Suv pierwsze auto dla kobiety?

21 Kwi 2013, 12:48

Witam serdecznie
w wakacje planuję zrobić prawko i od października zacząć jeździć, ale własnie-nie wiem jeszcze czym, więc proszę bardziej zorientowanych o pomoc :D
Gdzie będę jeździć: po mieście, głównie kawałek na uczelnię, na zakupy, na trasie 120 km do domu rodzinnego(autostradą raczej).
Gotówka: myślę, że 5 tys, to absolutny max, jeszcze studiuję, auto miałoby mi posłużyć kilka lat powiedzmy 3/4 lata.
Wymagania: ekonomiczny, tani, BEZPIECZNY stosunkowo-czuję, że mogłabym mieć klaustrofobię w malutkim aucie(bałabym się tirów, wszelkiej maści większych aut), dlatego koniecznie jakiś większy samochód-podobają mi się suvy, ale są zapewne zbyt drogie. Ma być WYSOKI.Chcę siedzieć wysoko i mieć w nim przestrzeń. Kształtem przypominający suzuki vitarę, o czymś takim raczej myślę, niż o malutkiej puszce w której za chwilę miałabym zostać zmiażdżona przez jakiegoś idiotę w większym aucie.
Czy jest jakaś nadzieja dla mnie czy raczej nie ma aut spełniających takie wymagania w tej cenie?
Proszę o odpowiedź, będę wdzięczna za pomoc. Póki co to tylko przymiarki, bo nawet prawka nie mam, ale jeśli mam kupić maluszka to wolę pozbierać pieniądze i dołożyć więcej za parę lat na taki właśnie, a teraz pozostać przy rowerze.
bebela
Obserwowany

Auto: Nie mam

21 Kwi 2013, 17:28

Może Łada Niva? :lol:
szczerze, to za 5 tys zapomnij o autach terenowych (wysokich) suv-ach itp, chyba ze zrobisz 5x5 tyś. Ale można pomysleć o autach klasy kompakt czy średniej.
napoleon
Początkujący

Zdjęcia: 3
Auto: Ford Mondeo
Silnik: benz.lpg

21 Kwi 2013, 18:35

[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
jak widzisz sa takie auta tylko ze kupno takiego jest bezsensu, za pewne kazdy z nich potrzebuje wkladu finansowego, eksploatacja tez jest drozsza niz zwyklego auta, zwlaszcza ze to bedzie twoje pierwsze auto ktorym powinnas jezdzic a nie naprawiac, chyba ze masz jakiegos znajomego kolege ( dobrego kolege :D) ktory bedzie ci naprawial auto raz w tygodniu

PS. popatrz jeszcze stare pandy i frontery
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo

21 Kwi 2013, 19:56

Za 5000zł kupisz śmietnik na kołach a nie terenówke i najpierw zrób prawko a potem myśl o aucie,taka rada na przyszłość.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

21 Kwi 2013, 20:52

po coz mam robic prawko, jesli nie mialabym czym jezdzic, a moje umiejetnosci by nie mialy gdzie sie rozwinac?
no nic, dziękuję za odpowiedzi, które nie były po mojej myśli: D no trudno, na pewno macie rację.
pomyślę o mniejszych autkach..:(
bebela
Obserwowany

Auto: Nie mam

21 Kwi 2013, 20:54

Kupno auta to oglądanie i testowanie konkretnych egzemplarzy, a za 2-3 miesiące będą całkiem inne auta na sprzedaż więc jedynie można sobie pogdybać.
kejran
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW 5
Silnik: 2.0
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, pilnuj ciśnienia w oponach
    Choć wiele osób planuje wakacyjny urlop z dużym wyprzedzeniem, to często w swoich przygotowaniach do podróży nie uwzględnia kontroli stanu technicznego pojazdu. Szczególnie ważna jest kontrola ciśnienia ...