Szarpanie przy niskim poziomie paliwa

07 Gru 2016, 07:13

Witam,

mam Forda Focusa C-Max 2.0 TdCi z 2004 roku i ostatnio zauważyłem pewien problem.

Mianowicie pojawiające się szarpania przy dodawaniu gazu na niskich obrotach silnika, dziwne jest to, że sytuacja powtarza się w zasadzie tylko wtedy, kiedy ilość paliwa jest niska, ok. 7 litrów.

Po zatankowaniu problem sam znika.

Co może być przyczyną? Kiedyś słyszałem, że w dieslach może się skraplać parafina i dostawać do przewodów paliwowych i wtedy szarpie, ale nie wiem, na ile może to być prawda.
laraloo
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice
Prawo jazdy: 09 06 2010

07 Gru 2016, 15:56

Witamy. Warto dodać do paliwa uszlachetniacza.
Problem może leżeć także w tzw. smoku w zbiorniku paliwa zasilającym układ w paliwo. Być może jest uszkodzony i źle zaciąga paliwo z dna zbiornika.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

13 Gru 2016, 12:48

laraloo napisał(a):sytuacja powtarza się w zasadzie tylko wtedy, kiedy ilość paliwa jest niska, ok. 7 litrów
Nie masz pewności że jest tam 7 litrów. W rzeczywistości może być nawet połowę tego.

Jazda na tak niskim stanie paliwa nie wpływa dobrze na cały układ paliwowy tym bardziej w dieslu gdzie można łatwo w ten sposób zapowietrzyć układ wtryskowy. Dodatkowo mało paliwa w baku, to większa szansa na skraplanie się w nim wody. Zimą może to oznaczać poważne problemy.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Czy nowy Lexus CT zyska napęd elektryczny?
    Brytyjski magazyn Auto Express analizuje przyszłość popularnego w Europie Lexusa CT 200h przewidując, że nowa generacja samochodu, oparta na platformie TNGA pojawi się w 2020 roku i – w przeciwieństwie do aktualnego ...