Tomsonowy napisał(a):A jak ze spalaniem takiego 1.8T w mieście jeśli chodzi o benzynę i gaz? Trochę się obawiam tej turbiny, że zje mi portfel. Diesel trochę ekonomiczniejszy mi się wydaje, a do tego ma wysoki moment obrotowy.
Wszystko będzie zależało od Twojego stylu jazdy. Mi przy w miarę spokojnej jeździe łykał w mieście 10 litrów Pb, kiedy jednak chciałem trochę poszaleć wartość ta drastycznie szła w górę
![Uśmiechnięty :)]()
W trasie da się zejść do 7 litrów, ale jeśli lubisz wyprzedzać (a w tym wypadku zdecydowanie będziesz miał czym) to licz się z większym spalaniem. Gazu nie zakładałem, ale z tego co wiem ten silnik jest wprost do tego stworzony
W 1.8T z tego co pamiętam jest turbo bez zmiennej geometrii łopatek, wystarczy je profilaktycznie chłodzić po autostradowej jeździe i nie pałować na zimnym silniku, a będzie tylko cieszyć. No i moment obrotowy jest taki jak w dieslu - coś koło 210 Nm dostępnych praktycznie od razu (brak efektu turbodziury).
Jeśli szukasz auta do miasta, które byłoby bardzo oszczędne, ale przy tym dynamiczne to odpuść auta z grupy VAG - 1.6 i 1.8 palą niemal tyle samo co 1.8T nie dając wiele w zamian, a te bardziej wysilone TDI nie przepadają za jazdą na krótkich dystansach z wiecznie niedogrzanym silnikiem.