GB - nie wiem, o której Previi mówisz, ale sądząc z ceny chodzi Ci o najpiękniejszą - czyli I generację
Części i serwis w tym aucie
nie są problemem. Wbrew opinii laików i domorosłych mechaników - dostęp do wszystkiego jest stosunkowo łatwy, a przede wszystkim dobrze przemyślany. Auto rzeczywiście jest wyjątkowo mało awaryjne, co nie znaczy bezobsługowe - jak w przypadku większości aut. Trudno znaleźć zadbany egzemplarz, ale nie jest to niemożliwe - trzeba jednak trochę cierpliwości i dokładności.
Spalanie? Wydaje mi się, że to rzecz względna, ale w swojej klasie auto plasuje się na pozycji "bardzo ekonomiczne" 2.4l pojemności, 132KM, 1700kg masy własnej - przy w miarę spokojnej jeździe (nie mówię o eko-jeździe) spalanie zamyka się średnio w 11l/100km; Polonezy palą więcej
Jeśli chodzi o instalację gazową - ja osobiście nie założę (ale mam swoje prywatne powody); Merytorycznie natomiast:
- najlepiej kupić auto, które nigdy gazu nie miało i ewentualnie w nim założyć gaz
- jeżeli już zakładasz LPG - to wyłącznie dobrą instalację sekwencyjną
- jeśli zdecydujesz się na podciśnieniówkę - masz gwarancję pękniętej głowicy, rozwalonego przepływomierza czy co tam tam jeszcze złego się może wydarzyć - na pewno się wydarzy
- doświadczenie kolegów jeżdżących Previami z
dobrze serwisowaną i fachowo zamontowaną instalacją sekwencyjną wskazują, że nie należy się jej obawiać
Moja żona pokochała to auto i za nic nie chce innego - mimo, że przesiadła się z seicento...
Precyzyjne raporty spalania mojego auta masz
TUTAJ
W razie czego pytaj, postaram się udzielić rzeczowych informacji. Jak chcesz obejrzeć prefkę z bliska, ew. nawet się przejechać - zapraszam do mnie, masz z Wrocka jakieś 40km
pozdro