Strumienica

17 Cze 2008, 18:59

Witam.
Mam golfa III 1,4 CL. Chodzi na gazie.
Czy warto wymienic katalizator na strumienice?
Czy sa jakies zagrozenia zwiazane z taka akcją? Jakie sa zalety i czy w ogole ma to sens?

Ps. czy jest na forum opcja szukaj, żeby nie dublować tematów?
rafi201
Nowicjusz

Miejscowość: Warka

18 Cze 2008, 17:53

Witam. Teoretyczniezastąpienie katalizatora zwiększa moc silnika, a czy tak jest w praktyce to nie wiem, myślę że troche. Jeśli masz w dobrym stanie katalizator to po co chcesz go wymienić? No chyba że jest przepalony, to można go zastąpić strumienicą, jest dużo tańsza, chociaż troszkę głośniej silnik pracuje
Jest ryzyko, jest zabawa...
Smakoszek
Aktywny

Miejscowość: WPN

19 Cze 2008, 14:57

Strumienica jest tańsza i można ją założyć,ale tylko do najbliższego przeglądu technicznego.Diagnosta tego nie przepuści,bo jest to niedozwolone.A i od razu się kapnie,że nie ma katalizatora,bo będą przekroczone normy spalin.No i podczas kontroli na drodze - silnik ze strumieniać głośniej chodzi,jak pisał kolega wyżej,więc policjanci mogą tez się domyślić i zajrzeć pod samochód.Holowanie pewne.Szkoda zachodu i kłopotów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Cze 2008, 23:42

Czyli posiadanie katalizatora jest obowiazkiem wynikającym z przepisów?
Przeciez dopuszczone sa do ruchu auta nie wyposazone w katalizatory...
Jeżli auto chodzi na gazie to chyba katalizator jest zbedny??? Czy sie myle???
rafi201
Nowicjusz

19 Cze 2008, 23:52

W Polsce obowiązuje pewna norma spalin, a samochód bez katalizatora tej normy nie spełni. Do ruchu są dopuszczone samochody bez niego, ale tylko te starsze, w których katalizatorów nie robiono (np. moje CC)
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

20 Cze 2008, 20:26

No właśnie, nowsze samochody, zagraniczne szczególnie mają katalizatory, bo polacy nie mieli takiej kasy żeby produkować z katalizatrem CC albo 125, 126
Smakoszek
Aktywny

21 Cze 2008, 14:58

O.K.
No to zostalem wyleczony ze strumienicy...
Dzięki :)
rafi201
Nowicjusz

29 Cze 2008, 18:07

kolego Smakoszek pozwole sobie zauważyć ze fiat 126 w wersji Town czyli ostatnie wypusty miał katalizator czego jest naocznym dowodem maluch mojego taty.zuzycie paliwa tej wersji niestety jest wyższe od eleganta czyli tej samej wersji bez kata czego przykładem jest naocznym drugi maluch mojego taty. :lol: ja mam np zamiar wyciąć kata gdyż moj silnik przed remontem namiętnie pił olej wiec do niczego sie nie nadaje.za strumiennicą ja byłbym za gdyż spada zużycie paliwa o kilka procent bo jak wiadomo że katalizator zużywa kilka procent wiecej paliwa.minus faktycznie przy przeglądzie tyle że ja jak jeżdze u mnie w okolicy to ani razu w życiu nie widziałem żeby w którejś stacji badali spaliny mimo że tester stał w zasięgu ręki,obojętnie czy przyjechałem maluchem czy moim kadetem.diagności nie bawią się w takie pierdoły bo szkoda im czasu.i tak wezmą kase za przegląd a po co mają brudzić rączki.u mnie kolega wyciął kata ima sportowy tłumik i wcale nie pracuje głośno więc nie wiem skąd teoria na głośniejszy silnik
chicken19
Zaawansowany

29 Cze 2008, 18:49

Przy sportowym wydechu nie pracuje głośniej? dla mnie conajmniej dziwne. jak oceniacie to koledzy motoalbercik, bryan i Martoro?
Smakoszek
Aktywny

29 Cze 2008, 19:15

nie twierdze że nie chodzi głosniej tylko chodziło mi że nie chodzi przesadnie głośno.poprostu gdybym był policjantem nie przyczepił bym sie.nie chodzi jak traktor tylko ładniej mruczy.to wszystko
chicken19
Zaawansowany

29 Cze 2008, 21:47

Spoko, w takim wypadku to rozumiem :D no ale jak się będzie chciał przyczepić to się przyczepi. no chyba że kolega ma homologację na tłumik to już inna sprawa.
Smakoszek
Aktywny

30 Cze 2008, 10:05

zawsze sie znajdzie jakiś co sie uczepi a homologację to nie wiem czy ma więc Ci nie powiem :?
chicken19
Zaawansowany

30 Cze 2008, 17:26

Spoko, ja też dużo rzeczy mam bez homologacji ale takich ze misie sie nie przyczepią
Smakoszek
Aktywny

04 Lip 2008, 20:34

O.K.
Pomijając "czy prawnie mozna" i "czy chodzi głośniej"...
Czy zamontowanie strumienicy może spowodować jakies problemy techniczne ???
rafi201
Nowicjusz

05 Lip 2008, 14:51

Mogą,ale nie muszą wyskakiwać błędy sterownika silnika i silnik może przejść w tryb zasilania awaryjnego,z powodu sondy lambda.Chyba,że założysz emulator lambda.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000