Szumienie z głośników przy dodawaniu gazu.

14 Lut 2010, 12:26

Witam. Mam taki problem, że przy dodawaniu gazu słysze dość głośny szum z głośników. Gdy auto stoi na niskich obrotach szum jest praktycznie niesłyszalny. Nie zawsze też szumi, są dni, gdy jest całkowita cisza. Kolega mówił, że wystarczy jakoś kable poprzekładać?
Mam radio Alpine IDA X001, wzmacniacz JBL CS 60.2 (chyba tez;d) Wzmak jest pod głośnikami Helix DB 62.1
mateusz3112
Początkujący

23 Lut 2010, 12:29

To wina kabli. Możesz mieć albo słabej jakości kable sygnałowe (RCA) i one będą "zbierały" różnego rodzaju zakłucenia, albo możesz mieć źle położone kable (np. sygnałowe leżą obok tych od akumulatora), albo jeżeli plus pociągnołeś z aku a minus do blachy, to też może zbierać zakłucenia. Najlepiej jest pociągnąć minus i plus z aku.
Wspaniała muzyka na wspaniałym sprzęcie:) Wszystko czego potrzebuje:)
Bryza
Początkujący

23 Lut 2010, 23:16

hm. a jakie to sa slabej jakosci?;) koles ktory mi pomagal to robic wybieral calosc okablowania wiec ja nie wiem. tyle pamietam, ze za RCA dalem ok 80zl, jakos tak. No i z masz racje bo minus mam od blachy pociagniety....
mateusz3112
Początkujący

23 Lut 2010, 23:22

Jak za 80 zł to chyba to nie jest jakieś badziewie. Proponuje w takim razie poukładać kable sygnałowe i te od zasilania tak aby nie leżały blisko siebie. Np kable sygnałowe puść z prawej strony auta a kable od zasilania z lewej. Sprawdź też wszystkie końcówki kabli czy są dobrze polutowane i zaizolowane.
Wspaniała muzyka na wspaniałym sprzęcie:) Wszystko czego potrzebuje:)
Bryza
Początkujący

24 Lut 2010, 09:26

Ja bym szukal raczej w radiu To za niskie napiecie zeby były zaklocenia z winy wzmacniacza Posprawdzaj dokladbie polaczenia przy radiu Sprawdz tez czyradio nie robi zaklocen (wsluchaj sie) Jest przy radiu tłumik zakłócen czy w wewnątrz radia ?Nieraz podpinalem wzmacniacze i nigdy masy z aku nie bralem tylko z nadwozia i wszystko "chodziło" na zwyklych kablach za 50 zl Napisz jakie auto jeszcze i sprawdz te polaczenia przy radiu
elektron1234

07 Mar 2010, 11:46

Hej. Powiedz skąd masz wzięty + do radia.
_JunioRŸ_VW_FORD_BMW_
Damian_Apola
Nowicjusz

Miejscowość: Męcina Wielka
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wymiana opon na zimowe. To trzeba wiedzieć.
    Kiedy wielkimi krokami nadchodzi zima, każdy kierowca powinien wdrożyć odpowiednie czynności przygotowujące do tej szczególnej i dosyć wymagającej pory roku. Jednym z elementów, które zobowiązany jest ...

07 Mar 2010, 11:58

Damian_Apola napisał(a):Hej. Powiedz skąd masz wzięty + do radia.

zawsze wykorzystuje instalacje orginalna Jakie ty masz to auto Co za zaklocenia slyszysz alternatora ,ukladu zaplonowego czy wogole jakies szumy
elektron1234

07 Mar 2010, 16:51

Pociągnij dodatkowy minus z akumulatorai przykręć go do obudowy metalowej radia.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000