzo zła, kolejne kwartały coraz lepsze. Według danych Polskiego Związku Przemysłu Oponiarskiego (PZPO) w czwartym kwartale 2020 roku widać częściowe odbicie sprzedaży opon na rynek – wzrosty ...