25 Lis 2012, 16:58
Bierz także pod uwagę, że ludzie w przypadku wyboru taksówki zwracają uwagę na jej wygląd, prestiż marki czy przekonanie o komforcie. Dlatego ja, gdybym przykładowo miał zostać Twoim klientem, chciałbym jechać Volvo S80 z racji moich subiektywnych upodobań i wiedzy motoryzacyjnej. Szary człowiek spojrzy na to z racji kosztów - pierwsze o czym pomyśli to oszczędność - taksówkarz w Skodzie czy Fordzie wydaje się tańszy niż ten w Volvo. Z drugiej strony, jeśli wiesz, że będziesz miał szanse na zdobycie stałej klienteli - warto zwrócić uwagę na komfort auta, w tym przypadku niechybnie rywali deklasuje Volvo.
Dlatego oprócz samego auta zastanów się gdzie będziesz pracował - przy stacji PKP, gdzie będziesz mógł zyskać stałych klientów czy w miejscu, gdzie ludzie będą wybierali taksówkę ze względu na inne czynniki.
Przykładowo, kiedyś często wracałem od stacji PKP do domu taksówką - bo był to niecały kilometr, który pieszo miałbym ciężko przejść - miałem trochę nieporęcznych bagaży. Na postoju stał jeden Mercedes E klasy, kilka starszych Merców, jakieś vany i kombiaki. Ludzie zwykle omijali łukiem najbardziej prestiżową E klasę nie zdając sobie sprawy, że cena jest taka sama jak w przypadku innych aut.