Sprawdzenie samochodu używanego w niezależnym serwisie - pytanie

29 Cze 2020, 18:16

Cześć,

mam nadzieję, że dobry dział.

Przy zakupie używanego samochodu, chciałbym go sprawdzić w niezależnym serwisie.

1. Kupno używanego w salonie producenta; czy można wziąć taki samochód do niezależnego warsztatu?
No komis używanych przy salonie niby sprawdza ale ja im nie wierzę :). Chciałbym zabrać taki oglądany samochód do swojego warsztatu, zgodzą się?
Kto prowadzi wtedy ten samochód, kto odpowiada za ewentualne szkody typu stłuczka (pech czasem się zdarza)?

2. sytuacja jw. ale z prywaciarzem, tu chyba łatwiej się dogadać, ale wątpliwości jak w pkt. 1

Pozdrawiam,
ecr2048
Nowicjusz

30 Cze 2020, 10:03

ecr2048 napisał(a):Chciałbym zabrać taki oglądany samochód do swojego warsztatu, zgodzą się?
Jeżeli warsztat swój masz niedaleko, a stan samochodu zgadza się ze stanem faktyczny który podaje sprzedający to nie powinno być problemu. Najlepiej żeby prowadził obecny właściciel ale w komisie powinni mieć ubezpieczenia samochodów więc wtedy nie ma większego znaczenia kto prowadzi. na takim zewnętrznym przeglądzie musi być jednak przedstawiciel komisu).
ecr2048 napisał(a):2. sytuacja jw. ale z prywaciarzem, tu chyba łatwiej się dogadać, ale wątpliwości jak w pkt. 1
Jak nie ma nic do ukrycia to jak najbardziej zgodzi się na taki przegląd.

Ja kiedyś sprzedawałem auto i kupujący chciał sprawdzić w warsztacie który wybrał. Zgodziłem się, wyszła jedna rzecz o której nie wiedziałem opuściłem cenę o tyle ile zamierzałem i decyzję pozostawiłem kupującemu. Zgodził się bez problemu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Cze 2020, 17:21

OK, dzięki za informację.

Pozdrawiam
ecr2048
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...