Pierwsze własne

13 Sie 2014, 16:45

Witam,
Rozważam zakup auta na własne potrzeby, głównie z zamiarem szlifowania umiejętności. Maksymalny roczny dystans jaki bym nim podróżował mieści się w granicach 7-10 tysięcy km (w sytuacji jeżeli zdecyduję się na podróże do pracy w jego wnętrzu). Głównie miasto, może kilka razy w roku trasa w obrębie województwa mazowieckiego (dalszych nie przewiduję ale kto wie co przyniesie przyszłość :) ) . Zależy mi na:

-przestronności wnętrza i komforcie jazdy (sporawy ze mnie chłopina :) )
-taniej eksploatacji (naprawy/stosunkowo niskie spalanie)
-bezawaryjności, o ile można tak to określić
-jako bonus klimatyzacja, elektryczne szyby
-szczyt ekstrawagancji: podgrzewane lusterka
-dynamika/osiągi na tyle duże, żebym nie musiał się martwić przy wyprzedzaniu czy zdążę, i jednocześnie na tyle małe, żebym poradził sobie z jego prowadzeniem nie bojąc się, że mnie ta moc przerośnie

Czyli podsumowując: chciałbym kupić auto, z którego powodu nie będę się musiał denerwować.

Miałem dotychczas na oku kilka marek, jednak czytając i słuchając różnych opinii w pewnym momencie straszliwie zgłupiałem.

Kwota jaką chciałbym przeznaczyć, to najlepiej 6-8 tysięcy (jeżeli stwierdzicie, że lepiej wziąć coś do 12k jestem w stanie rozważyć). Przeglądając forum doszedłem do wniosku, że w tych pieniądzach najlepiej szukać samochodów z lat 99/02. Jak dotąd rozważałem następujące modele:
-Toyota Corolla e11
-Opel Astra II
-Seat Ibiza II FL / III
-Seat Leon I
-Seat Toledo
-Skoda Fabia I FL

Jako kompletny laik w tych kwestiach, uprzejmie proszę o opinię, pomoc i wsparcie :D
Z przeglądanych ofert póki co w oczy rzuciły mi się:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Mile widziane inne propozycje aut z Warszawy i najbliższych okolic.

PS.
Nie wiem, bo się nie znam, ale miło by było jakby auto zimą nie "zamarzało". Czyli żebym nie musiał zaczynać podróży od skuwania lodu, a potem przechodzenia na miejsce kierowcy od strony tylnej kanapy. Następnie "wyważać" drzwi z przodu co by się "roztwarły", a na koniec czekać na włączonym silniku 20 minut aż lód puści, żeby móc je z powrotem zamknąć. Jedna taka przygoda w życiu mi wystarczy :)

Z pozdrowieniami :)
Kuly
Nowicjusz

Auto: Nie mam

13 Sie 2014, 17:01

Chcesz komfortu... To odrzuć wszystkie auta klasy B typu Fabia, Ibiza.. Poza tym tam żebyś wyprzedzał bez problemów to trzeba szukać 1.8t
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

13 Sie 2014, 20:12

Dzięki. Mogę prosić o opinię, czy warto zainteresować się którymś z 3 wymienionych poniżej?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Kuly
Nowicjusz

13 Sie 2014, 20:18

1.Może być
2.Dostał w tył
3.Za tania i jeszcze ten syfiasty silnik..
Koniu
Forumowicz VIP

14 Sie 2014, 10:31

Jeśli to nie problem, dla porównania prosiłbym o zaopiniowanie jeszcze tych 2-óch:
Kuly
Nowicjusz

14 Sie 2014, 10:44

1. Godna uwaga, jeszcze flagi na rejestracji.
2. Po tych zdjęciach to ja Ci nic nie powiem.
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpieczny wschód słońca
    Nisko położone słońce w okresie jesiennym może oślepiać kierowców i powodować niebezpieczne sytuacje na drodze. Szczególnie niebezpieczne jest pierwsze 15-45 minut po wschodzie słońca. Ryzyko oślepienia wzrasta ...

14 Sie 2014, 11:16

Godna uwagi i niestety już nieaktualna :)
Żeby nie być zbytnio upierdliwym, czy przedział 6-8/9 jest bezpieczny żeby znaleźć coś solidnego tej generacji? Wtedy najpierw bym auto obejrzał, a dopiero potem wrzucił link z prośbą o opinię.
Dodatkowo, jakim mniej/więcej budżetem powinienem dysponować szukając Astry II, Leona I albo Toledo?
Kuly
Nowicjusz

14 Sie 2014, 12:36

Ceny Astry II poleciały tak jak Gofa IV. Skoro (podobno) za 8 tys są dobre Golfy jeszcze z LPG to tym bardziej ze znalezieniem Astry nie powinno być problemu.

Na dobrego Leona wciąż trzeba liczyć około 11 tys, myślę że za 12 mógłbyś już spokojnie coś fajnego znaleźć.
Toledo niewiele taniej, też powiedzmy że te 11 tys trzeba mieć przygotowane (plus minus w obu przypadkach, coś by się tam zawsze dało wynegocjować z cen).
krzycho
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2002
Auto: Peugeot 207
Silnik: 1.4 16V
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

14 Sie 2014, 13:34

Jak jesteś początkujący to pozostań przy corollkach. Przy nich masz prosty schemat e11 przed liftowa wszystkie silniki są ok a po lifcie szukaj 2,0 d4d.

Nie będę się rozpisywał ale co do awaryjności to trudno będzie znaleźć coś lepszego a do tego masz ekonomie i tani serwis.

Jak będziesz potrzebował namiary na jakiegoś ogarniętego mechanika z Wawki to daj sygn.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

14 Sie 2014, 21:55

krzycho napisał(a):Ceny Astry II poleciały tak jak Gofa IV. Skoro (podobno) za 8 tys są dobre Golfy jeszcze z LPG to tym bardziej ze znalezieniem Astry nie powinno być problemu.

A dlaczego niby Astre tymbardziej znajdzie? W czym astra ustępuje Golfowi bo nie rozumiem.
na jedego i drugeiego trzeba liczyć 8k.
Koniu
Forumowicz VIP

14 Sie 2014, 22:02

krzycho napisał(a):Ceny Astry II poleciały tak jak Gofa IV. Skoro (podobno) za 8 tys są dobre Golfy jeszcze z LPG to tym bardziej ze znalezieniem Astry nie powinno być problemu.

Z tej dwójki to ja wybrałbym astrę bo w golfie płaci się jeszcze za znaczek a astra prawdę mówiąc w niczym nie ustępuje golfowi a nawet jest lepsza nie licząc silnika 1,6 16V (opel) który jest olejożłopem ale i tak astra jest tak samo dobra (a nawet lepsza) jak golf.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

14 Sie 2014, 22:04

W Golfie jest padło w stylu 1,4 i 1.6. ten drugi trwały ale mułowaty i dużo pali.
Koniu
Forumowicz VIP

14 Sie 2014, 22:14

Koniu napisał(a):W czym astra ustępuje Golfowi bo nie rozumiem.

Tak prawdę mówiąc w niczym.
Koniu napisał(a):W Golfie jest padło w stylu 1,4 i 1.6. ten drugi trwały ale mułowaty i dużo pali.

O tym zapomniałem ale to w 100% prawda. Dodam jeszcze, że w golfie są kiepskie plastiki, które trzeszczą.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

15 Sie 2014, 12:04

Z opisu tej czarnej wynika że auto od nowości jest w rodzinie więc tak naprawde to jakby 1właściciel,ja bym sie nią zainteresował jak masz niedaleko.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012