Sprawdzanie rodzaju lamp

13 Sie 2015, 22:12

Witam. Mam pytanie naiwne może bo na samochodach nie znam się kompletnie. Muszę wymienić lampy przednie - czy możecie mi doradzić jak sprawdzić jaki mam model lamp, żebym nie kupiła takiego który nie będzie pasował? Czy lampę dobiera się tylko wg modelu auta czy mają też one jakieś swoje oznakowania? czy rok auta i rodzaj nadwozia(hatchback, liftback, sedan itp) ma znaczenie? Generalnie co muszę wiedzieć żeby kupić właściwą lampę?
Będę bardzo wdzięczna za szybką odpowiedź. :) Pozdrawiam.
ruzia80
Nowicjusz

Auto: Toyota

14 Sie 2015, 09:52

Na wszystkich częściach są numery. Tak więc na lampie będzie miała również numer katalogowy lampy po którym można szukać bądź podać go sprzedawcy.
Z reguły wystarczy podać model i rok auta.
Oczywiście rodzaj nadwozia często ma znaczenie i lampy mogą się różnić.

Napisz jakie to dokładnie auto z którego roku to postaramy się pomóc :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

14 Sie 2015, 21:57

Dziękuję za odpowiedź. A gdzie szukac tego numeru, muszę wyjąc lampę, czy da się sprawdzić bez demontażu? Mam Toyotę Avensis liftback z 1999 roku. To auto w wersji angielskiej ale to chyba nie ma znaczenia, bo muszę je dostosować do polskich warunków żebym mogła je zarejestrować. Stąd ta konieczność wymiany.
ruzia80
Nowicjusz

19 Sie 2015, 10:28

ruzia80 napisał(a):Toyotę Avensis liftback z 1999 roku

Tu z tego co wiem rodzaj nadwozia nie ma znaczenie bo wszystkie miały takie same lampy model twojego auta to Avensis T22. Sprawdź czy masz regulację reflektorów góra/dół (na desce takie pokrętło 1,2,3 chyba :))

Tu masz wszystkie które będę pasowały do twojego modelu [link do oferty na Allegro wygasł]
Pamiętaj jednak że jak zamawiasz to sprzedającemu warto podać nr VIN i model i rok auta żeby sprawdził jeszcze po swojej stronie że lampy pasują.
Ceny są różne używane oryginalne są często droższe od nowych zamienników. Jak zdecydujesz się na używki to zwracaj uwagę żeby nie były uszkodzone bo takie tez się zdarzają na aukcjach.
Kacper
Forumowicz VIP

19 Sie 2015, 14:20

Kacper napisał(a): Jak zdecydujesz się na używki to zwracaj uwagę żeby nie były uszkodzone bo takie tez się zdarzają na aukcjach.
Zdarzają się też w wersji ANGIELSKIEJ !!! Czytać koniecznie opis aukcji . W przypadku gdy sprzedający nie pisze wyrażnie to dzwonić i pytać. Najbezpieczniej kupić komplet nowych
Kacper napisał(a):Tu masz wszystkie które będę pasowały do twojego modelu [link do oferty na Allegro wygasł] ... t-1-2-0807

Przejrzałem i większa połowa ofert wśród używek to angliki .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

19 Sie 2015, 21:45

Dzięki. A ile powinny kosztować żeby nie przepłacić? :D
ruzia80
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Lexus IS - samochód do driftu
    IS od Lexusa jest bezpośrednim konkurentem serii 3 i również interesującą bazą na auto do driftu. Szczególnie, kiedy weźmiemy pod uwagę pierwszą generację modelu w wersji IS 300. W tym wariancie kompaktowego ...

19 Sie 2015, 22:16

ruzia80 napisał(a): A ile powinny kosztować żeby nie przepłacić? :D

Złotówkę przy tankowaniu tak jak telefon przy niskim abonamencie :D
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

26 Sie 2015, 11:59

ruzia80 napisał(a):Dzięki. A ile powinny kosztować żeby nie przepłacić?

Wszystko zależy czy chcesz kupić używane czy nowe w podróbce. Nowe w podróbce to koszt od 125zł za jedną lampę. Używane oryginalne w dobrym stanie mogą być droższe.
Kacper
Forumowicz VIP

26 Sie 2015, 21:41

Dzięki. A jakie polecacie, lepsze nowe podróbki czy używane oryginały?
ruzia80
Nowicjusz

26 Sie 2015, 23:10

Ja bym wolał oryginały w dobrym stanie, ale z tym zawsze jest problem żeby znaleźć albo kosztują dwa razy tyle co nowa podróbka ;/ albo mają jakieś uszczerbki typu ułamane lub pęknięte mocowanie itp.
Kacper
Forumowicz VIP