Toyota Land Cruiser 100 4,2 diesel lub ew. Volvo XC90

31 Mar 2009, 19:24

Zakładam tak jak prosiliście nowy temat. Mam do wydania niewiele jak na ten samochód bo max 70 tys. Przeglądnąłem kilka ofert i mam kilka spostrzeżeń. Części nie są wcale takie drogie zwłaszcza blacharka ( jakby odpukać stłuczka się przydarzyła). wiem z jakimi cenami napraw mam się liczyć. Zastanawiam się nad kupnem tego wozu tyle że większość ma przebieg ok .300 tys. jaki jest to przebieg dla tego wozu?Chciałbym tym samochodem pojeździć bez większych awarii. Nie wiem czy jest sens porównywać go do Pajero. Ale z tego widzę że max wytrzymują 300 tys. bo przy tylu są sprzedawane. Zastanawiam się ewentualnie nad Volvem Xc90 to jest SUV wiem a Toyota to terenówka ale ja nie jestem katem dla samochodu więc myślę że SUV tez wchodzi w grę. Macie jakieś inne propozycje?
astro007
Aktywny

31 Mar 2009, 19:58

tu masz podział terenówek
podzial-terenowek-wg-off-road-4x4-vt18274.htm

Volvo to nawet nie suw
raczej crossover (brak nawet reduktora)
co nie skreśla go z listy zakupów jesli potrzebujesz tylko dostojnie poruszać sie po asfalcie.

Land Cruser wydaje sie byc bardziej twardy w terenie i ma wyglad "bardziej terenowy" ;)

Pajero znajduje się pomiędzy nimi (nie ma ramy ale jeszcze reduktor posiada). Sporo pali. Jak na tak duże auto brakuje mu przestronności w środku (ale to moja opinia).

Co do innych propozycji...
Jako użytkownik Hyundaia Terracana oczywiście polecę ci ten model
za 70 tys kupisz 3 letnie auto z przebiegiem mniej niz 100 tys

:) :)
ir

31 Mar 2009, 21:06

Samochód do lekkich wyboi , błocka bardzo lekkiego płytkich rzeczek do 15 cm i do jazdy w większym śniegu.nie odpowiedział mi Pan na jedno podstawowe pytanie -awaryjność.
astro007
Aktywny

31 Mar 2009, 21:30

toyota 4.2 to rasowa terenówka, szkoda jej do codziennej jazdy po mieście. jeśli chcesz jeździć oprócz miasta po polach i łąkach to celuj w coś typu pajero. mitsu to świetny wóz, mimo że nie ma ramy to oprócz znakomitych właściwości trakcyjnych na czarnym, oferuje niezłą waleczność w lekkim terenie. poza tym... często jest brana jako baza do budowy auta wyścigowego (rmpst, baja itp).
terracan jest fajny ale to stara konstrukcja.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

31 Mar 2009, 23:34

opinie nt volvo [link do autocentrum.pl wygasł]
opinie nt pajero [link do autocentrum.pl wygasł]
i terracan [link do autocentrum.pl wygasł]

Karson napisał(a):terracan jest fajny ale to stara konstrukcja.

Możesz rozwinąć?

pozdr
ir
ir

01 Kwi 2009, 08:12

terracan to konstrukcja pajero I, co tu więcej pisać? :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najlepsze ciągniki siodłowe dostępne na polskim rynku
    Ciągniki siodłowe to kluczowe maszyny w transporcie drogowym. Na polskim rynku można znaleźć wiele marek i modeli ciągników siodłowych, które oferują różne parametry techniczne, wyposażenie, cenę i jakość. ...

01 Kwi 2009, 11:22

witam, Karson ma rację, nie ma co kupowac rasowej terenówki do takich zabaw o jakich pisałeś, bo nie wykorzystasz jej możliwości w 100% za co niestety zapłacisz kasy więcej niż u konkurencji w lepszym stanie. To tak samo jak byś potrzebował autka małego miejskiego i kupił sobie audi a8 :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

01 Kwi 2009, 13:20

Karson napisał(a):terracan to konstrukcja pajero I

byłoby dobrze
niestety nie jest tak do końca
u mnie sprzęgło wiskotyczne siedzi

w pajero tez tak jest?
ir

01 Kwi 2009, 13:25

na szczęście nie :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Kwi 2009, 20:35

Wiecie co mam kilka pytań ponieważ deczko się gubię .Po pierwsze na pewnym forum usłyszałem że setka za ciężka jest w prawdziwy teren i ma zbyt dużo elektroniki i innych luksusów . Z czym raczej się zgadzam bo do prawdziwego terenu najlepsze autko krótkie i lekkie i proste.Dlatego proszę o pełne rozwinięcie tego tematu.Samochodu tego nie będę używał w mieście od tego mam Vectrę. Czy to 100 czy XC90 czy czegoś innego .LC100 zwłaszcza nie będę używał w mieście bo źle to znosi.Spalanie rośnie ogromnie ale to najmniejszy problem. Nad Toyotą zastanawiałem się dlatego bo ktoś mi jeszcze powiedział że mechanicznie jest prosta w obsłudze i tutaj już po bliższym zapoznaniu się nie zgadzam pełno jest tam elektroniki no że chyba mamy do czynienia z wersja robioną na RPA albo Arabię Saudyjską .A na razie spotkałem jedną taką w Europie i była to benzyna.A co sądzicie o toyocie LC120?? Tyle w niej jedna rzecz mnie się nie podoba to ,że lubi się wywracać. Setka jest jednak znacznie bardziej stabilna.
astro007
Aktywny

01 Kwi 2009, 23:21

tak nie do końca Cię rozumiem, i twój tok rozumowania, powiedz po co Ci dokładnie ten samochód i będziemy kombinowac
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

02 Kwi 2009, 07:43

słuszna uwaga. napisz do czego to auto ma służyć, będzie łatwiej coś doradzić. no chyba, że 4x4 jest Twoim kaprysem i lekiem na kryzys wieku średniego :wink: to wtedy kupuj takie auto, które Ci się po prostu podoba.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Kwi 2009, 10:35

a nóż pomoże i poczujesz się lepiej :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

02 Kwi 2009, 12:43

moze Toyota Land Cruiser HZJ 76 ?

proste, z niewysilonym silnikiem.
W auto Świecie 4x4 było porównanie z Defrenderem
http://4x4.auto-swiat.pl/wydania,Toyota-Land-Cruiser-HZJ-76-kontra-Land-Rover-Defender-2-4-TD-Auta-dla-prawdziwych-twardzieli,606,1.html

niestety artykuł do poczytania na papierze - na www jeszcze nie ma

tu można kupić
http://www.auto-extrem.pl/?submenu=cars

ale to droga zabawka
i bez gwarancji (mimo, że nowy)

pozdr
ir
ir

02 Kwi 2009, 13:17

Karson napisał(a):na szczęście nie :mrgreen:

a co jest z tego Pajero?
mam nadzieje ze dużo bo to porządne auto