Taksówka do 32000zł lub 26000zł

23 Lis 2012, 22:05

Witam, jestem zainteresowany wymianą swojego obecnego VW Passata na inny samochód. Interesują mnie oczywiście duży samochód. Nie chce Vanów. Interesują mnie limuzyny i kombii. Samochód powinien mieć silnik benzynowy najlepiej z instalacją LPG. Interesuje mnie auto jak najmłodsze. Myślałem o Ford Mondeo MK III lub MK IV proszę o opinie i porady. Auto będzie jeździć na taksówce.
taksiaarz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 04 1968
Auto: Volkswagen Passat B5
Silnik: 1.9TDI AHH 90KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

24 Lis 2012, 00:11

z tego co wiem to fordy są kiepsko przystosowane do lpg.
Raczej rozejrzał bym się za octavią w tej cenie. Ewentualnie mazda 6.
Zastanów się jeszcze nad:
Zafirą
Astrą kombi
Fiatem linea(niedoceniane auto)
Chevroletem cruzem (choć nie wiem czy kupisz w tej cenie)
może jeszcze toyota corolla verso

Link do strony gdzie można znaleźć, które auta nie tolerują za dobrze lpg.
www.auto-swiat.pl/1-zobacz-ktore-silnik ... acji-lpg/4

pozdro
bartbarca
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 02 2000
Przebieg/rok: 32tys. km
Auto: opel astra g
Silnik: 1,2 75 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2003

24 Lis 2012, 00:42

Na tej stronie niema zaznaczonego Forda Mondeo 2.0 145km i 2.5 V6.
Zafira jest to van. Nie potrzebuje vana. Astra kombii też podziękuje. Fiat na taksówke to zły pomysł. Corolla verso to też van. A Chevrolet odpada bez oglądania (złe wspomnienia z marką).
Opłaca się w tym budżecie szukać Mondeo po 2007r.? Co powiecie o Skodzie Octavii II, Audi A6 C5 (po 2004), Audi A4 B6 (po 2004), Opel Vectra C, Toyota Avensis, Mercedes C, Volvo S80-S60, Peugeout 407-607
taksiaarz
Nowicjusz

24 Lis 2012, 06:40

Peugota 607 od razu odrzuć, ponieważ tam elektryka dosłownie co parę minut wysiada. $07 fajne auto, ale na taksówkę raczej się nie nadaje ze względu na bardzo krótkie zwisy- trzeba będzie co chwile zderzak robić.
Octavia II 1.6 102 KM z gazem dobry wybór, Toyotka mimo że uwielbiam avensisy to jednak do gazu jej silniczki się nie nadają, Volvo s80 fajny na taksówkę, przede wszystkim wygodny co ma ogromne znaczenie, silnik 2.4 tylko że może już trochę spalić tego gazu, Mondeo to też idealny wybór silniczek 1.6 albo 2.0.
Generalnie to wybrał bym pomiędzy volvo s80 2.4 albo Mondeo MK 4 (w tej cenie można dostać egzemplarz benzynowy) z silnikiem 2.0.
ArsenalFun
Początkujący

Auto: Mazda Premacy
Silnik: 2.0 DiTD

24 Lis 2012, 18:08

Mógłbym prosić o jakieś przykładowe oferty?
taksiaarz
Nowicjusz

25 Lis 2012, 16:20

To poprosimy podać województwo :wink:
Tutaj przykładowe oferty.
Skoda [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Volvo [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Mundek
Dałem specjalnie tańsze, żebyś sam założył nową instalację ;)
ArsenalFun
Początkujący

25 Lis 2012, 16:58

Bierz także pod uwagę, że ludzie w przypadku wyboru taksówki zwracają uwagę na jej wygląd, prestiż marki czy przekonanie o komforcie. Dlatego ja, gdybym przykładowo miał zostać Twoim klientem, chciałbym jechać Volvo S80 z racji moich subiektywnych upodobań i wiedzy motoryzacyjnej. Szary człowiek spojrzy na to z racji kosztów - pierwsze o czym pomyśli to oszczędność - taksówkarz w Skodzie czy Fordzie wydaje się tańszy niż ten w Volvo. Z drugiej strony, jeśli wiesz, że będziesz miał szanse na zdobycie stałej klienteli - warto zwrócić uwagę na komfort auta, w tym przypadku niechybnie rywali deklasuje Volvo.
Dlatego oprócz samego auta zastanów się gdzie będziesz pracował - przy stacji PKP, gdzie będziesz mógł zyskać stałych klientów czy w miejscu, gdzie ludzie będą wybierali taksówkę ze względu na inne czynniki.
Przykładowo, kiedyś często wracałem od stacji PKP do domu taksówką - bo był to niecały kilometr, który pieszo miałbym ciężko przejść - miałem trochę nieporęcznych bagaży. Na postoju stał jeden Mercedes E klasy, kilka starszych Merców, jakieś vany i kombiaki. Ludzie zwykle omijali łukiem najbardziej prestiżową E klasę nie zdając sobie sprawy, że cena jest taka sama jak w przypadku innych aut.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

25 Lis 2012, 17:11

Kłócił bym się, bo o ile skoda ok, nie jest za wygodna i nie jest też najpiękniejsza, to jednak Mondeo wygląda całkiem przyzwoicie, komfort jazdy stoi na bardzo wysokim poziomie, a koszty utrzymania są dużo niższe od volvo ( pojemność 2,4 a u Mondeo 2.0, części tańsze do forda i lepiej dostępne) Moondeo jest też tańsze i młodsze, bo o ile za 25-30 tys. dostaniemy volvo z 2004 to Mondeo za podobne pieniądze otrzymamy z 2008-09 :wink:
ArsenalFun
Początkujący

25 Lis 2012, 17:48

Podoba mi się to mondeo tylko jest za drogie bo cena jest podana netto. Co do kursów to głównie biorę z dyskotek i dłuższe strzały (100-300km) z tym że diesel mnie jednak nie interesuję. Oferty z woj. Lubelskiego i wszystkimi graniczącymi są wporządku. Skody chyba jednak bym nie chciał. Bardzo opatrzony samochód no i mało dynamiczny silnik 1.6. Mondeo IV byłoby fajnym wyjściem tylko jest drogie. Jak z awaryjnością VOLVO?
taksiaarz
Nowicjusz

25 Lis 2012, 23:59

A może Volvo V70 lub XC70, ibealne kombiki na taksówkę które łatwo można zagazować. Wszystko o volvo dowiesz się na volvoforum.pl
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM