Skrzyżowanie w strefie zamieszkania i kto ma pierwszeństwo

29 Mar 2017, 08:52

Witam,

Mam skrzyżowanie na osiedlu domków jednorodzinnych oznakowanym na wszystkich wjazdach znakiem drogowym D40 "Strefa zamieszkania". Skrzyżowanie to wygląda jak na załączniku jedna odnoga jest drogą... i tu pojawia się pierwsze pytanie jaką? Gruntową czy twardą (droga póki co jest utwardzona z tłucznia, w przyszłości będzie wyłożona kostką lub asfaltem). Droga ta jak cała reszta dróg na osiedlu jest drogą wewnętrzną służącą do dojazdu do kilku posesji. Póki co jest w takim stanie, gdyż jest to nowa droga, powstała niedawno, przy której budują się kolejne domy na osiedlu. Na skrzyżowaniu nie ma żadnych znaków informujących o pierwszeństwie, gdyż jak pisałem znajdujemy się w strefie. Na zdjęciu jestem samochodem B, skręcającym w prawo. Z mojej lewej strony jadą samochody A (one mają mnie po swojej prawej stronie). I tu moje pytanie kto ma pierwszeństwo na tym skrzyżowaniu?

Przeszukałem różne fora i strony ale nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi i że to zależy od miejsca i sytuacji.

Podobne tematy:
https://www.forumsamochodowe.pl/skrzyzowanie-drog-asfaltowej-i-tluczniowej-kolizja-vt61012.htm
http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?t=24562

Pozdrawiam

Skrzyżowanie w strefie zamieszkania i kto ma pierwszeństwo
Guenh
Obserwowany

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 02 01 2000
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Citroen

29 Mar 2017, 09:04

Guenh napisał(a):Z mojej lewej strony jadą samochody A (one mają mnie po swojej prawej stronie). I tu moje pytanie kto ma pierwszeństwo na tym skrzyżowaniu?
W strefie zamieszkania stosujemy się do znaków na skrzyżowaniach, a jeżeli ich nie ma to obowiązuje ogólna zasada pierwszeństwa prawej strony.

Zerknij sobie jeszcze do tematu strefa-zamieszkania-a-pierwszenstwo-na-skrzyzowaniu-vt22744.htm tu jest dyskusja m.in. na ten temat.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

02 Kwi 2017, 14:31

Kacper napisał(a):W strefie zamieszkania stosujemy się do znaków na skrzyżowaniach, a jeżeli ich nie ma to obowiązuje ogólna zasada pierwszeństwa prawej strony.

No nie do końca...
Wiemy, że droga z której wyjeżdża pojazd B to droga gruntowa. A jaka jest droga, po której jedzie pojazd A?
Bo to, że na tym skrzyżowaniu nie ma znaków, wcale nie musi oznaczać, że pojazd B ma pierwszeństwo przed A...
A jeżeli obie są gruntowe, to by być pewnym na 100% kto ma pierwszeństwo, należałoby ustalić właścicieli tych dróg, by znać ich kategorię. Bo jedna z nich może być drogą publiczną ( droga publiczna też może być drogą gruntową ). I wtedy znaków może nie być, a B nie będzie miał pierwszeństwa przed A..A tym bardziej należałoby to ustalić w tym przypadku, gdzie osiedle dopiero powstaje.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000