Sprzedaż samochodu z miękkim dowodem rejestracyjnym

01 Lip 2021, 21:33

W mojej okolicy jest fajny samochód i chciałbym go kupić zostawiając w rozliczeniu swój. Ale problem jest taki że wkoncu go przerejestrowałem tydzień temu i mam narazie tymczasowy dowód rejestracyjny i czy z takim dowodem mogę go sprzedać czy muszę zaczekać aż będę mieć stały dowód ?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

02 Lip 2021, 15:54

ineedl napisał(a): i czy z takim dowodem mogę go sprzedać czy muszę zaczekać aż będę mieć stały dowód ?

jeżeli się dogadasz ze sprzedającym to tak, ale sprzedać go możesz formalnie po odbiorze twardego dopiero. ..
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

02 Lip 2021, 16:29

No ale i tak twardy dowód będzie musiał odebrać obecny właściciel. Najlepiej tu się dogadać lub spisać wstępną umowę z jakąś zaliczką ze samochód zostanie sprzedany zaraz po otrzymaniu twardego dowodu. Ja ostatnio miałem go do odbioru po 16 dniach (+2 dni po otrzymaniu sms) więc dosyć szybko.

Tu już był podobny wątek na forum w którym jeszcze była informacja o przeglądzie mieki-dowod-brak-przegladu-a-sprzedaz-vt123369.htm
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Lip 2021, 17:49

u nas średnio około 10 dni roboczych, my spisujemy taką wstępną umowę, i na miękkim sprzedaję, tzn. miękki zostaje u mnie, a twardy i książkę pojazdu dowożę lub dosyłam razem z fakturą na samochód.

Paranoja z tymi miękkimi dowodami , auta nie można sprzedać, mam zamrożony towar, czy ktoś się w końcu a to weźmie ?
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

02 Lip 2021, 20:24

I tak sprawa już nieaktualna bo auto okazało się być niewiele lepsze niż moje obecne
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Zimowe "must have" każdego kierowcy
    Kalendarzowa zima jeszcze przed nami, ale warunki atmosferyczne już teraz przypominają te zimowe. Dlatego zimowe opony, skrobaczka do szyb czy szczotka do odśnieżania to obowiązkowe elementy, które powinny znaleźć ...