Tarcze o klocki a gwarancja

24 Lip 2019, 20:46

Witam posiadam Mazde 3 z 2016 roku dziś zauważyłem że lewa tylna tarcza jest zużyta i przy mocniejszym naciśnięciu pedału hamulca słychać huczenie. Na tarczy widoczne jest wyżłobienie. I tutaj moje pytanie czy mogę wymienić tarcze i klocki na własną rękę czy muszę to zrobić w serwisie ASO ? Chodzi o to żeby nie stracić gwarancji proszę o odpowiedź pozdrawiam
MasiudaDios
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 06 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,0
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2006
0

25 Lip 2019, 00:11

Mam bardzo przykre doświadczenia z klockami i tarczami w różnych samochodach. Jedynie na klockach i tarczach z ASO nigdy się nie zawiodłem.
aGradory

0

25 Lip 2019, 01:26

Ok rozumiem że jakościowo te z ASO są najlepsze ale chodzi mi o jakieś ewentualne konsekwencje jeżeli zrobię sobie to sam na własną rękę orientujesz się może jak to wygląda?
MasiudaDios
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 06 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,0
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2006
0

25 Lip 2019, 02:11

Na gwarancji i poza nią robiłbym w ASO. Sprawdzałeś ceny? Na prawdę tak drogo w ASO?

Być może są dobre nieoryginalne tarcze i hamulce, a po prostu miałem pecha. Po kilku pechach w kolejnych samochodach odechciało mi się kolejnych eksperymentów. Zawsze miało być super, ale nie było: tarcze były krzywe, hamulce słabo hamowały, a hamulce bębnowe się grzały. Mam dosyć. Teraz będę robił w ASO.
aGradory

1

25 Lip 2019, 05:37

MasiudaDios napisał(a):Ok rozumiem że jakościowo te z ASO są najlepsze

Polemizowałbym z tym :mrgreen:
Ja bym wymieniał poza ASO. Sam serwisowałem Lancera zarówno w ASO, jak i poza nim(miedzy-przeglądowa wymiana oleju). Akurat klocki wymieniałem już po gwarancji, ale gdyby to było potrzebne w czasie trwania gwarancji, to też zrobiłbym to poza ASO.
Ja ze swej strony mogę polecić ATE- u mnie wymieniałem jedynie klocki(przód), tarcze jeszcze oryginalne i nie ma żadnych problemów.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
1

25 Lip 2019, 21:15

yeti65 napisał(a):Polemizowałbym z tym

Chodzi raczej o to, że poza ASO jest loteria. Raz trafisz na dobre, raz nie. Mnie akurat zawsze trafiały się te złe.
aGradory

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Benzyna, diesel czy hybryda? Jaki silnik wybrać?
    Wybór pomiędzy benzyną, dieslem, a hybrydą zależy od wielu czynników, takich jak indywidualne preferencje, styl jazdy, środowisko, w jakim poruszasz się i budżet. Przyjrzyjmy się każdemu rodzajowi silnika oraz ...
    Renault ZOE - limitowana seria STAR WARS
    Renault świętuje partnerską współpracę z producentami STAR WARS™ i prezentuje limitowaną serię swojego najbardziej awangardowego samochodu ZOE, który jest liderem wśród samochodów elektrycznych ...

25 Lip 2019, 23:25

Panowie, zapozanjcie się z poniższym cytatem i do niego proszę się odnosić. To nie temat o usłudze czy jakości
MasiudaDios napisał(a):czy muszę to zrobić w serwisie ASO ? Chodzi o to żeby nie stracić gwarancji proszę o odpowiedź
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
0

29 Lip 2019, 16:36

MasiudaDios napisał(a):czy muszę to zrobić w serwisie ASO ? Chodzi o to żeby nie stracić gwarancji
Z tego co wiem nie ma takiego obowiązku żeby takie rzeczy robić w ASO i nie powinieneś też z tego tytułu stracić gwarancji jak zrobisz w innym serwisie. Jednak ja bym na twoim miejscu zadzwonił i zapytał o cenę żebyś miał też rozeznanie. Wtedy też orzesz zapytać o tą gwarancję żebyś był pewny.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
0

29 Lip 2019, 23:34

Cichy77 napisał(a):ednak ja bym na twoim miejscu zadzwonił i zapytał o cenę

W ASO nie musi być drogo. Bywają promocje i może wyjść nawet taniej.
aGradory

0

30 Lip 2019, 10:28

Gradory napisał(a):W ASO nie musi być drogo. Bywają promocje i może wyjść nawet taniej.
Wiem o tym i dlatego warto czasem zapytać o cenę. Ja jakiś czas temu potrzebowałem jakąś część i kupiłem w ASO o jakieś 20% taniej niż w innych sklepach internetowych.
Cichy77
Forumowicz VIP

0

30 Lip 2019, 11:05

Muszę zrobić wymianę oleju. W ASO cena promocyjna z wymianą 249 zł niezależnie od auta (poza dostawczymi). Poza ASO sam olej by wyszedł co najmniej 200 zł, bo potrzeba 5,5 litra.
aGradory

0

30 Lip 2019, 11:10

Gradory masz potrzebę czucia czerwonego paska pod nikiem? Upominałem o offtopie koniecznie chcesz abym używał ostrzeżeń i banów czasowych?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
0

30 Lip 2019, 15:56

Gradory napisał(a):W ASO cena promocyjna z wymianą 249 zł niezależnie od auta (poza dostawczymi). Poza ASO sam olej by wyszedł co najmniej 200 zł, bo potrzeba 5,5 litra.
I myślisz, że oni to robią za free? Leją olej z beczki a nie z mniejszych baniek takich jak kupujesz, nie zawsze tez leją to samo tzn. tej samej firmy co kupujesz niby oryginał. Jak ci wleją to nie wiesz jaki to olej bo tego nie sprawdzić a napisać mogą wszystko :)
Nie raz widziałem jak ludzie przejechali się na takich promocjach, trzeba po prostu myśleć realnie.

Ja kiedyś słyszałem od ludzi którzy pracują w ASO że jak kupujesz olej w bańce oznaczonej logo producenta to wiesz co masz a na serwisie często stoją duże beczki np. takich firm jak castrol, total itp.

Proponuję zamknąć temat bo autor otrzymał odpowiedź, a reszta dyskusji jest nie potrzebna i jak ktoś chce pogadać o ASO to niech założy odpowiedni temat.
Cichy77
Forumowicz VIP

0