Thalia 1.4 8v 75KM LPG - problem z sam nie wiem czym

08 Sty 2017, 21:37

Witam. Mam od ponad pół roku Renault Thalię 1.4 8 zaworów 75 koni 2005 r. z LPG typu Elpigaz. Wszystko było ok, tylko od pewnego czasu mam problem z przełączeniem na GAZ. Dopóki nie przełączy na gaz to na benzynie jeździ się jakby brakowało mocy i czasem wskazówka obrotomierza minimalnie "drga" a czasem dopóki nie przełączy na gaz potrafi zgasnąć raz lub dwa "na wysprzęgleniu". To wiem, że trzeba wyregulować zawory, żeby pracował równo na jednym i drugim paliwie. Zgadza się?
Ale problem pojawił mi się inny. Jadę sobie ekspresówką i nagle zaczyna zimne powietrze lecieć z kratek wentylacyjnych a miałem ustawione na to żeby leciało ciepłe powietrze (klimatyzacja wyłączona). Po naciśnięciu sprzęgła wskazówka biegała z 500rpm do 1500rpm dopóki raz czy dwa "porządniej przygazowałem". Potem jak pojechałem jeszcze chwile wyrzuciło instalację gazową kilkoma piknięciami (chyba się zrestartowała) a po naciśnięciu sprzęgła auto zgasło. Co może być przyczyną? Miał ktoś coś podobnego?
szeryf_88
Nowicjusz

Miejscowość: Stw
  • 23 Kwi 2017, 07:59

Zacznij of sprawdzenia kolektora wydechowego czy nie jest pekniety,w tych silnikach 8V lubia peknac.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

23 Kwi 2017, 13:41

Proszę się zapoznać z tematyką poszczególnych działów na forum i pisać swoje tematy we właściwiych tematycznie działach. Dział "samochody osobowe" nie jest właściwym na to zagadnienie.
    tym razem przenoszę.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sposoby na zmniejszenie kosztów ubezpieczenia samochodu
      Niestety koszty ubezpieczenia samochodu wciąż rosną. Zindywidualizowany sposób liczenia składki oraz zwiększające się sumy wypłaconych odszkodowań dają się we znaki właścicielom samochodów, nawet tym bezszkodowym. ...
      Objawy uszkodzenia turbosprężarki
      Obecnie niemal każdy samochód z silnikiem diesla jak i benzynowym wyposażony jest w turbosprężarkę. Ma ona na celu zwiększenie ilości powietrza doprowadzanego do cylindrów a co za tym idzie zwiększenie jego mocy. Niestety ...