VW Golf IV - problem sam nie wiem z czym...

29 Kwi 2009, 17:14

Koledzy , pisze do Was bo już sam nie wiem co robić...Problem przedstawiałem na 3 różnych forach-bez efektu.Moje autko to Golf IV TDI PD z fabrycznym silnikiem ATD 101KM zawirusowany na 140KM.Pompki są od AL 150KM turbina od ARL 150KM.
Problem jest taki,że raz na jakiś czas (2-3 tyg) coś wali w skrzyni biegów.Dźwięk jest taki , jak by walić w puste wiadro metalowe kijem.Coś polata w skrzyni,powali o nią przy zmianie biegów (biegi wchodzą super) przez 2 dni i jest spokój.Towarzyszy temu dziwny dźwięk przy skręcie w lewo (tylko w lewo).Auto przy skręcie w lewo zachowuje się jak traktor ( drży i buczy).Byłem z tym problemem u 3 różnych mechaników,efekt-zawieszenie super,sprzęgło+dwumas wymieniane 6 m-cy temu.Wszystkie części "jak nowe".Nie ma się do czego przyczepić...Już sam nie wiem co z tym parchem czynić.Auto mam od nowości, ma przelatane 100 000 KM.Każdy rozkłada ręce...Dodam jeszcze ,że dźwięk "traktora" przy skręcaniu w lewo jest ZAWSZE,a walenie w skrzyni raz na 2-3 tygodnie...
van_buuren
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

29 Kwi 2009, 19:15

A przeguby, półosie sprawdzałeś??
Jeśli nie to to może łożysko któreś w skrzyni biegów albo jakieś koło zębate.
Ja na twoim miejscu na spokojnie spuściłbym olej ze skrzyni, wyciągnął ją, zobaczył do środka jak tam wszystko wygląda.
stasiowski121

30 Kwi 2009, 01:05

trudno cokolwiek powiedziec o tym.moze przeguby wewnetrzne??spusc olej tak jak kolega napisal.jak beda opilki to wyciagaj skrzynie
radek15
Początkujący

Miejscowość: skierniewice

11 Sie 2010, 14:26

witam mam problem z golfemIV 1.4. wczoraj przejechalismy sie nim po wymianie wszystkich plynów+ filtrów oleju i paliwa i auto dusi sie jak by szrpalo przy dodaniu gazu i zmianie biegu. w dodatku auto w pewnym momencie nie chcialo jechac wiecej niz 70km/h. wiec zantankowalismy na shelu paliwo v-pawer bo podobno przeczyszcza silnik ale nic to nie dalo.Ja sie kompletnie na tym nie znam. Prosze o jakas odp.

[ Dodano: 11 Sierpień 2010, 13:20 ]
a dodam jeszcze ze niedawno byl wyminiany sliniczek krokowy. Pozdrawiam

[ Dodano: 11 Sierpień 2010, 14:30 ]
moze jeszcze naprowadzi kogos z was jeszcze jedna wada ze auto podczas stania np. na świalach skacza mu obroty i troche dymi podczas ruszania
anulka180
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice