Swieci lampka check w daewoo lanos 1.6 16V

28 Kwi 2010, 20:54

witam mam lanosa 1,6 16V benzyna z 98r. od 3 dni po przejechaniu ok 7 km zapala mi się lampka check. po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu lampka gaśnie i zapala się ponownie po 7km. ponadto obroty silnika jak gdyby falują tzn z początku jazdy są w normie natomiast gdy silnik się rozgrzeje zaczynają "skakać" od 1000-1700. ponadto samochód mi więcej pali benzyny od dłuższego czasu ( gdy go kupowałem 3 lata temu palił 8l/100 a od 1,5 roku pali 11l/100 ). czy ktoś z was może pomóc w ustaleniu co może być przyczyną?
arti84
Nowicjusz

Miejscowość: Radom
  • 29 Kwi 2010, 08:08

A jaki masz problem z odczytaniem kodu błędu?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

29 Kwi 2010, 09:30

jeszcze nie podłączałem pod kompa dzisiaj będę to robił i będę wtedy coś wiedział. natomiast moje pytanie brzmi czy silnik krokowy może powodować zapalenie kontrolki ?
    I co ze zwiększonym zużyciem paliwa? pytam bo narazie jestem zielony w tych tematach a pod komputer jak wspominałem jestem umówiony na popdpięcie dzisiaj
    arti84
    Nowicjusz

29 Kwi 2010, 11:37

Lanosy 1.6 DOHC miały wadę fabryczną :wink: Drobną co prawda, ale zawsze. Takie objawy jak Ty już setki razy ludzie opisywali :grin:
    Jak Ci na kompie wywali błąd 35 - Regulator biegu jałowego (IACV): Oboty silnika przy zamkniętej przepustnicy różnią się od założonych obrotów biegu jałowego o 170 obr/min to Ci powiem co robić dalej, bo mogę się mylić.
    To, że pali więcej to prawdopodobnie kwestia przejścia w tryb awaryjny, tym się na razie nie przejmuj.

Ups, nie zauważyłem, że już półtora roku Ci tyle pali :grin: Myślałem, że dopiero teraz...ciekawa sprawa, a wcześniej Ci się CHECK nie zapalał?
    Kenji
    Początkujący

Miejscowość: Łódzkie

29 Kwi 2010, 12:24

wcześniej check się nie zapalał dopiero od 3 dni mi się zaświeca. dzwoniłem do serwisu i powiedzieli że może to być winą sondy lambda.

[ Dodano: Czw Kwi 29, 2010 13:31 ]
    ponadto dodam, że jeszcze przed tymi problemami samochód jak był zimny to potrafił szarpać w czasie jazdy w momencie jak spuściłem trochę nogę z gazu a później dodałem więcej. po rozgrzaniu silnika już nie szarpał w takich sytuacjach tylko się ładnie rozpędzał.
    arti84
    Nowicjusz

29 Kwi 2010, 16:02

A po co chcesz się podłączać pod komputer? Chyba, że masz swój interfejs diagnostyczny. Ale jak nie masz, to kod usterki można przeczytać przy pomocy lampki kontrolnej silnika ( check ) - wystarczy tylko w gnieździe diagnostycznym połączyć ze sobą piny A i B i patrzeć co wymiga kontrolka.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przewodnik po hybrydowych SUV-ach Lexusa
      Segment SUV-ów nieprzerwanie rośnie. Rośnie też popularność hybryd. W bardzo istotnym stopniu przyczynił się do tego Lexus. To Japończycy pokazali pierwszego w historii luksusowego SUV-a, a później pierwszą ...
      Folia do oklejania samochodu. Czy naprawdę jest skuteczna?
      Każdy właściciel samochodu chcę przedłużyć okres cieszenia się nowym i pięknym autem tak długo, jak to możliwe, dlatego stara się chronić go przed uszkodzeniami. W tym celu robi przeglądy techniczne, stosuje drogie oleje ...

29 Kwi 2010, 16:06

Też właśnie myślałem o sondzie lambda, ale jak nie zczytasz błędów to się nie dowiesz...a serwis i ludzie na forum to nie wróżbici... :roll: Pojedziesz do serwisu to Ci wymienią po kolej cały samochód dokąd usterka nie zniknie...
    Kenji
    Początkujący

Miejscowość: Łódzkie

17 Sie 2013, 11:59

w moim lanosie 1.6 16v kontrolk zapalila sie po przekroczeniu predkosci 160km/h jak wylaczylem silnik to zgasla i kilka dni sie nie palila a teraz znowu choc juz tak szybko nie jechalem i jak sie zatrzymuje to obroty skacza czy moze to wina silniczka krokowego
    radekwroc
    Obserwowany

Prawo jazdy: 22 07 2011
    Przebieg/rok: 14tys. km
    Auto: daewoo lanos
    Silnik: 1.6 16v
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Rok produkcji: 1998